بیانیه‌ مشترک ۳۰ سازمان حقوق‌بشری برای پایان دادن به جنگ یمن

رادیو آلمان:بیانیه‌ مشترک ۳۰ سازمان حقوق‌بشری برای پایان دادن به جنگ یمن

با شدت گرفتن درگیری‌ها میان نیروهای ائتلاف و شورشیان حوثی در بندر حدیده، چندین سازمان حقوق بشری با هشدار نسبت به وضعیت‌فاجعه‌آمیز یمن خواستار تلاش جامعه‌بین‌الملل برای توقف جنگ در این کشور شده‌اند.

یش از ۳۰ سازمان بشردوستانه و فعال در زمینه حقوق بشر و صلح در بیانیه‌ای مشترک خواسته‌اند تا هر چه سریعتر به جنگ در یمن پایان داده شده و دسترسی آزادانه برای ارسال کمک‌های انسان‌دوستانه و امدادی به مردم فاجعه‌دیده در یمن فراهم شود. در این بیانیه که روز پنج‌شنبه ۱۷ آبان (۸ نوامبر) منتشر شده، از جامعه بین‌الملل خواسته شده تا از ارسال اسلحه به این منطقه جلوگیری شود. امضا‌کنندگان با تأکید بر بحرانی‌بودن وضعیت در یمن نوشته‌اند: «با وجود ۱۴ میلیون مرد، زن و کودک (نیمی از جمعیت کشور) که در آستانه قطحی هستند، دیگر نهایت آن رسیده تا وارد عمل شد.»

این سازمان‌های بشردوستانه خواستار محکومیت شدید هرگونه حمله نظامی علیه غیرنظامیان و زیرپاگذاشتن قوانین بشر‌دوستانه بین‌المللی شده‌‌اند و از سیاست‌مداران خواسته‌اند تا از تحقیقات بین‌المللی در مورد نقض این قوانین حمایت کنند.

آنها ذکر کرده‌اند: «هر کسی که به ائتلاف تحت رهبری عربستان سلاح می‌رساند یا از ارسال تسلیحات به این ائتلاف حمایت می‌کند، مسئولیت قانونی و اخلاقی ویژه‌ای دارد تا اطمینان حاصل کند که ائتلاف به قوانین بین‌المللی بشردوستانه در یمن پایبند است.»

این بیانیه مشترک از سوی سازمان‌های خیریه‌ای نظیر آکسفام، پزشکان جهان و فدراسیون بین‌المللی حقوق بشر امضا شده‌اند.

نویسندگان این بیانیه تأکید کرده‌اند که “بحران انسانی در یمن محصول دخالت انسانی و نتیجه مستقیم اعمال محدودیت‌های شدیدی است که از سوی طرف‌های درگیر بر مواد غذایی، سوخت، واردات پزشکی و ارسال کمک‌های انسان‌دوستانه اعمال شده‌اند.”

آنها سقوط ارزش واحد پول ملی یمن و نیز عدم پرداخت حقوق کارکنان بخش خدمات عمومی را نیز از جمله عواملی دانسته‌اند که به وضعیت‌فاجعه‌بار در یمن دامن زده است.

نگرانی نسبت به سوءاستفاده حوثی‌ها از بیماران

سازمان عفو بین‌الملل روز پنج‌شنبه نسبت به استقرار شورشیان حوثی در پشت بام یک بیمارستان در بندر حدیده به شدت ابراز نگرانی کرد. این سازمان اعلام کرد بیم آن می‌رود که شورشیان حوثی قصد استفاده از بیماران بستری در این بیمارستان و سپر کردن آنان در مقابل حملات نیروهای ائتلاف را داشته باشند.

یک مقام عفو بین‌الملل حضور حوثی‌ها روی پشت‌بام این بیمارستان را “نقض قوانین انسان‌دوستانه بین‌المللی” خوانده و گفت: «این نقض قانون باعث نمی‌شود که این بیمارستان، بیماران و کادر پزشکی به اهدافی قانونی برای نیروهای ائتلاف تبدیل شوند.»

حملات شدید چند روزه اخیر در بندر حدیده نگرانی‌های زیادی را نسبت به راه افتادن یک حمام خون و رقم زدن یک فاجعه انسانی ایجاد کرده است. خبرگزاری فرانسه روز پنج‌شنبه به نقل از کارکنان بیمارستانی در حدیده گزارش داده در عرض ۲۴ ساعت ساحل این بندر انباشته از اجساد شورشیان و سربازان وفادار به دولت در تبعید یمن شده است.

حدیده بندری است که بیش از ۷۰ درصد واردات به کشور فقیر یمن، از جمله کمک‌های انسان‌دوستانه سازمان ملل، از طریق آن صورت می‌گیرد. این بندر در کنترل شورشیان حوثی است و نیروهای ائتلاف در چند ماه گذشته به حملات خود برای تصرف این بندر شدت بخشیده‌اند. حوثی‌ها اعلام کرده‌اند که قصد عقب‌نشینی از این بندر را ندارند.

کمیته بین‌المللی صلیب سرخ نیز از طرف‌های درگیر در یمن خواسته تا غیرنظامیان و زیرساخت‌های شهری در حدیده را هدف حمله قرار ندهند. به گفته میرلا حدیب، سخنگوی این سازمان لازم است که اطمینان حاصل شود که شهروندان غیرنظامی امکان فرار و خروج از حدیده را داشته باشند.

سازمان بین‌المللی خیریه نجات کودکان (Save th Children) اعلام کرده یک درمانگاه تحت حمایت این سازمان روز چهارشنبه هدف حمله قرار گرفته و داروهای حیاتی که می‌تو‌انسته‌اند جان بیماران را نجات دهند، از میان رفته‌اند.

شورای امنیت سازمان ملل روز چهارشنبه در نشستی به بحران یمن پرداخت. سوئد، هلند و پرو در این نشست درخواست بریتانیا و چین برای پایان جنگ را رد کردند. این سه کشور در مقابل خواستار قطعنامه‌ای شدند که طرف‌های درگیر در یمن را دوباره به میز مذاکره بازگرداند.

طبق آمار سازمان ملل بیش از ۱۴ میلیون نفر در یمن با خطر قحطی مواجه هستند. تا کنون حدود ده هزار نفر در این کشور به دلیل جنگ جان خود را از دست داده‌اند.

اینرا هم بخوانید

تظاهرات گسترده در قامیشلی سوریه علیه حکم اعدام وریشه مرادی

هزاران نفر از ساکنان قامیشلی، مرکز مناطق خودگردان شمال و شرق سوریه (روژآوا)، در اعتراض …