مندرج در ژورنال شماره ۸۲۴ (لینک به فایل پی دی اف نشریه ژورنال برای پیاده کردن روی تلفن همراه)
روزنامه هم وطن طی یک گزارش مفصل از کیفیت پایین آموزش، معدلهای پایین، ناتوانی در خواندن و نوشتن و کارگری دانشآموزان خبر داد.
این روزنامه نوشت “دانشآموز دوره ابتدایی باید ۱۲-۱۰ کیلومتر راه برود تا به یک مدرسه برسد. دانشآموز مقطع متوسطه هم تا ۳۰-۲۰ کیلومتریاش مدرسه ندارد.” در ادامه این گزارش آمده است دانشآموزانی که از پایه ششم به هفتم میروند، حداقل از هر ۲۰ نفر، ۴ تا ۵ نفرشان بههیچعنوان سواد خواندن و نوشتن ندارند. افت تحصیلی، کمسوادی و ترک تحصیل را میانگین نمرات امتحان نهایی دانشآموزان نشان میدهد؛ شرایطی که به استناد گفتههای معلمان در مناطق محروم، سرعت بیشتری گرفته و کشور را با موجی از بیسوادی مواجه خواهد کرد. وضعیت مالی و کیفیت آموزشی هم حرف اول را در این فاجعه میزند.
نبود دبیران تخصصی برای درسهای علوم پایه مانند فیزیک و شیمی، کمبود معلم بخصوص در استانهایی مانند سیستان و بلوچستان با کمبود ١۶ هزار معلم، پایین بودن معدل دانشآموزان، فقر اقتصادی شدید دانش آموزان به عنوان مهمترین عامل ترک تحصیل، معضل گرانی لوازم تحریر و کتب درسی و افزایش ۵٠ درصدی این امکانات در یک سال گذشته و غیره از جمله مشکلات عدیدهای است که گریبان دانش آموزان را گرفته است.
به این مشکلات میتوان پاسخ داد. میتوان بهجای تربیت تروریست و تخصیص بودجه به مساجد و مراکز مذهبی که وظیفهای جز اشاعه خرافه و جهالت ندارند، به ایجاد مدارس و تربیتمعلم و استخدام معلمین بیشتر پرداخت. میتوان سیستم آموزشوپرورش را کاملاً بهروز کرد و سیستم نوین امروزی و پیشرفته و پیشرو را سازمان داد.
رژیم اسلامی بدون شک بههیچوجه قصد چنین کارهایی را ندارد. اشاعه جهالت در دستور کار رژیم اسلامی است. ساختن امامزادهها برای این رژیم پردرآمدتر از ساختن مدرسه در سیستان و بلوچستان و خوزستان است.
اما مهمتر از همه باید بر رایگان شدن آموزشوپرورش تا سطوح بالای آموزشی پافشاری کرد. هیچ امری جز این نمیتواند به امر عمومی شدن باسوادی در ایران کمک و فاجعه بیسوادی را ریشهکن کند.