اتحادیه اروپا و دولت ترامپ با دستیابی به توافقی تاریخی، از دو برابر شدن تعرفهها جلوگیری کردند. واشینگتن همچنان بر تعرفههای سنگین فلزات پافشاری دارد.
در آستانه پایان ضربالاجل رئیسجمهور آمریکا، دونالد ترامپ، برای دو برابر کردن تعرفهها، ایالات متحده و اتحادیه اروپا در روز یکشنبه (۲۸ ژوئیه) به توافقی تجاری دست یافتند که به موجب آن تعرفه واردات کالا میان دو طرف روی ۱۵ درصد ثابت باقی میماند. این توافق، از یک بحران بزرگ در روابط تجاری دو سوی اقیانوس اطلس جلوگیری کرد.
ترامپ پس از دیدار با اورزولا فون در لاین، رئیس کمیسیون اروپا، در زمین گلف خصوصی خود در ترنبری اسکاتلند، در حضور خبرنگاران آمریکایی از این توافق خبر داد و آن را “بزرگترین توافق” دوران ریاستجمهوریاش توصیف کرد.
فون در لاین نیز با تأیید حصول توافق گفت: «مذاکرات سختی بود اما بالاخره موفق شدیم.»
طبق مفاد این توافق، اتحادیه اروپا متعهد شده است ۷۵۰ میلیارد دلار انرژی از آمریکا خریداری کند و همچنین ۶۰۰ میلیارد دلار سرمایهگذاری بیشتر از قبل در اقتصاد و صنایع نظامی ایالات متحده انجام دهد. خودروهای وارداتی مشمول تعرفه ۱۵ درصدی خواهند بود که خواسته اصلی صنعت خودروسازی آلمان محسوب میشود. با این حال، داروها مشمول این توافق نمیشوند و واردات فولاد و آلومینیوم همچنان با تعرفه ۵۰ درصدی انجام خواهد شد.
تهدید به تشدید جنگ تعرفهای
این توافقپس از آن نهایی شد که ترامپ در نامهای به فون در لاین، تهدید کرده بود در صورت عدم توافق تا اول اوت، تعرفه واردات بیشتر کالاهای اروپایی را به ۳۰ درصد افزایش خواهد داد.
در پاسخ، اتحادیه اروپا نیز لیستی از کالاهای آمریکایی به ارزش ۹۳ میلیارد یورو از جمله سویا، خودرو، هواپیما و ویسکی را برای اعمال تعرفههای تلافیجویانه آماده کرده بود که قرار بود از ۷ اوت اجرایی شود.
فشار بر اروپا، الگوبرداری از ژاپن
همزمان با بنبست مذاکرات با اتحادیه اروپا، ترامپ با چند کشور دیگر از جمله ژاپن توافقاتی مشابه با تعرفه پایه ۱۵ درصد به امضا رسانده بود. بسیاری از ناظران این توافقات را بهعنوان الگویی برای تنظیم رابطه ۱/۶ تریلیون یورویی میان آمریکا و اروپا ارزیابی کردند.
با این حال، پیچیدگی ساختار تصمیمگیری اتحادیه اروپا که کمیسیون آن موظف به مذاکره از سوی ۲۷ کشور عضو است، مانع بزرگی برای سبک معاملهگری سریع و پرقدرت ترامپ بود.
ابزارهای فشار مؤثر عمل کردند
اگرچه اتحادیه اروپا هیچگاه بهصورت عملی “بازوی ضد اجبار” خود موسوم به Anti-Coercion Instrument را فعال نکرد، اما همین تهدید باعث شد دولت ترامپ به پیامدهای سیاسی اعمال تعرفهها در ایالتهای حساس آمریکا توجه کند.
ترامپ پس از نهایی شدن توافق، اظهار کرد: «این توافق صلح، اتحاد و دوستی را تقویت میکند. همهچیز خیلی خوب پیش خواهد رفت.»
فون در لاین نیز گفت: «دو اقتصاد بزرگ دنیا باید جریان تجاری متعادلی با یکدیگر داشته باشند. این توافق به معنای شغلهای بهتر و رفاه در هر دو سوی آتلانتیک است.»
در نشست اسکاتلند، ماروش شفچوویچ، کمیسیونر تجارت اتحادیه اروپا، و هاوارد لوتنیک، وزیر بازرگانی آمریکا نیز حضور داشتند. لوتنیک به خبرنگاران گفت که در دو هفته آینده نتایج تحقیقات درباره صنعت نیمههادیها اعلام خواهد شد که ممکن است به وضع تعرفههای جدید در این حوزه منجر شود.دویچه وله