از ازدحام جمعیت تا غذای فاسد و محرومیت درمانی؛ تداوم بحران در زندان تهران بزرگ

زندانیان سیاسی منتقل‌ شده از زندان اوین به زندان تهران بزرگ که در سالن ۹ تیپ دو این زندان نگهداری میشوند، همچنان با مشکلات متعددی از جمله ازدحام جمعیت، کمبود امکانات سرمایشی، شرایط نامناسب بهداشتی، کیفیت پایین غذا، آب آشامیدنی شور، قطعی شبانه آب، محدودیت در دسترسی به خدمات درمانی، عدم دسترسی به اقلام ضروری و رفتار تبعیض‌آمیز مسئولان زندان مواجه هستند. تداوم این وضعیت اعتراض زندانیان و افزایش نگرانی خانواده ها را در پی داشته است.

 هرانا:صبح روز گذشته مسئولین زندان تهران بزرگ و اوین به همراه حشمت الله حیات الغیب، مدیر کل زندان‌های استان تهران در سالن ۹ تیپ دو زندان تهران بزرگ حاضر شدند.در جریان این بازدید، مسئولان مذکور بدون توجه به مشکلات موجود، اقدام به تصویربرداری از بخش‌هایی از بند و برخی از زندانیان کردند. به گفته خانواده برخی از زندانیان، این اقدام با هدف ارائه تصویری مطلوب از وضعیت زندانیان سیاسی زندان تهران بزرگ صورت گرفته است، موضوعی که واکنش زندانیان را به همراه داشت. با تداوم اعتراض، مسئولان ناچار به خروج از بند شدند.

گزارش‌های متعدد رسیده به هرانا حاکی از آن است که زندانیان منتقل شده به زندان تهران بزرگ همچنان در شرایطی فاقد حداقل استانداردهای زیستی به‌سر می‌برند. ادامه این گزارش به شرح مواردی از مشکلات زندانیان از جمله کمبود امکانات بهداشتی، تراکم جمعیت، محدودیت دسترسی به خدمات درمانی، نبود تهویه مناسب و کیفیت نامناسب تغذیه در این زندان می‌پردازد.

یکی از کارکنان سابق این زندان در تماس با هرانا گفت: «زندانیان سیاسی منتقل‌شده به سالن ۹ تیپ دو زندان تهران بزرگ، در سه اتاق ۳۵ متری نگهداری می‌شوند که در هر یک از آن‌ها تنها ۲۴ تخت تعبیه شده است، با این حال، شمار زندانیان در هر اتاق دست‌کم دو برابر ظرفیت تعیین‌شده است. در حال حاضر، جمعیت این بند به ۱۲۳ نفر رسیده و بسیاری از زندانیان ناگزیر به کف‌خوابی در حسینیه بند شده‌اند.»

پدر یکی از زندانیان نیز که اخیرا از زندان اوین به زندان تهران بزرگ منتقل شده است، در تماس با هرانا اظهار داشت: «تهویه نامناسب، نبود سرمایش کافی و خرابی سیستم تلفن از دیگر مشکلات این سالن است. خرابی تلفن‌ها موجب تشکیل صف‌های طولانی و بروز تنش میان زندانیان شده است. همچنین، فرزندم در بدو ورود تنها یک پتو دریافت کرده و با کمبود شدید امکانات مواجه بوده است.»

بنابر گزارشات دریافتی هرانا، بوفه زندان کمتر از دو ساعت در روز فعال است و فاقد اقلام ضروری مورد نیاز زندانیان است. بسیاری از اقلام ارائه‌شده در بوفه نیز تاریخ گذشته یا بی‌کیفیت گزارش شده‌اند.نبود فضای فرهنگی از جمله کتابخانه یا سالن ورزشی و همچنین شیوع حشرات موذی مانند پشه، مگس، سوسک و ساس نیز از دیگر مشکلات زندانیان در زندان تهران بزرگ است.

آب آشامیدنی زندان تهران بزرگ شور و غیرقابل شرب گزارش شده و امکان تصفیه آب وجود ندارد. به گفته یکی از زندانیان، «آب در تمام طول شب قطع است و این امر مشکلات بهداشتی زیادی را برای زندانیان به بار آورده است. قطع آب شبانه آب و بالا زدن مکرر فاضلاب در گرمای شدید، بر مشکلات موجود افزوده است. سرویس‌های بهداشتی به‌شدت آلوده‌اند و زندانیان ناگزیرند ظروف غذایی خود را در روشویی‌های نامناسب و آلوده شست‌وشو دهند.»

همسر یکی از زندانیان سیاسی محبوس در زندان تهران بزرگ نیز در تماس با هرانا اعلام کرد: «شب گذشته برای شام مقدار اندکی سیب‌زمینی، تخم‌مرغ و گوجه با کیفیت نامناسب و فاسد بین زندانیان توزیع شده است. در واکنش به این موضوع، یکی از زندانیان سیاسی، غذای خود را به نشانه اعتراض به سالن بازگردانده و دیگر زندانیان نیز به این اقدام پیوسته‌اند. در پی این اقدام، درگیری لفظی میان مسئولان سالن و برخی زندانیان روی داد.»

برخی زندانیان با هزینه شخصی اقدام به تهیه هواکش و کولر کرده‌اند، اما ازدحام جمعیت و عدم نصب تجهیزات تهیه‌شده، اثربخشی این اقدامات را کاهش داده است. همچنین گزارش شده که مسئولان زندان به‌جای نصب کولر در بند، دستگاه‌هایی را با چند برابر قیمت واقعی در بوفه به فروش می‌رسانند.

از سوی دیگر، دسترسی به دارو و خدمات درمانی نیز با محدودیت مواجه است. به گفته منابع مطلع هرانا، داروهای ضروری برخی زندانیان بیمار، با وجود مراجعات مکرر خانواده‌ها به زندان، از آنها تحویل گرفته نشده است. سیامک امینی، مطلب احمدیان و عین الله رضازاده جویباری، از جمله زندانیانی هستند که علیرغم نیاز مبرم به درمان، همچنان از دریافت خدمات درمانی و اعزام به مراکز خارج از زندان محروم مانده اند.

لازم به ذکر است، مورخ ۲ تیرماه، در جریان حملات هوایی اسرائیل به تهران، زندان اوین هدف مستقیم قرار گرفت. چند نقطه این زندان از جمله گیت ورودی و ساختمان دادگستری مستقر در محوطه آن، ساختمان بهداری، بند ۲۰۹، نانوایی، سالن ملاقات هدف حمله قرار گرفته‌اند. اندکی پس از حمله زندانیان عمدتا سیاسی و مالی زندان اوین به زندان هایی از جمله زندان تهران بزرگ، قرچک ورامین و قزلحصار کرج، منتقل شدند. هرانا

اینرا هم بخوانید

حملات پهپادی به اقلیم کردستان عراق، توقف فعالیت میدان نفتی سرسنگ

شرکت آمریکایی اچ‌کی‌ان انرژی، که مدیریت میدان نفتی سرسنگ را در اقلیم کردستان عراق بر …