نشریه ژورنال شماره ۱۰۰۸ – فایل پی دی اف – ویژه تلفن همراه
در پی تهدیدات تازه ترامپ بهمنظور افزایش تعرفههای گمرکی به بیش از ۵۰ درصد در برابر تعرفه ۳۴ درصدی چین، بار دیگر بازارهای بورس در کل جهان سقوط پرشتابی را تجربه کردند. بسیاری از تحلیلگران این “آبشار سقوط” در روز دوشنبه را “حمام خون” نامیدند و بسیاری با استفاده از کلمه “تاریخی” به تحلیل این اوضاع بحرانی پرداختند. این اقدامات تجاری باعث سقوط قیمت نفت شد و نگرانی از رکود اقتصادی در ایالات متحده را ۶۶ درصد افزایش داد.
تاریخ سرمایهداری تاریخ بحرانهای سرمایهداری نیز هست. در همین صدسال گذشته، از فروپاشی بازار بورس نیویورک در سال ۱۹۲۹ تا بحران مالی – بهداشتی ۲۰۲۰ با پاندمی کووید ۱۹، سرمایهداری جهانی بحرانهای شدیدی را به جامعه انسانی تحمیل کرده است.
بر خلاف تبلیغات مدیای رسمی، ترامپیسم آغازگر بحران مالی کنونی نیست، بلکه نتیجه طبیعی بنبست ساختاری سیستم سرمایهداری قرن ۲۱ است. به عبارت بهتر، یکهتازی و “حملات اقتصادی” ترامپ خود ناشی از این بحران اقتصادی است.
همچنین، این بحران نتیجه سیاستهای یک “مرد دیوانه ” نیست. به همان شکل که جنگ جهانی دوم نتیجه “جنون هیتلر” نبود.
آنچه که دوره ترامپ را از دیگر دورهها بحرانی متمایز میکند عدم وجود یک سیاست اقتصادی است که بتواند کشتی طوفانزده سرمایهداری را به ساحلی امن رهنمون کند. “شوکدرمانی” سیاستمداران کنونی و محافل داخلی کاخ سفید آمریکا همان قدر کارایی دارد که شوکدرمانیهای پیشینیان ترامپ. نه سیاست جنگی بوش پدر و پسر توانست دنیا را بهقدر قدرتی آمریکا “مجاب” کند و نه “جنگ گمرکی” ترامپ چنین ظرفیتی را داراست. ترامپیسم و جنگ تعرفهای نمایانگر آینده دنیایی است که در آن مشتی میلیاردر حکومتها را خود اداره میکنند و در مقابل، میلیاردها انسان از هیچ حق و حقوقی برخوردار نیستند.
اما آنسوی سکه، در یک تصویر بزرگتر این نه جنگ تعرفهها بلکه جنگ طبقاتی است که واقعیت خود را در اشکال مختلف مبارزات مردم بر رؤیاهای دستنیافتنی میلیاردرهایی مانند ترامپ و ماسک تحمیل خواهد کرد. جهان ما آبستن آن آرمانی است که تمامی آزادی و رفاه انسانی را نمایندگی میکند. جهان ما آبستن آن جامعهای است که بر سر در آن خواهند نوشت
“از هر کس بهاندازه توانش و به هرکس بهاندازه نیازش.”