در آستانه سالگرد حمله روسیه به اوکراین، کشورهای عضو اتحادیه اروپا بر سر بسته جدیدی از تحریمها علیه مسکو به توافق رسیدند. تحریمهای جدید به ویژه حاوی حذف ۱۳ بانک دیگر روسیه از سیستم ارتباطات مالی سوئیفت است.
در واکنش به ادامه جنگ تجاوزکارانه روسیه علیه اوکراین، کشورهای عضو اتحادیه اروپا بر سر بسته جدیدی از تحریمها علیه مسکو به توافق رسیدند.
در همین حال لهستان که ریاست دورهای شورای اتحادیه اروپا را بر عهده دارد اعلام کرد که این تحریمها همزمان با سومین سالگرد آغاز تهاجم تجاوزکارانه روسیه علیه اوکراین روز دوشنبه ۲۴ فوریه، به اجرا در خواهند آمد.
به گفته دیپلماتها، در چارچوب این بسته جدید تحریمی، ۱۳ بانک دیگر روسیه از سیستم ارتباطات مالی سوئیفت حذف خواهند شد.
همچنین مجوز پخش هشت رسانه روسی در اتحادیه اروپا نیز لغو میشود و ممنوعیت گستردهای برای واردات آلومینیوم و آلیاژهای آلومینیومی از روسیه و صادرات تجهیزاتی که در کنترل پهپادهای نظامی استفاده میشوند، اعمال خواهد شد. این تجهیزات شامل کنسول بازی ویدیویی نیز میشود.
مقابله با “ناوگان سایهای” روسیه
علاوه بر این، اتحادیه اروپا قصد دارد اقدامات سختگیرانهتری علیه ناوگان موسوم به “ناوگان سایهای” روسیه اعمال کند. بر این اساس، قوانین تحریمی به گونهای اصلاح خواهد شد که در آینده کاپیتانها و مالکان این کشتیها نیز مشمول اقدامات تنبیهی شوند.
“ناوگان سایهای” روسیه شامل کشتیهایی با مالکیت نامشخص است که برخی از آنها حتی بیمه نیز نشدهاند. این کشتیها عمدتاً برای دور زدن سقف قیمتی که غرب برای صادرات نفت روسیه به کشورهای ثالث در نظر گرفته است و نیز انتقال غلات سرقتشده از اوکراین، مورد استفاده قرار میگیرند.
علاوه بر این، نگرانیهایی نیز وجود دارد که این ناوگان در آینده برای اقدامات خرابکارانه علیه کابلهای دیتا (کابلهای ارتباطاتی بین دستگاههای الکترونیکی) در دریای بالتیک و دریای شمال، به کار گرفته شود.
بازدارندگی به عنوان هدف اصلی تحریمهای جدید
بر اساس این تحریمها، کاپیتانها و مالکان کشتیهای تحت تحریم اتحادیه اروپا دیگر اجازه ورود به این اتحادیه را نخواهند داشت. علاوه بر این، داراییهای آنها نیز در اروپا مسدود خواهد شد.
ریاست دورهای لهستان بر شورای اتحادیه اروپا اعلام کرد که هدف اصلی این اقدامات، ایجاد بازدارندگی است. تاکنون کاپیتانهای کشتیها به علت عدم ممنوعیت لنگراندازی در آبهای بینالمللی، با مجازاتی روبهرو نبودهاند.
در راستای مقابله با فعالیتهای ناوگان سایهای روسیه، اتحادیه اروپا در سال گذشته ورود نزدیک به ۸۰ کشتی را به بنادر خود ممنوع و ارائه خدمات به آنها را برای شرکتهای اروپایی، غیرقانونی اعلام کرد.
در دور جدید تحریمها ۷۰ مورد دیگر اضافه میشود و ممنوعیتهایی نیز برای بنادر و فرودگاههای روسیه که در دور زدن سقف قیمت نفت نقش دارند در نظر گرفته شده است. دویچه وله