کشورهای عربی پیشنهاد دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، را برای انتقال فلسطینیها از نوار غزه به کشورهای همسایه، مصر و اردن، رد کردهاند.
مصر، اردن، عربستان سعودی، امارات متحده عربی، قطر، تشکیلات خودگردان فلسطینی و اتحادیه عرب در بیانیهای مشترک که روز شنبه ۱۳ بهمن ماه منتشر شد، اعلام کردند که با هرگونه طرحی که موجب جابجایی فلسطینیان از سرزمینهایشان در غزه و کرانه باختری شود، مخالف هستند.
در بیانیه مشترک کشورهای عربی آمده است که چنین طرحهایی «ضمن تهدید ثبات منطقه، خطر گسترش درگیری را در پی دارد و موجب تضعیف چشمانداز صلح و همزیستی میان ملتها میشود».
این بیانیه پس از نشست وزیران خارجه مصر، اردن، عربستان، امارات و قطر در قاهره منتشر شد. در این نشست حسین الشیخ، مقام ارشد فلسطینی و مسئول ارتباطات با اسرائیل، و احمد ابوالغیط، دبیرکل اتحادیه عرب نیز حضور داشتند.
این نشست پس از آن برگزار شد که دونالد ترامپ رئیسجمهور آمریکا پیشنهاد جابجا کردن فلسطینیها از نوار غزه به مصر و اردن را مطرح کرد.
کشورهای عربی با رد این پیشنهاد در عین حال تأکید کردهاند که آماده همکاری با دولت دونالد ترامپ برای «دستیابی به صلحی عادلانه و جامع در خاورمیانه بر اساس راهحل دو دولتی» هستند.
آنها همچنین از جامعه بینالمللی خواستند که برای بازسازی غزه برنامهریزی کنند تا فلسطینیها در سرزمین خود باقی بمانند.
دونالد ترامپ هفتم بهمن با اشاره به «وضعیت آشفته» در نوار غزه در گفتوگوی کوتاهی با خبرنگاران گفته بود اردن و مصر باید میزبان شمار بیشتری از فلسطینیها باشند.
به گفته آقای ترامپ، اسکان بخش اعظم جمعیت ۲.۳ میلیون نفری غزه میتواند موقتی یا دائمی باشد. البته این ایده را برخی از مقامات اسرائیلی نیز در اوایل جنگ مطرح کرده بودند.
اما این پیشنهاد با واکنش مقامهای اردن و مصر مواجه شد و مقامات این دو کشور بر مخالفت خود با انتقال فلسطینیها تاکید کردند.
در بیانیهای که وزارت خارجه مصر در این رابطه منتشر کرد تاکید شد که این کشور با هرگونه «نقض حقوق مسلم فلسطینیها»، از جمله کوچاندن آنها «چه به صورت موقت چه دائمی» مخالف است.
عبدالفتاح السیسی، رئیسجمهور مصر، هفته گذشته در یک کنفرانس خبری، ضمن مخالفت با این ایده دونالد ترامپ انتقال فلسطینیان را غیر قابل تحمل دانست و گفت که آن را نمیپذیرد.ایمن الصفدی، وزیر امور خارجه اردن، نیز گفت که مخالفت کشورش با «کوچاندن فلسطینها» موضعی «ثابت و تغییرناپذیر» است.
با این حال دونالد ترامپ بار دیگر روز نهم بهمن از تمایل خود به انتقال فلسطینیهای غزه به مصر و اردن سخن گفت و خواستار زندگی فلسطینیها «در جای بهتری» شد که «با خشونت مرتبط نباشد».
مصر، اردن و فلسطینیان نگران هستند اگر فلسطینیها غزه را ترک کنند، اسرائیل هرگز به آنها اجازه بازگشت ندهد.
همچنین، مصر و اردن بیم آن دارند که ورود گسترده پناهجویان فلسطینی، اقتصاد شکننده و ثبات دولتهایشان را تهدید کند.
در حال حاضر اردن میزبان بیش از دو میلیون فلسطینی است. مصر نیز هشدار داده که انتقال گسترده فلسطینیان به شبهجزیره سینا، که با غزه هممرز است، پیامدهای امنیتی خطرناکی خواهد داشت. رادیو فردا