وب سایت حکومتی تابناک:آیین نامه پیشنهادی ۸۰۰ زن سینما و تئاتر برای منع انواع خشونت حرفهای
پس از سلسله اقدامات زنان فعال در سینما و تئاتر علیه مجموعه آزارگران فعال در این عرصهها، اکنون مجموعه زنان فعال در این حرکت موسوم به هشتصد زن، با تنظیم آیین نامه حقوقی در حرکتی ایجابی، خواستار تایید و برای این مقررات برای بهبود شرایط کنونی توسط هیات مدیره خانه سینما شدند. از مدتها پیش گروهی از فعالان سینما و تئاتر ایران دست به افشاگری علیه برخی از عمدتاً چهرههای ذینفوذ در سینمای ایران زدند؛ چهرههایی که توان تاثیرگذاری بر انتخاب یک بازیگر یا عوامل فنی تولید پروژههای سینمایی را داشتند و چنین گمان میرود از این نفوذ و تاثیرگذاریشان سوءاستفاده کرده و برخی را تحت فشار گذاشتهاند و در مواردی حتی تحرکات وحشتناکی داشتهاند.
ین گروه در نهایت هیات پیگیری مطالبات را در یک انتخابات برگزیدند و هیات پنج نفره متشکل از ترانه علیدوستی، هانیه توسلی، غزال معتمد، سمیه میرشمسی و مارال جیرانی تشکیل شد و موضعگیریهایی کرد. مجموعه اتفاقات از جمله موضع گیری در قبال ادعای یکی از بازیگران زن سینما علیه یکی از پیشکسوتان سینما، منجر به تحرکاتی شد و برخی از امضاکنندگان بیانیه ۸۰۰ زن انصراف دادند اما گروه بزرگتری به این جمع پیوستند.
نکته قابل توجه آنکه برخی چهرههای فعال در صنوف به خصوص در حوزه بازیگری نسبت به این حرکت انتقاد داشتند و نه تنها حاضر به همراهی نشدند، بلکه در مواردی علیه آن موضعگیریهایی کردند که در مواردی رسانهای شد و در موارد فراوان رسانهای نشد. برخی از فعالان اساساً خواستار برخورد با بانیان این حرکت شدند که دوستی عمیق برخی از مخالفان با شماری از متهمین به سوءرفتار در این تحرکات بیتاثیر نبود اما ظاهراً نگرانی بزرگتر، از تداوم چنین اقدامی و مطرح شدن نام برخی دیگر است.
این گروه در نهایت به تازگی در حرکتی ایجابی، آیین نامهای را در ارتباط با منع خشونت جنسی و جنسیتی، با همراهی پنج حقوقدان زن صنم حقیقی، فائزه طباطبایی، منیره علوی، مریم کیان ارثی و زهرا مینویی تنظیم کرده و با استناد به ماده ۵۲ اساسنامه خانه سینما و مواد ۱ و ۲ آیین نامه شورای صیانت خانه سینما، پیشنهاد حذف ماده ۹ آیین نامه شورای صیانت خانه سینما و جایگزینی این آیین نامه را به جای آن ماده ارائه کرده است.
از نکات مهم در این آیین نامه که به نظر میرسد، با نگاه به آیین نامههای مشابه در سایر کشورها تنظیم شده، اینکه صرفاً به خشونت جنسی توجه نشدن و انواع دیگر خشونت اعم از خشونت فیزیکی، خشونت کلامی، خشونت روانی و خشونت اقتصادی نیز در نظر گرفته شده است. این موضوع از آن جهت اهمیت دارد که در بسیاری از اوقات خشونت لزوماً جنسی نیست، بلکه شاهد قلدری و برخود نامتعارف برخی چهرههای سرشناس در پروژههای سینمایی با عوامل عمدتاً فنی پروژهها هستیم؛ اقدامی که معمولاً با مماشات همراه میشود، چون اخراج بازیگری که بخش قابل توجهی از فیلم با آن ضبط شده، به پروژه آسیب جدی وارد میکند.
لینک دریافت فایل از اینجا
