وزیران خارجه اتحادیه اروپا قرار است روز دوشنبه ۲۵ فروردین «۹ ایرانیِ» مرتبط با آنچه این اتحادیه آن را «سیاست گروگانگیری با حمایت دولتی» خوانده است، تحریم کند.
خبرگزاری رویترز روز جمعه ۲۲ فروردین این خبر را به نقل از دو دیپلمات اروپایی منتشر کرد.وزارت اطلاعات و سپاه پاسداران در سالهای اخیر دهها شهروند دوتابعیتی و خارجی را بازداشت کردهاند.دیپلماتها میگویند که دستکم ۲۰ شهروند اروپایی در میان این افراد هستند.کشورهای غربی سالها است که حکومت ایران را به گروگانگیری اتباع خود به اتهامات «جاسوسی» و «اقدام علیه امنیت ملی» با هدف استفاده از آنها بهعنوان ابزار چانهزنی برای گرفتن امتیاز متهم میکنند.
فرانسه که دو شهروند آن همچنان در بازداشت ایران هستند و شرایط آنها را مشابه «شکنجه» توصیف کرده، اخیراً تلاشهایی را برای افزایش فشار بر ایران انجام داده است.ژان نوئل بارو، وزیر خارجه فرانسه، روز ۱۳ فروردین در پارلمان این کشور گفت که «فشار بر رژیم ایران را برای آزادی اتباع فرانسوی افزایش خواهیم داد».
او بدون اشاره به تعداد اروپاییهای زندانی در ایران گفت: «ما روز دوشنبه [۲۵ فروردین] تحریمهای اضافی را علیه مقامات ایرانی که مسئول این سیاست دولتی گروگانگیری هستند، اتخاذ خواهیم کرد».
یک دیپلمات ارشد اروپایی و یک دیپلمات دوم گفتند ۹ نفر از کسانی که مسئول این سیاست در جمهوری اسلامی هستند، به فهرست تحریمهای اتحادیه اروپا اضافه خواهند شد.آنها به نام افراد مورد تحریم اشاره نکردند.
دیپلمات ارشد اروپایی گفت: «واقعاً باید علیه این سیاست که افراد در خیابانها دستگیر و به زندان انداخته میشوند، فقط برای اینکه در ازای آن چیزی از برخی کشورهای اروپایی بگیرید، اقدام کرد و این همان کاری است که ما اکنون انجام میدهیم.»وزیر خارجه فرانسه روز ۱۳ فروردین گفته بود که پاریس «به زودی» از ایران به دلیل بازداشت دو تبعه فرانسوی به دیوان بینالمللی دادگستری شکایت خواهد کرد.
آقای بارو با اشاره به سیسیل کوهلر و ژاک پاریس که در اردیبهشت ۱۴۰۱ در ایران به اتهام تلاش برای تحریک اعتراضات کارگری بازداشت شدند، گفت این شکایت به دلیل «نقض حق حمایت کنسولی» ثبت خواهد شد.
گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور متحد در موضوع شکنجه و سایر رفتارها یا مجازاتهای ظالمانه اسفند پارسال اعلام کرد کشورهایی چون جمهوری اسلامی، چین، روسیه، میانمار، امارات متحده عربی، ونزوئلا و کره شمالی اتباع خارجی را به صورت «خودسرانه» و با هدف استفاده از آنها به عنوان ابزار چانهزنی برای کسب امتیازهای مالی و یا سیاسی بازداشت میکنند.
آلیس جیل ادواردز در گزارش خود همچنین به دستکم ۶۶ مورد «گروگانگیری حکومتی» ایران از سال ۲۰۱۰ میلادی (۱۳۸۸ خورشیدی) اشاره و تأکید کرد که روزنامهنگاران، امدادگران، دانشگاهیان، مسافرانی که برای تجارت سفر کردهاند و مدافعان حقوق بشر بهویژه بیشتر هدف گروگانگیری حکومتی در ایران قرار میگیرند. رادیو فردا