ایسنا/اصفهان معلمان خرید خدمات بعد از گذشت ۷ سال بلاتکلیفی حالا بر سر دوراهی سختی قرار گرفته اند؛ دو راهی که یا باید با همه سختی ها، ناملایمات و بلاتکلیفی ها به کار خود ادامه دهند، یا این شغل را با همه عشق و علاقه ای که به آن داشته و تجربیاتی که طی این سال ها به دست آورده اند، رها کنند.
آخرین روز هفته گذشته و در حاشیه سفر وزیر آموزش و پرورش به اصفهان، جمعی از معلمان خرید خدمات آموزشی خود را به مراسمی که وزیر آموزش و پرورش حضور داشت رساندند تا بتوانند رو در رو مشکلات خود را با وزیر مطرح کنند.
البته این اولین باری نیست که معلمان خرید خدمات نه در اصفهان، بلکه در سراسر کشور تلاش کرده اند صدای خود را به گوش مسئولان بالادست برسانند. پیش از این نیز بارها معلمان خرید خدمات در اعتراض به شرایط شغلی، نداشتن امنیت شغلی، بلاتکلیفی وضعیت استخدامی و تاخیر در دریافت حقوق هایشان دست به تجمع زده و خواستار پیگیری وضعیت خود شده اند.
محسن حاجی میرزایی، وزیر آموزش و پرورش اما در اصفهان در پاسخ به مطالبات معلمان خرید خدمات آموزشی و مشکلات آنها، گفت: سیاست ما توسعه مراکز خرید خدمات نیست، اما در مورد این بخش ها امسال اصلاحاتی در بخش نامه انجام شد.
حاجی میرزایی توضیح داد: یکی از مشکلات این دسته از معلمان حقوق ناکافی آنها و اینکه ۲۴ ساعت خدمت آنها بر اساس قانون کار محاسبه نمی شود و نیمه وقت محسوب می شد. امسال اصلاحاتی انجام دادیم و قرار است ۲۴ ساعت خدمت آن ها تمام وقت محسوب شود و این موضوع می تواند یک اتفاق مهم در حقوق این معلمان باشد.
وزیر آموزش و پرورش همچین گفت: تاکید ما این است مجموعه هایی با این معلمان قرارداد ببندند که از توان مالی لازم برخوردار باشند و با تاخیر در پرداخت حقوق ها مواجه نشوند.
وی با تاکید بر اینکه در تلاش برای بهبود شرایط کاری این دسته از معلمان هستیم ابراز امیدواری کرد با اصلاحات جدید وضعیت آنها بهتر شود.
مشکل معلمان خرید خدمات چیست؟
یکی از معلمان خرید خدمات، در مورد وضعیت این معلمان به ایسنا گفت: مشکل معلمان خرید خدمات در سطح کشور وجود دارد. در استان اصفهان نیز حدود ۳ هزار معلم خرید خدمات هستیم که از سال ۹۳ و با روی کار آمدن دولت، در طرحی به نام خرید خدمات آموزشی وارد حوزه تعلیم و تربیت کشور شدیم. البته برخی از این معلمان قبل از سال ۹۳ هم معلمان خرید خدمات فعالیت می کردند، گفته شد این شیوه جذب معلم قانونی نیست و همه معلمان خرید خدمات سال ۸۸ استخدام شدند، درحالی که آنها با یک سال سابقه شرایط کاملا مشابه ما داشتند.
وی با بیان اینکه معلمان خرید خدمات در سال ۹۳ و در مناطقی که هیچ معلم رسمی حاضر نبود برود، مشغول کار شدند، افزود: در فریدونشهر، پشت کوه و نقاط صعب العبور که وسیله نقلیه تردد نمی کند و معلم باید ۳ تا ۴ ساعت با پای پیاده برود و یا در شهر اصفهان در نقاطی مثل حصه، زینبیه و هفتون و مناطقی که مشکلات فرهنگی، آسیب های اجتماعی و فقر و حاشیه نشینی بیداد می کند و معلمان رسمی نمی روند از نیروهای خرید خدمات استفاده کردند.
این معلم با اشاره به اینکه آموزش و پرورش با واسطه با نیروهای خرید خدمات قرارداد بسته و حقوق آنها را از طریق همین واسطه پرداخت می کند، افزود: پرداخت حقوق به صورت سالی یک بار یا حتی دیرتر از آن اتفاق می افتد و هیچ نظارتی در این زمینه وجود ندارد.
حقوق نداریم اما از جیب خودمان برای بچه ها هزینه می کنیم…
وی با اشاره به سابقه فعالیت ۷ ساله فعالیتش به عنوان معلم، اظهار کرد: ساعت کار ما مثل معلمان رسمی است ما حقوق و مزایای ما اصلا برابر نیست و شاید بتوانم بگویم ما یک هفتم معلمان رسمی حقوق دریافت می کنیم، که آن هم هر ۸ ماه یک بار است، درحالی که به دلیل فعالیت در مناطق محروم، گاهی از جیب خودمان برای بچه ها هزینه می کنیم، بچه هایی که با شکم گرسنه و بدون لباس مناسب به مدرسه می آیند و در این شرایط اصلا نمی توانند درس بخوانند.
وی با یادآوری اینکه در مدرسه ای که به عنوان معلم کار می کند نزدیک به ۶۰ درصد دانش آموزان از اتباع خارجی هستند و حدود یک سوم دانش آموزان کلاسش اختلال یادگیری دارند، گفت: کار کردن در این شرایط بسیار سخت است، در این شرایط دانش آموزان به گوشی های هوشمند دسترسی ندارند و ما دلمان به حال این بچه ها می سوزد و تمام هم و غم ما عقب نماندن این دانش آموزان از درس هایشان شده است.
اسم غیردولتی روی ما می گذارند و از زیر بار مسئولیت شانه خالی می کنند
وی به پیگیری های بسیاری که طی این مدت معلمان خرید خدمات آموزشی برای تعیین تکلیف شان داشته اند اشاره و اظهار کرد: ما در مدرسه دولتی و به هزینه دولت داریم تدریس می کنیم، ولی به دلیل اینکه از زیر بار این مسئولیت شانه خالی کنند اسم غیر دولتی روی ما می گذارند تا مجبور نباشند حق و حقوق ما را بدهند.
این معلم اصفهانی ادامه داد: معلمان خرید خدمات در شرایط سختی کار می کنند که شاید معلمان رسمی حاضر به کار کردن در این شرایط نباشند، گاهی در پاسخ به اعتراضات ما می گویند می توانید این کار را انجام ندهید، همه ما جوانیم و می توانیم شغل دیگری داشته باشیم، اما با عشق و علاقه این کار را انتخاب کردیم و چندین سال عمرمان را صرف این کار کرده ایم، به دلیل همین سختی ها این شغل را هم به جان خریده ایم اما اراده ای برای حل مشکلات ما وجود ندارد.
وی با اشاره به اینکه در این ۷ سال برای ما بیمه رد شده، اما هیچ ضمانتی برای اینکه سال آینده باشیم یا نه وجود ندارد، افزود: خواسته اصلی ما این است که بر اساس شیوه نامه خرید خدمات که امسال تصویب شد حقوق ما را سر موقع پرداخت کنند، در حالی که با گذشت ۵ ماه هنوز این شیوه نامه اجرا نشده است.
این معلم اضافه کرد: نیروهای نهضت سواد آموزی که با بزرگسال سر و کار دارند و امسال اصلا سر کلاس نرفتند استخدام شدند، درحالی که تنها نیروهایی که تعیین تکلیف نشدند معلمان خرید خدمات آموزشی هستند که ۷ سال سابقه کار دارند اما هیچ کس پاسخگوی آنها نیست.
اولویت به کارگیری معلمان خرید خدمات در مناطق محروم و دارای کمبود
علیرضا عابدی، مدیر منابع انسانی و امور اداری اداره کل آموزش و پرورش استان اصفهان در گفت و گو با ایسنا، اظهار کرد: ۳ هزار و ۵۱۰ نیروی خرید خدمات در کل استان اصفهان داریم که در ۳۹ منطقه از ۴۱ منطقه استان مشغول تدریس هستند.
وی با اشاره به اینکه در بخشنامه اولویت به کارگیری این نیروها مناطق محروم و جایی بوده که ما کمبود نیروی بیشتری داریم، افزود: ۳۵ درصد کسری نیروی انسانی ما در شهر اصفهان است که معلمان خرید خدمات به کار گرفته شده اند، در عین حال که یکی از مباحث اصلی در جذب نیرو انسانی، بومی گزینی است و کسی که ساکن فریدونشهر یا سمیرم است به تبع در همان منطقه به کار گرفته می شود.
عابدی با بیان اینکه معلمان خرید خدمات از سال تحصلی ۹۳-۹۴ مشغول به کار شده اند، یادآور شد: در ابتدا تعداد این معلمان کمتر بود اما به مرور زمان و هر چقدر کسری نیرو انسانی ما بیشتر شد، این تعداد نیز افزایش یافت.
فعلا هیچگونه استخدامی نداریم
وی خاطرنشان کرد: درحال حاضر براساس بخش نامه ای که وزارت آموزش و پرورش به ما ابلاغ کرده فعلا هیچگونه استخدامی نداریم، یعنی معلمان خرید خدمات نیروی آزاد هستند و با موسس مدارس غیردولتی قرارداد میبندند و وارد مدارس ما شده و مشغول کار میشوند.
مدیر منابع انسانی و امور اداری اداره کل آموزش و پرورش استان با یادآوری اینکه طی ۳ سال اخیر وزارت آموزش و پرورش به ما مجوز به کارگیری نیروی جدید نداده است، تصریح کرد: سال آینده با توجه به اینکه تعداد زیادی از نیروها بازنشسته می شوند و ورودی ها از طریق آزمون های استخدامی کم است، در تامین نیروی انسانی دچار مشکل می شویم. کمبود نیرو زیاد داریم، اما این کمبود را از طریق به کارگیری نیروهای بازنشسته، حق التدریس و نیروهای شاغل جبران می کنیم.
کمبود ۴ هزار نفری نیرو در آموزش و پرورش اصفهان
به گفته وی سال آینده حدود ۶ هزار نفر از نیروهای آموزش و پرورش اصفهان واحد شرایط بازنشستگی هستند، درحالی که ۱۷۰۰ تا ۱۸۰۰ نیروی ورودی جدید داریم، یعنی حدود ۴ هزار نفر کمبود نیرو خواهیم داشت.
عابدی در مورد پرداخت حقوق معلمان خرید خدمات نیز گفت: اعتبارات ما ملی است یعنی از طرف وزارت آموزش و پرورش ابلاغ میشود و در اختیار استان نیست. به محض اینکه اعتبارات در اختیار استان قرار داده شود به معلمان خرید خدمات پرداخت می کنیم.
از ۱۵ شهریور تاکنون اعتباری واصل نشده است
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر حقوق سال گذشته معلمان خرید خدمات را تسویه کرده ایم، گفت: از ۱۵ شهریور تاکنون اعتباری در اختیار ما قرار نگرفته و این موضوع را به صورت مستمر پیگیری می کنیم، اما در اختیار ما نیست.
مدیر منابع انسانی و امور اداری اداره کل آموزش و پرورش استان اصفهان با اشاره به اینکه طرح به کارگیری معلمان خرید خدمات آموزشی طرح نوپایی است که از سال ۹۳ با حدود ۲۰۰ تا ۳۰۰ نیرو شروع شد، این طرح در سال های اخیر اوج گرفت، در حالی که در بخشنامه های وزارت آموزش و پرورش هم آمده حقوق این نیروها حداکثر با دو ماه تاخیر پرداخت شود، ولی چون اعتبارات طرح ملی است این تاخیر بیشتر شده و هنوز وزارت آموزش و پرورش نتوانسته به قولی که در بحث اعتبارات داده عمل کند، اما مرتب پیگیر این موضوع هستیم که به محض وصول اعتبارات، حقوق معلمان خرید خدمات را پرداخت کنیم.