تعلیق عضویت سودان در اتحادیه آفریقا؛ واکنش به سرکوب معترضان

تعلیق عضویت سودان در اتحادیه آفریقا؛ واکنش به سرکوب معترضان

در واکنش به سرکوب معترضان توسط نظامیان، عضویت سودان در اتحادیه آفریقا تا تشکیل دولت غیرنظامی به حال تعلیق درآمد. عربستان وضعیت سودان را نگران‌کننده خوانده و می‌گوید اجازه نمی‌دهد این کشور به سمت جنگ داخلی برود.

کشورهای عضو اتحادیه آفریقا در نشست روز گذشته خود (پنج‌شنبه ششم ژوئن/ ۱۶ خرداد) در واکنش به حمله خونین نظامیان به تحصن معترضان سودانی در روز دوشنبه، عضویت سودان در این نهاد را تا زمان تشکیل یک دولت انتقالی غیرنظامی به حال تعلیق درآوردند.

منابع نزدیک به معترضان می‌گویند در حمله نیروهای امنیتی تحت فرمان نظامیان حاکم بر سودان تاکنون دست‌کم صد نفر کشته و ۵۰۰ نفر مجروح شده‌اند. منابع حکومتی، از جمله وزارت بهداشت سودان این آمار را نادرست خوانده و گفته‌اند که تعداد کشته شدگان ۶۱ نفر بوده است.

اتحادیه آفریقا تشکیل دولتی انتقالی غیرنظامی را تنها راه برون رفت سودان از وضعیت بحران کنونی می‌داند.

میانجیگری نخست‌وزیر اتیوپی

به گزارش خبرگزاری رویترز قرار است نخست‌وزیر اتیوپی، ابی احمد برای میانجیگری میان نیروهای اپوزیسیون و حاکمان نظامی سودان روز جمعه به خارطوم سفر کند. تشکیل دولت انتقالی محور رایزنی‌های ابی احمد با دو طرف عنوان می‌شود.

عبدالفتاح البرهان، رئیس شورای نظامی سودان روز چهارشنبه، پنجم ژوئن از آمادگی نظامیان برای از سرگیری مذاکره با نیروهای اپوزیسیون متشکل در ائتلاف “تغییر و ازادی” خبر داد.

او دو روز پیشتر در بیانیه‌ای که از تلویزیون دولتی پخش شد گفته بود: «شورای نظامی تصمیم گرفته است به همه مذاکرات خود با ائتلاف “آزادی و تغییر” پایان دهد و همه توافق‌های به دست آمده با اپوزیسیون را لغو کرده و ظرف ۹ ماه آینده انتخابات سراسری برگزار کند.»

ائتلاف “آزادی و تغییر” در واکنش به این تصمیم در بیانیه‌ای نظامیان حاکم بر سودان را “شورای کودتا” خواند و تاکید کرد که این شورا صلاحیت گفت‌وگو با نیروهای اپوزیسیون را ندارد و نمی‌تواند برای آینده مردم سودان تصمیم بگیرد.

نیروهای اپوزیسیون از شهروندان می‌خواهند همچنان به حرکت‌های اعتراضی و نافرمانی مدنی ادامه دهند. آنها از ضرورت برپایی یک “انقلاب” در سودان سخن می‌گویند و معتقدند مخالفان هیچ گزینه دیگری مگر سرنگونی رژیم و استقرار یک دولت غیرنظامی در این کشور ندارند.

تظاهرات اعتراضی در سودان از دسامبر ۲۰۱۸ در واکنش به وضعیت نابسامان اقتصادی و گرانی روزافزون مایحتاج عمومی آغاز شد. این اعتراض‌ها یازدهم آوریل به سقوط حکومت عمر البشیر منجر شد که سه دهه بر سودان حکومت کرده بود.

نگرانی عربستان از جنگ داخلی و هرج و مرج

عربستان سعودی که با حکومت البشیر روابط نزدیکی داشت و اکنون از شورای نظامی انتقالی پشتیبانی می‌کند، درگیری‌های اخیر میان معترضان و نیروهای تحت فرمان شورای نظامی را نگران‌کننده خوانده و خواهان از سرگیری مذاکرات میان دو طرف شده است.

 

به گزارش خبرگزاری آناتولی، احمد بن عبدالعزيز قطان، وزير دولت عربستان سعودی در امور كشورهاى آفريقایی روز پنج‌شنبه به شبکه تلویزیونی العربیه گفت: «هدف ما تامین ثبات و امنیت سودان است. مردم سودان و ما اجازه نخواهیم داد این کشور به گرداب جنگ داخلی و هرج و مرج که به نفع نیروهای طرفدار ترور و افراط گرایان است٬ پیش برود.»

معترضان سودان حدود چهار هفته مقابل ساختمان وزارت دفاع تحصن کرده و خواستار انتقال قدرت به یک دولت غیرنظامی شده بودند.

در پی گسترش حرکت‌های اعتراضی ماه‌های اخیر نظامیان سودان ۱۱ آوریل ساختمان و مراکز مهم دولتی را محاصره و بیش از صد مقام دولتی و عضو ارشد حزب حاکم کنگره ملی، از جمله رئیس جمهور را بازداشت کردند.

واکنش‌های بین‌المللی به بحران سودان

سرکوب خونین معترضان در سودان با واکنش‌های انتقادی شدید بین‌المللی روبرو شده است. آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل چند روز پیش ضمن محکوم کردن رفتار خشن ارتش در مقابله با معترضان از برگزاری اجلاس فوق‌العاده شورای امنیت در ارتباط با ناآرامی‌های سودان خبر داده بود

کریستوف هویزگن، سفیر آلمان در سازمان ملل پیش از آغاز این نشست، که روز چهارشنبه به طور غیرعلنی برگزار شد، تاکید کرده بود که همه طرف‌های درگیر در سودان باید “بی‌درنگ” به پای میز مذاکرات بازگردند.

همزمان هشت کشور اروپایی عضو کنونی و پیشین شورای امنیت در بیانیه مشترکی از نیروهای امنیتی و نظامی سودان خواستند هر چه زودتر به اعمال خشونت علیه معترضان خاتمه دهند. در این بیانیه خطاب به شورای نظامی سودان تاکید شده: «مشروعیت را نمی‌توان با استفاده از زور به دست آورد.»رادیو آلمان

اینرا هم بخوانید

اعلام اعتصاب ۵۴۰۰ معلم خرید خدمات آموزشی سیستان و بلوچستان از ۵ دی‌ماه ۱۴۰۳ به دلیل عدم تحقق وعده‌های مسئولان

امروز شنبه یکم دی ماه ۱۴۰۳، معلمان خرید خدمات آموزشی استان سیستان و بلوچستان با …