دونالد ترامپ بعد از صدور دستوری برای احیای «فشار حداکثری» بر ایران گفت که دستور او بسیار سختگیرانه است، اما مایل به دیدار با رئیسجمهور ایران است تا تهران را ترغیب کند دست از تلاش برای رسیدن به سلاح هستهای بردارد.
رئیسجمهور آمریکا روز سهشنبه ۱۶ بهمن در کاخ سفید همچنین اعلام کرد دستوراتی به مشاورانش داده که اگر ایران برای ترور او تلاش کند، «محو شود و هیچ چیزی از آن باقی نماند».
اشاره آقای ترامپ به گزارش وزارت دادگستری آمریکا در نوامبر گذشته است که ایران تلاش کرده بود او را پیش از برگزاری انتخابات ریاستجمهوری آمریکا ترور کند. مقامات ایرانی این اتهام را رد کرده و بهتازگی نیز مسعود پزشکیان، رئیسجمهور ایران، در گفتوگو با رسانههای آمریکایی تاکید کرد که تهران به دنبال چنین چیزی نیست.
او یادآوری کرد برای صدور دستور فشار بر ایران مردد بوده است و ابراز امیدواری کرد که نیازی به استفاده از این دستور نباشد.
رئیسجمهور آمریکا بار دیگر تأکید کرد ایران نباید به سلاح هستهای دست یابد و افزود حق ما است که از فروش نفت ایران جلوگیری کنیم.
«واقعا دوست دارم با ایران به توافق برسم»
دونالد ترامپ ساعاتی پس از اعلام این تصمیم در یک نشست خبری مشترک با بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، از تمایل خود برای دستیابی به توافق با ایران سخن گفت.
آقای ترامپ اظهار داشت: «این حرفها را به ایران که با دقت گوش میدهد، میگویم. من واقعا دوست دارم بتوانیم به توافقی خوب برسیم، توافقی که به شما اجازه دهد زندگیتان را ادامه دهید. شما موفق خواهید شد.»
رئیسجمهور ایالات متحده سپس به ستایش از مردم ایران پرداخت و گفت: «مردم ایران فوقالعادهاند؛ سختکوش، با استعداد و زیبا. واقعاً گروهی باورنکردنی هستند. من آنها را خوب میشناسم؛ دوستان زیادی از ایران دارم، همینطور دوستان ایرانیتبار در آمریکا. آنها به ایران افتخار میکنند.»
او سپس بار دیگر عنوان کرد که از اتخاذ سیاست فشار حداکثری بر ایران ناراضی است و اظهار داشت: «باور کنید از انجام این اقدامات خوشحال نبودم، فقط میخواهم این را درک کنید. امیدوارم بتوانیم کاری کنیم که اوضاع به سمت یک فاجعه پیش نرود. من چنین چیزی را نمیخواهم.»
ساعاتی پیشتر از این اظهارات، یک مقام آمریکایی اعلام کرده بود که دستور یاد شده با هدف مسدود کردن همه راههای دستیابی ایران به سلاح اتمی و مقابله با «نفوذ بدخواهانه» این کشور صادر میشود.
بر اساس این گزارش، دستور آقای ترامپ به وزیر خزانهداری آمریکا مأموریت میدهد «فشار اقتصادی حداکثری» بر ایران را اعمال کند که شامل تحریمها و اجرای مکانیسمهایی برای مجازات کسانی است که از تحریمهای موجود تخطی میکنند.
این مقام همچنین گفت دولت ترامپ در بخشی از تلاش برای فشار حداکثری بر ایران کارزاری «با هدف به صفر رساندن صادرات نفت ایران» پیاده خواهد کرد.
ه گفته همین مقام آمریکایی، نمایندگان ایالات متحده در سازمان ملل با همکاری شرکای کلیدی خود «کامل کردن سازوکار ماشه برای تحریمهای بینالمللی و محدودیتها بر ایران» را دنبال خواهند کرد.
تروئیکای اروپایی شامل سه کشور بریتانیا، فرانسه و آلمان ماه دسامبر گذشته به شورای امنیت سازمان ملل گفتند در صورت لزوم آمادگی دارند «مکانیسم ماشه» برای بازگرداندن تحریمهای بینالمللی علیه ایران را فعال کنند تا مانع از دستیابی تهران به سلاح هستهای شوند.
بر اساس توافق هستهای سال ۲۰۱۵ موسوم به «برجام»، قطعنامهای در شورای امنیت سازمان ملل صادر شد که تحریمهای بینالمللی علیه ایران را لغو کرد.
طرفهای غربی برجام تا اکتبر سال جاری میلادی فرصت دارند از مکانیسم ماشه برای بازگرداندن تحریمها استفاده کنند.
دستور رئیسجمهور ایالات متحده سیاستهای سختگیرانه این کشور علیه ایران را که دونالد ترامپ در دورهٔ اول ریاستجمهوری خود اجرا کرد، احیا میکند.
آقای ترامپ دولت جو بایدن را متهم کرده بود که طی چهار سال اخیر موضع آمریکا در برابر ایران را تضعیف کرده است.
مقامهای ایرانی ادعا میکنند سیاست فشار حداکثری در دورهٔ اول ریاستجمهوری دونالد ترامپ شکست خورده است، با این حال اغلب آنها اذعان کردهاند که تحریمهای شدید آمریکا بر وضعیت اقتصادی ایران تاثیر منفی گذاشته است.
در پی اعمال تحریمهای نفتی آمریکا علیه تهران در دور قبلی ریاستجمهوری آقای ترامپ، صادرات روزانه نفت ایران طی تنها دو سال از ۲.۵ میلیون بشکه به زیر ۳۵۰ هزار بشکه سقوط کرد.
با روی کار آمدن دولت جو بایدن و تغییر فشار تحریمها، صادرات روزانهٔ نفت ایران هر سال با جهش چشمگیری مواجه شد و در سپتامبر پارسال به رکورد ۱.۸۵ میلیون بشکه در روز طی پنج سال گذشته اوج گرفت.لحظاتی بعد از اعلام خبر آماده شدن دولت ترامپ برای احیای سیاست فشار حداکثری علیه ایران، نرخ دلار حدود هزار تومان جهش کرد و از ۸۵ هزار تومان عبور کرد.رادیو فردا