دیدار لاوروف – بلینکن در ژنو: خاطرات سالهای جنگ سرد زنده میشود.
رادیو فرانسه:با اینکه آمریکاییها و روسها از دستیابی به توافق سریع ابراز نومیدی کردهاند، اما وزیران خارجۀ دو کشور در ژنو به گفتگو نشستند، بلکه راهحلی برای بحران اوکراین بیابند. این در حالی است که ارتش روسیه در مرز اوکراین صف کشیده و غربیها نگرانند که روسها هرلحظه تجاوز به خاک این کشور را آغاز کنند. در مقابل روسیه نیز از تنگتر شدن حلقۀ نیروهای ناتو در اطراف خود سخت بیصبر و عصبانی است.تبلیغ بازرگانی
صبح جمعه ۲۱ ژانویه/اول بهمن، اندکی قبل از آغاز گفتگوهای سرگئی لاوروف – آنتونی بلینکن، یکی از خواستههای مهم روسها نه توسط وزیر خارجه، که در مسکو اعلام شد: نیروهای ناتو باید از رومانی و بلغارستان خارج شوند. اعلام این خواستۀ صریح در مسکو و نه در ژنو، احتمالاً به این معناست که ولادیمیر پوتین میخواهد شخصاً آخرین حرف خود را به گوش آمریکاییها برساند. مسکو مایل است معاهدهای را برای حل مشکل اوکراین امضاء کند که موضوع خروج نیروهای غربی از کشورهای اروپای شرقی را نیز دربر بگیرد. اما دستیابی به توافق کار آسانی نیست.
بامداد جمعه، قبل از آن که مذاکرات بلنیکن و لاوروف در ژنو آغاز شود، بوریس جانسون نخستوزیر بریتانیا و اولاف شولتس صدراعظم آلمان هشدار دادند که روسیه در صورت تهاجم نظامی به اوکراین، “هزینهای بسیار سنگین” خواهد پرداخت. این بیانیۀ مشترک بریتانیایی – آلمانی، نتیجۀ مستقیم دیدارهای دیروز برلن است.
بلینکن قبل از ورود به ژنو، نخست به کییف رفت تا اوکراینیها را از جهت پشتیبانی آمریکا اطمینان خاطر بدهد. وی سپس در برلن با همتایان بریتانیایی، آلمانی و فرانسوی دیدار کرد تا از همصدایی و همراهی اروپاییها در رویارویی با روسیه مطمئن شود.
حال بلینکن در ژنو، در مقابل لاوروف نشسته تا چانهزنی دیپلماتیک را پی گیرد. آمریکا و روسیه از چندی پیش مذاکرات مکرر، فشرده و دشواری را دنبال کردهاند. این مذاکرات با دو جلسه گفتگوی جو بایدن و ولادیمیر پوتین شروع شد (در ماه دسامبر گذشته) و سپس در سطح وزیران، در قالبهای گوناگون ادامه یافت.
مثل همیشه، دو طرف یکدیگر را به ناسازگاری و زورگویی متهم میکنند. غربیها از تدارکات نظامی روسیه در مرز اوکراین سخت نگرانند و میگویند که حملۀ روسیه به خاک اوکراین آغازگر دور تازهای از جنگ سرد خواهد بود. در مقابل، مسکو نیز از نفوذ آمریکا و نیروهای ناتو در فضای پیرامونیاش خشمگین و مضطرب است.
اگرچه درگیری نظامی روسیه و غرب به نظر بعید میرسد اما اظهارات دو طرف گاه شباهت بسیار زیاد به عباراتی دارد که در سالهای اوج جنگ سرد از زبان مقامات شوروی و آمریکا شنیده میشد.
به تازگی وندی شرمن، معاون وزارت خارجۀ آمریکا در توئیتر نوشته است که “روسیه دست همکاری آمریکا را پس میزند”. سرگئی ریابکوف، معاون دیپلماسی روسیه نیز به خبرنگاران گفته است: “اقدامات آمریکا در جهت افزایش تنش، فضای مناسب (برای همکاری) ایجاد نمیکند”.