ارتش عراق میگوید در حال نبرد با نفرات گروه موسوم به حکومت اسلامی، در منطقهای به بزرگای هشت کیلومتر مربع، در غرب موصل است؛ اما این منطقه، شهر قدیمی موصل را در بر میگیرد که انتظار میرود صحنه نبردهایی سنگین و شدید شود.
مقامهای رسمی ارتش عراق ۳۰ اردیبهشت ماه گفتند نیروهای نظامی آن کشور مناطقی که به آنها اختصاص داده شده بود را پس گرفتهاند، اما «آمادگی حمایت از هر نیروی دیگری را در صورتی که دستوری از سوی نخستوزیر صادر شود» دارند.
خبرنگاران محلی نیز گزارش دادهاند که سه منطقه غربی موصل، از جمله شهر قدیم، در تصرف نفرات «داعش» باقی ماندهاست.
عملیات اخیر ارتش عراق و نیروهای ویژه آن کشور برای بازپسگیری منطقهای انجام میشود که هرچند وسعت چندانی ندارد، اما پرجمعیت است. برآوردها نشان میدهد که شماری نزدیک به ۵۰۰ نفر از شبهنظامیان «حکومت اسلامی» در مناطق قدیمی شهر موصل باقی ماندهاند، در میان جمعیت غیرنظامیان پنهان شده و از آنها بهعنوان سپر انسانی استفاده میکنند.
شهر قدیم موصل در عینحال جاییست که «مسجد النوری» قرار دارد. «النوری» مسجدیست که فرد موسوم به ابوبکر بغدادی، رهبر گروه داعش، در سال ۲۰۱۴ در آن ادعای خلافت کرد.
عملیات ارتش عراق، پیشمرگههای کرد و نیروهای متحد دولت مرکزی، برای بازپسگیری موصل، مهمترین شهر آن کشور که به تصرف داعش درآمده، از پایان مهر ماه سال گذشته و با حمایت ائتلافی به رهبری ایالات متحده آغاز شد.
سازمان ملل متحد و دیگر نهادهای بینالمللی طی ماههای گذشته در مورد خطرات نبردها برای غیرنظامیان هشدار داده و در مورد موج تازهای از آوارگی شهروندان نیز ابراز نگرانی کردهاند.
۲۸ اردیبهشت ماه، سازمان ملل متحد هشدار داد ممکن است جمعیتی نزدیک به ۲۰۰ هزار نفر از مردم موصل، در ادامه عملیات، برای بازپسگیری آخرین مناطق باقیمانده، آواره شده و مجبور به ترک محل سکونت خود شوند.
در عینحال تنها یک روز پیش از انتشار گزارشهای تازه از موصل، در جریان رشته عملیات انتحاری در بغداد و بصره، دهها نفر کشته و زخمی شدند؛ عملیاتی که گفته میشود برای منحرف کردن توجهات از روند نبردهای ارتش عراق و ائتلاف به رهبری آمریکا در موصل صورت گرفتهاند.رادیو فردا
————————
گزارش تابناک در این باره
آخرین تحولات عراق؛موصل در آستانه آزادسازی کامل و حمله جنگنده های آمریکایی به حشد الشعبی
نیروهای عراقی در حال پیشروی به سمت محله های باقی مانده تحت کنترل داعش در موصل هستند و عملیات آزادسازی موصل به مراحل پایانی خود نزدیک می شود.
به گزارش «تابناک»، در همین راستا، روز شنبه نیروهای عراقی موفق شدند، دو محله مهم و راهبردی «ژوئیه» و «الربیع» را در بخش غربی موصل کامل آزاد کنند و یک گام به پایان عملیات آزاد سازی این شهر ـ که در دهم ژوئن 2014 در یک یورش غافلگیرانه و پر حرف و حدیث به اشغال داعش درآمده بود ـ نزدیک شوند.
همچنین فرمانده پلیس فدرال عراق، از تکمیل عملیات پاکسازی مناطق اقتصادیین و 17 جولای در ساحل راست موصل و تسلط بر حدود 80 هدف مورد نظر و هلاکت دستکم 172 تک تیرانداز داعشی خبر داد.
در این عملیات، دست کم 66 تروریست کشته و 13 خودروی بمب گذاری شده، 9 موتورسیکلت و مقادیر زیادی سلاح سنگین منهدم شد.
جودت درباره دستاوردهای اجمالی پلیس فدرال از آغاز عملیات آزادسازی ساحل موصل تاکنون تأکید کرد: نیروهای پلیس فدرال در این نبرد به بیش از 80 هدف موردنظر دست یافته است. همچنین هلاکت 172 تک تیرانداز، انهدام 373 خودروی بمب گذاری شده از جمله پنج بلدوزر و 321 موتورسیکلت بمب گذاری شده از دیگر دستاوردهای نیروهای وابسته به این فرماندهی است.
گفتنی است، نیروهای امنیتی همچنان به عملیات خود برای آزادسازی دیگر مناطق در ساحل راست موصل ادامه می دهند و با پیشروی های گسترده، خسارات سنگین مالی و جانی فراوانی به تروریست ها وارد کرده اند.
همچنین، «عبدالامیر رشید یارالله»، فرمانده عملیات آزادسازی نینوا در پیامی گفت که نیروهای مبارزه با تروریسم این کشور، روز (شنبه) محله «الربیع» در کرانه راست موصل را آزاد کرده و پرچم عراق را بر فراز ساختمانهای آن به اهتزاز درآوردند.
روز شنبه، نیروهای داوطلب مردمی عراق یک پهپاد بمبگذاری شده در جنوب ناحیه «القیروان» در غرب شهرستان «تلعفر» سرنگون کردند.
عملیات آزادسازی موصل، پایتخت خودخوانده گروه تروریستی داعش در عراق، از 26 مهر 1395 و با مشارکت دهها هزار تن از نیروهای ارتش و پلیس عراق و با همراهی نیروهای داوطلب مردمی و پیشمرگه کُرد آغاز شد و نیروهای عراقی بعد از حدود 100 روز شرق موصل را بهطور کامل آزاد کردند.
نیروهای عراقی عملیات آزادسازی بخش غربی موصل را از یکم اسفند 1395 شروع کردند و این عملیات همچنان ادامه دارد.
فرمانده جدید نیروهای آمریکایی در عراق تعیین شد
جیمس ماتیس، وزیر دفاع آمریکا، ژنرال پل فونک را فرمانده جدید نیروهای این کشور در عراق تعیین کرد.
وزارت دفاع آمریکا با انتشار بیانیه ای ضمن انتشار این خبر به نقل از ماتیس اعلام کرد که این وزارت قصد اعزام 250 سرباز اضافی به عراق را دارد.
وی افزود: این 250 تن تابستان 2017 برای اجرای عملیات ائتلاف به فرماندهی آمریکا به نام “راه حل نهایی” در کویت و عراق مستقر خواهند شد.
فونک دستیار معاون، رئیس ستاد ارتش آمریکا بود که سومین فرمانده نیروهای این کشور در عراق پس از «شون مکفرلند» و «استیون تاوسند» است.
حمله هواپیماهای آمریکایی به الحشد الشعبی در بوکمال
دبیر کل گردان های سید الشهدا از حمله هوایی جنگنده های آمریکایی به نیروهای الحشد الشعبی در منطقه «بوکمال» نزدیک مرزهای عراق و سوریه خبر داد.
«ابو آلاء الولائی» به شبکه خبری سومریه گفت: هواپیماهای آمریکایی دیشب گردان های سید الشهدا وابسته به الحشد الشعبی را در گذرگاه بوکمال نزدیک مرزهای عراق و سوریه مورد حمله قرار دادند. وی اشاره ای به جزئیات این موضوع نکرد.
گفتنی است، هادی العامری از فرماندهان الحشد الشعبی نیز دیروز پنجشنبه تأکید کرده بود که نیروهای الحشد الشعبی از 15 شعبان تا امروز، مشغول جنگ با تروریست ها در مرزهای عراق و سوریه هستند.