همزمان با نشست اعضای سازمان جهانی بهداشت، رئیسجمهوری ایالات متحده بار دیگر این نهاد را متهم به همداستانی با چین کرده است. رئیسجمهوری چین از سوی دیگر وعده دو میلیارد دلار کمک به اقدامات علیه کووید-۱۹ داده است.
دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، که پیشتر نیز انتقادهای شدیدی را متوجه سازمان جهانی بهداشت کرده بود، روز دوشنبه گفت اگر او ممنوعیتهای مسافرتی با چین وضع نمیکرد، شمار بیشتری از شهروندان کشورش جان خود را از دست میدادند. در حالیکه سازمان جهانی بهداشت با این ممنوعیتها مخالف بود.
سخنگوی سازمان جهانی بهداشت در ۱۱ بهمن ماه گفته بود این نهاد مخالف بستن مرزها برای مدت طولانیست، چراکه سبب میشود مبتلایان احتمالی بدون حساب و کتاب و بدون آنکه رویت شوند بین کشورها رفتوآمد کنند و این خود به شیوع بیماری بیافزاید.
در همان روز الکس عازار، وزیر بهداشت آمریکا، اعلام کرد اتباع خارجی که در دو هفته گذشته به چین سفر کردهاند، فعلاً نمیتوانند به خاک آمریکا وارد شوند.
آقای ترامپ در روز ۲۹ اردیبهشت ماه به خبرنگاران گفته سازمان جهانی بهداشت «عروسک دست چین است. زیباتر اگر بخواهم بیان کنم: آنها همراستا با چین هستند».
سازمان جهانی بهداشت پیشتر این اتهامهای رئیسجمهوری ایالات متحده را رد کرده بود. البته پیشنهاد روز دوشنبه استرالیا برای انجام تحقیقات درباره همهگیری کرونا و ارزیابی عملکرد سازمان جهانی بهداشت در این بحران، با حمایت بیش از ۱۲۰ کشور روبهرو شده است.
ترامپ همچنین گفته است که کشورش سالیانه ۴۵۰ میلیون دلار به سازمان جهانی بهداشت کمک میکند اما «با ما درست و مناسب رفتار نشده است».
در خود آمریکا اقدامات دولت در مقابله با کووید-۱۹ نیز با انتقاد مخالفان سیاسی از حزب دمکرات روبهرو شدهاست. اما ترامپ پیشتر گفته بود این حزب میخواهد وضعیت و نحوه مقابله با ویروس در کشورش ناموفق جلوه کند.
او روز دوشنبه اظهار کرد چین ۴۰ میلیون دلار به سازمان جهانی بهداشت میدهد و یک راه این است که «ما هم ۴۵۰ میلیون را ۴۰ میلیون بکنیم»، هرچند «برخی فکر میکنند این [اقدام] خیلی شدید است».
در دیگر سو رئیسجمهوری چین گفته حکومتش از تحقیقات بینالمللی در مورد کرونا و عملکرد جهانی در مقابله با آن حمایت میکند، اما این تحقیقات باید پس از کنترل بیماری انجام شود.
شی جینپینگ همچنین وعده داده است که دو میلیارد دلار برای مقابله با کووید-۱۹ طی دو سال پیش رو به مجمع بهداشت جهانی اختصاص دهد. مجمع بهداشت جهانی انجمنی است که سازمان جهانی بهداشت توسط ۱۹۴ عضو آن اداره میشود.
شی همچنین وعده داده به کشورهای آفریقایی و کشورهای کمدرآمد یاری برساند.
او همچنین اظهار کرده «بسیاری از کشورها توصیههای سازمان جهانی بهداشت را نادیده گرفتند».
این اظهارات البته دقیقا بر خلاف گفتههای رئیسجمهوری آمریکاست که گفته این نهاد «توصیههای بد زیادی به ما کرد».
سازمان جهانی بهداشت در ژنو مستقر است. این سازمان از آژانسهای تخصصی سازمان ملل است که ۷۲ سال پیش بنا شد. ریاست این نهاد در حال حاضر با تدروس آدانوم، وزیر پیشین بهداشت و امور خارجی اتیوپی است.
تدروس تنها نامزد آفریقا در سال ۲۰۱۶ برای ریاست این سازمان بود و اتحادیه آفریقا و شماری از کشورهای آسیایی از جمله چین نیز از او حمایت میکردند. بنا بر گزارشها از سال ۲۰۱۷ ایالات متحده، بریتانیا و کانادا، حامی ریاست دیوید نابارو، از پزشکان بریتانیایی فعال در عرصه بینالمللی بودند.رادیو فردا