RadioFarda
تلویزیون دولتی سوریه خبر داد که ارتش اسرائیل یک بار دیگر به هدفهایی در سوریه حمله کردهاست؛ همزمان یک شبکه بریتانیایی مدعی شد که یک پایگاه نظامی در حومه دمشق که اسرائیل مدعی تکمیل آن از سوی ایران بود، در میان هدفهای این حمله بودهاست.
در حالی که مقامهای دولتی اسرائیل در مورد این حمله سکوت کردهاند، تلویزیون دولتی سوریه گزارش داد که «حملهای گستاخانه دشمن» در نخستین ساعات بامدادی شنبه یازدهم آذر علیه پایگاه نظامی اطراف دمشق صورت گرفته است.
روزنامه هاآرتص اسرائیل نیز روز شنبه یازده آذر نوشت که هواپیماهای اسرائیلی شامگاه جمعه «یک پایگاه نظامی» ایران را در نزدیکی روستای کِسوه واقع در ۱۳ کیلومتری جنوب دمشق هدف قرار دادهاند. این روزنامه همچنین نوشت که تلویزیون رسمی دولتی سوریه «ایرانی» بودن این پایگاه را تأیید کردهاست.
همزمان، شبکه بریتانیایی اسکاینیوز نیز به زبان عربی گزارش داد، ساختمانهای نظامی در اطراف دمشق که پیشتر از آن به عنوان پایگاه در حال ساخت از سوی ایران نام برده شده بود، در میان هدفهایی است که اسرائیل به آن حمله کرده است.
پایگاه یادشده در ۱۴ کیلومتری جنوب غربی دمشق در فاصله میان دو شهرک صحنایا و کسوه قرار گرفته و تا بلندیهای جولان در مرز سوریه با اسرائیل، حدود ۵۰ کیلومتر فاصله دارد.
شبکه جهانی بیبیسی سه هفته پیش با نشان دادن تصاویر ماهوارهای از محل یاد شده ادعا کرد که این پایگاه در ده ماه بین ژانویه تا اکتبر امسال در حال تکمیل بودهاست.
بنیامین نتانیاهو نخستوزیر اسرائیل از تابستان گذشته با «ابراز نگرانی از خطرات حضور فزاینده نظامی ایران در سوریه»، مدعی شد که ایران برای تثبیت حضور نظامیاش در حال ساخت پایگاه در سوریه است.
تلویزیون سوریه براساس گزارش سانا، خبرگزاری رسمی این کشور، گزارش میدهد که سه موشک از پنج موشک شلیک شده به این پایگاه که محل استقرار لشکر یک ارتش سوریه است، منفجر شده و خساراتی به محل وارد کرد.
گزارش تلویزیون سوریه افزود که پدافند هوایی ارتش سوریه واقع در فرودگاه المزه در حومه دمشق، دو فروند از موشکهای شلیک شده اسرائیلی را ردگیری و منهدم کرده است.
در حالی که تلویزیون سوریه اعلام کرد که حمله اسرائیل نتیجه شلیک موشکهای زمین به زمین بوده، برخی از رسانههای همسو با حکومت دمشق و حزبالله لبنان گزارش دادند که جنگندههای اسرائیل با موشکهای هوا به زمین و با تعرض به حریم هوایی لبنان، سوریه را هدف حمله قرار دادند.
وبسایت الاخبار، همسو با حزبالله، همچنین میگوید که جنگندههای اسرائیلی ابتدا «شبه حملاتی» را عامدانه به لبنان انجام دادند که ظاهراً هدف آن، تمرین کردن حمله اصلی در اطراف دمشق بود؛ درستی این ادعا از سوی منابع رسمی تأیید نشدهاست.
از سوی دیگر، مخالفان حکومت سوریه این ادعا را مطرح کردهاند که یک مقر حزبالله واقع در پایگاه تیپ ۹۱ وابسته به لشکر یک ارتش سوریه، هدف حمله موشکی اسرائیل قرار گرفته است؛ حزبالله و سوریه به این ادعا واکنش نشان ندادهاند.
سازمان ناظر بر حقوق بشر در سوریه، مستقر در لندن، که با استناد به گزارشهای دریافتی از مخالفان حکومت بشار اسد رخدادهای سوریه را رصد میکند، شنبه گزارش داد که صدای انفجار ناشی از «حمله سنگین به یک انبار مهمات ارتش سوریه و همپیمانان آن» در دمشق و اطراف آن به گوش رسید و از جمله جریان برق در «بسیاری» از نقاط حومه دمشق برای مدتی قطع شد.
رسانههای اسرائیل گزارش داده بودند، دولت این کشور در روزهای گذشته در نشستی با حضور سران ارتش و نهادهای اطلاعاتی، نتایج نشست دو هفته پیش روسای جمهوری ایران، ترکیه و روسیه در سوچی روسیه را بررسی کرد؛ اما جزئیاتی از تصمیمات گرفته شده در این نشست دولت اسرائیل، رسانه ای نشد.
سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه دو هفته پیش گفت، در توافقهای کشورش با آمریکا و اردن در مورد گسترش آتشبس در سوریه، روسیه تضمین نکردهاست که گروههای طرفدار ایران از سوریه خارج شوند، و نیز گفت که حضور نظامی ایران در سوریه «مشروع» است زیرا به دعوت حکومت سوریه بودهاست.
نخستوزیر اسرائیل در واکنش به اظهارات آقای لاوروف گفت که او برای همه طرفها روشن کردهاست که اسرائیل همیشه به اقدامات لازم برای دفاع از خود دست میزند.
گزارشهای رسانههای عربی در روزهای گذشته حاکی بود که دولت نتانیاهو توسط «عوامل سوم» به بشار اسد «هشدار» دادهاست که اگر به ایران امکان حضور نظامی بدهد، اسرائیل سوریه را بمباران خواهد کرد.
شماری حملات صورت گرفته به سوریه، در حدود هفت سال جنگ داخلی این کشور، به اسرائیل نسبت داده شدهاست؛ مقامات ارشد اسرائیلی مواردی از حملات ماههای اخیر را تأیید کردهاند.
فرمانده ارتش اسرائیل نیز به تازگی گفت که کشورش صد بار به سوریه حمله کردهاست. اسرائیل میگوید که این حملات اکثراً با هدف جلوگیری از رسیدن جنگافزار پیشرفته بدست حزبالله از خاک سوریه انجام شدهاست.
اسرائیل گفتهاست که برخی از حملات را به روسیه که در دو سال اخیر در سوریه حضور نظامی دارد، اطلاع دادهاست.
یک حمله دو ماه پیش اسرائیل به سوریه در روزی صورت گرفت که وزیر دفاع روسیه در حال رسیدن به اسرائیل برای گفتوگو در مورد سوریه بود و یک حمله دیگر اسرائیل به سوریه نیز همزمان با حضور ماه گذشته ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه در تهران برای گفتوگو از جمله در خصوص سوریه بود.
حکومت بشار اسد با وجود هشدار به اسرائیل نسبت به تکرار این نوع حملات، هیچگاه به اقدام عملی علیه این همسایه خود دست نزدهاست.