بیستمین سالروز حمله امریکا به رژیم طالبان در افغانستان

هفتم اکتوبر برابر است با بیستمین سالروز حمله امریکا و متحدانش بر رژیم طالبان در افغانستان.

بیستمین سالروز حمله امریکا و متحدانش بالای طالبان در حالی فرا می‌رسد که نیروهای خارجی این کشور را ترک کرده و طالبان دو باره کنترول افغانستان را به دست گرفته اند.

شماری از کارشناسان گفته اند که در این مدت، افغانستان به پیشرفت‌های مهمی در بخش‌های سیاسی، امنیتی، اقتصادی، آموزش و حقوق بشری دست یافت اما آنگونه که لازم بود، از آن حفاظت صورت نگرفت.

جاوید مومند٬ کارشناس روابط بین‌الملل روز پنجشنبه (۱۵ میزان) به رادیو آزادی گفت که به دلیل مدیریت نادرست دولتمردان افغان و جامعه جهانی دست آوردها در افغانستان از بین رفت: “تغییرات زیادی در بخش‌های اقتصادی، نظامی، سیاسی، فرهنگی و غیره در این دو دهه به میان آمد اما این که چرا طالبان دو باره به قدرت رسیدند دلیل عمده آن مدیریت و سیاست‌های نادرست نظام قبلی و کشورهای جهان در راس ایالات متحده امریکا بود که نتوانست وضعیت را درست مدیریت کند.”

آقای مومند افزود که حالا نیاز است جامعه جهانی به ویژه امریکا مردم افغانستان را فراموش نکند، برای ایجاد یک نظام فرا گیر تلاش کرده و با فقر در این کشور مبارزه کند.

پس از حمله امریکا و سقوط طالبان در افغانستان، جامعه جهانی در راس آن امریکا، میلیاردها دالر را در این کشور در بخش‌های سیاسی، امنیتی، فرهنگی، اقتصادی و عرصه‌های دیگر سرمایه‌گذاری کرد.

در این ۲۰ سال، پیشرفت‌های در بخش آموزش، زنان، حقوق بشر، صحت، ساخت و ساز، تجارت و عرصه‌های دیگر به وجود آمد و کمک‌های مهم اقتصادی با افغان‌ها صورت گرفت.

اما حالا که پس از ۲۰ سال، نیروهای خارجی از افغانستان بیرون شده‌اند، وضعیت امنیتی، سیاسی، اقتصادی و اجتماعی در این کشور رو به وخامت نهاده و در کنار نهادهای حقوق بشری، مردم عادی در افغانستان نیز سخت نگران هستند.

سالم باشنده کابل به رادیو آزادی گفت که شهروندان افغانستان در بی سرنوشتی به سر می‌برند و با وضعیتی رو به رو هستند که ۲۰ سال پیش با آن مواجه بودند: “ما از جامعه جهانی و از ناتو می‌پرسیم که شما در این ۲۰ سال در افغانستان چه کردید و چه کاری بنیادی را برای زندگی آرام مردم انجام دادید. امروز مردم افغانستان در فقر و در بد بختی به سر می‌برند و در وضعیتی که ۲۰ سال پیش بودند، باز هم قرار دارند.”

نورالله باشنده ولایت بغلان می‌گوید که با دوباره آمدن طالبان فکر می‌کند که همه چیز را از دست داده است: “من احساس نا امیدی دارم. درس خواندم اما حالا که می‌بینم آینده ما رو به خرابی است. از زمان آمدن طالبان همه چیز با رکود مواجه است و ما نمی‌دانیم که چه کاری کنیم.”

در این مدت نزدیک به ۲۵۰۰ سرباز امریکایی و صدها سرباز متحدانش در امر مبارزه با طالبان و گروه‌های تروریستی کشته شدند. همچنین ده‌ها هزار افغان به شمول زنان و کودکان جان باختند.

امروز که ۲۰ سال از حمله امریکا و متحدانش بر طالبان می‌گذرد، نیروهای خارجی افغانستان را ترک کرده‌اند و طالبان دوباره بر تمام این کشور حاکمیت دارند.

جامعه جهانی برای به رسمیت شناختن حکومت طالبان شرایطی را مطرح کرده. ایجاد حکومت همه‌شمول، رعایت حقوق بشر به شمول حقوق زنان بخش از این شرایط خوانده شده است.

در حال حاضر طالبان تحت فشارهای فزاینده جامعه جهانی قرار دارند. سازمان ملل متحد و سران کشورهای منطقه و جهان در نشست‌های اخیر خود از طالبان خواسته اند که به تعهدات خود برای ایجاد حکومت همه‌شمول، آموزش دختران و زنان و رعایت حقوق بشر پابند بمانند.این در حالی است که افغانستان در وضعیت بد سیاسی و اقتصادی قرار دارد و طالبان با آن که شعار حکومت همه‌شمول را سر داده اند اما کرسی‌های وزارت خانه‌ها و پست‌های مهم را به اعضای خود واگذار کرده‌اند.رادیو آزادی

اینرا هم بخوانید

عراقچی: برای مذاکره باید مطمئن شویم آمریکا دیگر حمله نظامی به ما نخواهد کرد

عراقچی در گفتگو با شبکه سی‌بی‌اس،در باره مذاکرات گفته: تهران باید ابتدا اطمینان یابد که …