ایران بزرگ‌ترین زندان زنان نویسنده در جهان – سینا پدرام

نشریه ژورنال شماره ۱۰۲۵ – فایل پی دی اف – ویژه تلفن همراه

انجمن قلم آمریکا در گزارش «شاخص آزادی نوشتن» سال ۲۰۲۴ اعلام کرد که برای ششمین سال پیاپی، شمار نویسندگان زندانی در جهان افزایش‌یافته و به ۳۷۵ نفر در ۴۰ کشور رسیده است؛ درحالی‌که این رقم در سال گذشته ۳۳۹ نفر در ۳۳ کشور بود. بر اساس این گزارش، چین با ۱۱۸ نویسنده زندانی، ایران با ۴۳، عربستان و ویتنام هر کدام با ۲۳، و اسرائیل با ۲۱ نویسنده زندانی، در صدر ناقضان آزادی بیان قرار دارند.

ایران با داشتن ۱۳ نویسنده زن زندانی، بزرگ‌ترین زندان برای زنان نویسنده در جهان شناخته شده است. شاخص آزادی نوشتن (آزادی مطبوعات) معیاری است که نشان می‌دهد روزنامه‌نگاران، نویسندگان و رسانه‌ها تا چه حد می‌توانند آزادانه، بدون سانسور، تهدید، فشار یا مجازات از سوی دولت، گروه‌های قدرت یا قوانین محدودکننده بنویسند و به نشر عقاید بپردازند. این شاخص معمولاً توسط سازمان‌هایی مثل «گزارشگران بدون مرز» و یا انجمن قلم منتشر می‌شود و شامل فاکتورهایی مانند میزان سانسور، امنیت جانی و شغلی روزنامه‌نگاران و نویسندگان، دسترسی آزاد به مطبوعات، استقلال رسانه‌ها از قدرت‌های حاکمه، تنوع دیدگاه‌ها و غیره می‌شود.

در سال ۲۰۲۴ ایران در شاخص آزادی مطبوعات که توسط سازمان گزارشگران بدون مرز (RSF) منتشر شده، رتبه ۱۷۶ از میان ۱۸۰ کشور را کسب کرده است. این رتبه نشان‌دهنده وضعیت بحرانی آزادی بیان و مطبوعات در ایران است.

آزادی بیان بدون قیدوشرط یکی از مطالبات بر حق جنبش‌های سوسیالیستی و حق‌طلبانه و مردم ایران بوده است و از مطالبات اساسی انقلاب زن زندگی آزادی به شمار می‌رود. این آزادی به افراد اجازه می‌دهد دیدگاه‌ها، انتقادها و خواسته‌های خود را آزادانه بیان کنند و در شکل‌گیری جامعه‌ای آگاه نقش داشته باشند. بدون آزادی بیان، نقد قدرت، افشای فساد و دفاع از حقوق مردم دشوار می‌شود. همچنین، آزادی اندیشه و تبادل آزاد اطلاعات باعث پیشرفت فرهنگی، علمی و اجتماعی می‌شود. سرکوب آزادی بیان، منجر به سانسور، ترس و سکوت عمومی می‌شود که زمینه‌ساز استبداد و فساد گسترده‌تر خواهد بود. جامعه آزاد، جامعه آزاد از سودجویی “اربابان” میلیاردر نیازمند صدای آزاد است.

اینرا هم بخوانید

کلید انفجارِ اسکله رجایی در دست کیست؟

کیوان جاوید نیویورک تایمز: “سوخت موشک‌های بالستیکی سپاه منشاء انفجارهای بندرعباس بوده است.” یک منبع …