تلگراف: جمهوری اسلامی بقیه دانشمندان هسته‌ای‌اش را به مخفیگاه فرستاد

به گزارش تلگراف، نسل جدید دانشمندان هسته‌ای جمهوری اسلامی که کار دانشمندان کشته‌شده را پی می‌گیرند، به مخفیگاه منتقل شده‌اند. به گزارش این روزنامه، اسرائیل این افراد را نیز “مردگانی متحرک” می‌داند که در فهرست حذف قرار گرفته‌اند.

روزنامه بریتانیایی تلگراف، شنبه نهم اوت (۱۸ مرداد) گزارش داد که جمهوری اسلامی ایران پس از آنکه اسرائیل بیش از ۳۰ دانشمند و دست‌اندرکار برنامه هسته‌ای‌ این کشور را کشت، دانشمندان باقی‌مانده خود را به مخفیگاه‌هایی منتقل کرده است.

یک مقام ارشد ایرانی به تلگراف گفته است که بیشتر دانشمندان جان‌به‌دربرده دیگر در خانه‌های خود نیستند و در دانشگاه‌ها نیز تدریس نمی‌کنند.

به گفته او، این افراد به مکان‌های امنی در تهران یا شهرهای ساحلی شمال ایران منتقل شده‌اند و همراه خانواده‌هایشان در ویلاهایی در این مناطق زندگی می‌کنند.

فهرست صد نفره نسل جدید دانشمندان هسته‌ای

تلگراف نام بیش از ۱۵ تن از دست‌اندرکاران هسته‌ای باقی‌مانده را، که در فهرستی حدوداً ۱۰۰ نفره در اختیار اسرائیل قرار دارد، رؤیت کرده است. اسرائیلی‌ها می‌گویند، این افراد اکنون باید تصمیم بگیرند که یا با ادامه کار خود، خطر حملات بعدی را بپذیرند یا شغل دیگری انتخاب کنند.

مقام ایرانی مزبور به تلگراف گفته است که بیشتر دانشمندان هسته‌ای باقی‌مانده که به خانه‌های امن در تهران یا شمال منتقل شده‌اند، دیگر تدریس هم نمی‌کنند و در دانشگاه‌ها «با افرادی جایگزین شده‌اند که هیچ ارتباطی با برنامه هسته‌ای ندارند.»

مخفی کردن این افراد هم‌زمان با افزایش نگرانی‌ها از احتمال از سر گرفته شدن حملات اسرائیل با هدف حذف عوامل برنامه هسته‌ای ایران و نیز اعدام اخیر یکی از دانشمندان هسته‌ای به اتهام “جاسوسی برای اسرائیل” صورت می‌گیرد.

روزبه وادی، که از او به عنوان دانشمند شاغل در یکی از حساس‌ترین و مهم‌ترین سایت‌های هسته‌ای ایران نام برده شده، چهارشنبه گذشته به اتهام “همکاری در حذف یکی از همکارانش طی جنگ ۱۲روزه، از طریق انتقال اطلاعات به اسرائیل”، به دار آویخته شد.

نسل جدید دانشمندان هسته‌ای در “فهرست حذف”

کارشناسان اسرائیلی، به‌رغم افزایش تدابیر امنیتی و انتقال نسل جدید دانشمندان هسته‌ای ایران به خانه‌های امن و حفاظت شبانه‌روزی از آنها، آنان را “مردگانی متحرک” توصیف می‌کنند که در فهرست حملات آتی اسرائیل قرار دارند.

به گفته آنها، ایران برنامه تحقیقاتی هسته‌ای خود را بدین گونه سازمان داده که دانشمندان در گروه‌های دو یا سه‌نفره کار می‌کنند و هر فرد کلیدی هم دست‌کم یک معاون دارد تا بتواند در صورت حمله، جایگزین شود.

به گزارش تلگراف، منابع اسرائیلی نگران‌اند که برخی از عوامل باقی‌مانده، جای همکاران کشته‌شده خود را در برنامه تسلیحاتی هسته‌ای ایران در “سازمان پژوهش و نوآوری دفاعی (سپند)” وابسته به وزارت دفاع جمهوری اسلامی گرفته باشند. گفته می‌شود این افراد شامل متخصصان مواد منفجره، فیزیک نوترون و طراحی کلاهک جنگی هستند.

رونن سالومون، کارشناس اطلاعاتی و دفاعی اسرائیل، به تلگراف گفته است: «افراد باقی‌مانده روی تطبیق موشک‌های شهاب۳ برای کلاهک‌های هسته‌ای کار کرده‌اند و برای توان ایران در استقرار سلاح هسته‌ای حیاتی هستند.»

به گفته این تحلیلگر دفاعی اسرائیل، دانشمندان حذف‌شده بیشتر بر طراحی کلاهک تمرکز داشته‌اند، اما «تخصص در سامانه‌های پرتاب نیز باقی‌ماندگان را، همانند کشته‌شدگان، به اهداف راهبردی اسرائیل تبدیل می‌کند، زیرا زیرساخت‌های موشک‌های بالستیک ایران نیز از اهداف حملات اسرائیل در ژوئن ۲۰۲۵ بوده است.»

بر اساس اطلاعات اسرائیل، دانش هسته‌ای در ایران عمیقا در دانشگاه‌ها و نظام آموزش عالی ریشه دارد و به همین دلیل هم، دو دانشگاه “شهید بهشتی” و “امام حسین” در تهران که مرتبط با برنامه‌های نظامی و هسته‌ای بودند، هدف حملات اسرائیل قرار گرفتند.

دنی سیترینوویچ، رئیس پیشین میز راهبردی ایران در اداره اطلاعات نظامی اسرائیل (آمان)، به تلگراف گفته است، کارشناسان ایرانی باقی‌مانده با انتخاب روشنی روبه‌رو هستند: «آنها دیدند چه بر سر همکارانشان آمد و همان‌طور که از حذف دانشمندان دیگر در سال ۲۰۱۰ آموختیم، این موضوع طرز فکر آنها را در مورد تمایلشان به حمایت از رژیم تغییر نمی‌دهد. باقی‌مانده‌ها در خط مقدم تلاش‌های ایران برای دستیابی به بمب هسته‌ای خواهند بود و همان‌طور که اسرائیل در گذشته نشان داده، به شکل خودکار به اهداف اسرائیل تبدیل خواهند شد،. هیچ شکی ندارم که هر دانشمندی که با موضوع هسته‌ای سر و کار داشته باشد، یا حذف و یا با تهدید به حذف روبه‌رو خواهد شد.»

بازسازی تدابیر حفاظتی

به گزارش تلگراف، جمهوری اسلامی پس از جنگ ۱۲ روزه با اسرائیل، که در آن آمریکا نیز با بمب‌های سنگرشکن به تأسیسات هسته‌ای ایران حمله کرد، به سرعت تدابیر امنیتی برای حفاظت از دانشمندان هسته‌ای‌اش را بازسازی کرده است.

طبق این گزارش، پیش‌تر یک واحد از سپاه پاسداران مسئول حفاظت از آنها بود، اما اکنون به دلیل نگرانی‌های امنیتی، چند نهاد مختلف مشترکا این اقدامات را هماهنگ می‌کنند. مقام ایرانی منبع تلگراف، به این رسانه بریتانیایی گفته است: «از همه پرسیده شد که آیا هنوز به محافظانشان اعتماد دارند یا نه؛ برخی گفتند نه و محافظان جدیدی برایشان گذاشته شد.»

اسرائیل در نخستین ساعات بامداد ۲۳ خرداد ده‌ها فرمانده سپاه پاسداران و دانشمند هسته‌ای را هدف قرار داد و برای ۱۲ روز، ضمن کنترل کامل آسمان ایران، به تأسیسات هسته‌ای و برخی مواضع دیگر در خاک این کشور حمله کرد. جمهوری اسلامی این حملات را با پرتاب موشک‌های بالستیک و پهپاد به خاک اسرائیل پاسخ داد.

در سال‌های گذشته و پیش از جنگ ۱۲ روزه نیز شماری از عوامل برنامه هسته‌ای ایران در خاک این کشور هدف قرار گرفته و کشته شدند.دویچه وله

اینرا هم بخوانید

واکنش تند بیروت به اظهارات ولایتی درباره خلع سلاح حزب‌الله

دویچه‌ وله وزارت خارجه لبنان سخنان علی اکبر ولایتی، مشاور رهبر جمهوری اسلامی را “مداخله …