بازداشت۵۰ تا ۶۷ نفر در غرب کشور

نهادهای حقوق بشری کردستان از بازداشت ده‌ها فعال کرد در غرب ایران خبر داده‌اند. شمار بازداشت‌شدگان بین ۵۰ تا ۶۷ نفر گزارش شده است.موج اخیر بازداشت شهروندان کرد در ایران از دو هفته قبل شروع شده است.

شبکه حقوق بشر کردستان می‌گوید پیگیری‌های این گروه بازداشت دست‌کم پنجاه نفر را تایید می‌کند “اما با توجه فشار نهادهای امنیتی بر خانواده بازداشت‌شدگان در خصوص عدم اطلاع‌رسانی درباره بازداشت و وضعیت آنها، احتمال داده می‌شود شمار بازداشت‌شدگان بیش از این تعداد باشد.”

سازمان حقوق بشری هه‌نگاو این عدد را ۶۷ نفر اعلام کرده است.

کاوه کرمانشاهی، عضو هیات مدیره شبکه حقوق بشر کردستان به بی‌بی‌سی گفت که افراد بازداشت شده در مرحله بازجویی هستند و هنوز اتهامی علیه آنها مطرح نشده است.

به گفته آقای کرمانشاهی حتی به خانواده‌ها هم اطلاع‌رسانی نشده و به آنها گفته شده در طول دوره بازجویی وکلا اجازه ورود به پرونده را ندارند.

برادر یکی از بازداشت شدگان به بی‌بی‌سی گفت که در طول دو هفته گذشته برادرش تنها یک تماس چند ثانیه‌ای با خانواده داشته تا بگوید در بازداشتگاه اطلاعات سپاه در ارومیه است اما این بازداشتگاه بعدا در تماس خانواده این موضوع را تکذیب کرده است.

شماری از بازداشت‌شدگان در شهرهای مختلف استان البرز، آذربایجان غربی و کردستان بازداشت شده‌ و به ارومیه منتقل شده‌اند.

ین عضو خانواده که پیگیر وضعیت بازداشت‌شدگان است می‌گوید قبلا بارها نهادهای اطلاعاتی فعالان کرد را به صورت جمعی بازداشت کرده بوده‌اند اما سابقه نداشته که چنین حجم بازداشتی به صورت گسترده در استان‌های مختلف انجام شود.

صهیب بادروج و فرزاد سامانی (بازداشت در خوابگاه دانشگاه خوارزمی در کرج)، اکرم، سیامک، سلمان و فردین ادوایی (روستای سلین سروآباد)، رضا، فرهاد و محمد زندی (روستای عباس آباد بوکان)، عادل پروازه و جبار پیروزی، دانا صمدی، سیروان کریم‌زاده، کاروان مینویی، زانیار معتمدی (مریوان) و رشید و محمدامین احمدی (در روستای لگز بوکان) جز ده‌ها نفری هستند که در روزهای اخیر بازداشت شده‌اند.

یکی از اعضای خانواده بازداشت شدگان که نمی‌خواهد انتشار نامش باعث “فشار بیشتر” بر فرد بازداشت شده شود، به بی‌بی‌سی گفت که با چند وکیل صحبت کرده اما ماموران امنیتی اجازه ملاقات به بازداشتی‌ها را که در انفرادی هستند، نمی‌دهند و تا زمانی که پرونده بعد از بازجویی به دادگاه فرستاده شود، وکلا اجازه دخالت ندارند.

وکلای مدافع حقوق بشر بارها هشدار داده‌اند که نهادهای امنیتی در ایران “بر خلاف قانون تا زمان گرفتن اعتراف” به بازداشت‌شدگان اجازه دسترسی به وکیل نمی‌دهند تا اتهامات آنها را بر اساس اعترافات “اجباری” تنظیم کنند.

موج جدید بازداشت شهروندان و فعالان کرد از روز ۲۰ دی در شهرهای کرج، تهران، مهاباد، ربط، نقده، بوکان، مریوان، سنندج، سقز و سروآباد آغاز شده است.

سازمان‌های حقوق بشری کردستان می‌گویند بازداشت‌‌های چند روز اول توسط سازمان اطلاعات سپاه ارومیه انجام شد و بعد از آن وزارت اطلاعات هم در شهرهای دیگر شهروندان کرد را بازداشت کرد.

کاوه کرمانشاهی به این نکته اشاره می‌کند که در چند روز گذشته علاوه بر شهروندان کرد، در سیستان و بلوچستان هم فشارهای امنیتی بر شهروندان سنی افزایش یافته و روند اعدام‌ها سرعت گرفته و در اهواز هم دستگیری‌هایی گزارش شده است که به گفته او می‌تواند نشانه یک سیاست گسترده فشار بر اقلیت‌های قومی مذهبی باشد.بی بی سی

اینرا هم بخوانید

نگرانی گزارشگر ویژه سازمان ملل از «احتمال ناپدیدسازی قهری» در مورد برخی از زندانیان اوین

مای ساتو، گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور حقوق بشر ایران، روز جمعه در پیامی …