توافق دولت سوریه با نیروهای کردستانی – کاظم نیکخواه

مندرج در ژورنال شماره ۹۸۵ (لینک به فایل پی دی اف نشریه ژورنال برای پیاده کردن روی تلفن همراه)

یک رویداد جنجالی در روزهای اخیر در منطقه، امضای توافقی در ۱۰ مارس (۲۰ اسفند) توسط احمد الشرع رئیس دولت موقت سوریه با مظلوم عبدی رهبر نیروهای سوریه دموکراتیک (SDF) بود که عکس العملهای وسیعی در سطح دنیا برانگیخت. تفاهم‌نامه مزبور بعد از مذاکرات طولانی پشت پرده با وساطت آمریکا و فرانسه صورت‌گرفته، و در چهاربند اول آن چنین اعلام شده است:

“تضمین حقوق همه سوری‌ها: نمایندگی و مشارکت در فرآیند سیاسی و نهادهای دولتی بر اساس شایستگی، بدون تبعیض قومی یا دینی.

به‌رسمیت‌شناختن کُردها: جامعه کُرد به‌عنوان جامعه‌ای اصیل شناخته شده و حقوق شهروندی و قانونی آنها تضمین می‌شود.

توقف درگیری‌ها: آتش‌بس کامل در سراسر خاک سوریه برقرار خواهد شد.

ادغام نهادها: تمامی نهادهای مدنی و نظامی شمال شرق سوریه در ساختار دولت سوریه ادغام می‌شوند… “.

توافق مزبور قطعاً با پیام روزهای اخیر اوجالان مبنی بر خلع سلاح پ ک ک در ترکیه بی‌ارتباط نیست. ارزیابی‌های خوش‌بینانه و بدبینانه زیادی نسبت به توافق سوریه صورت‌گرفته است. باتوجه‌به بی‌ثباتی دولت جدید سوریه به رهبری احمدالشرع، و سابقه همکاری او و نیروهایش با القاعده و جریانات اسلامی ارتجاعی، باتوجه‌به قتل‌عام فجیع همین روزهای اخیر از مردم منتسب به علویه، بدبینی نسبت به آینده سوریه و توافقات کنونی موجه است و زمینه واقعی دارد.

اما می‌توان امیدوار بود که حضور نیروها و دولت‌های متعدد با منافع متضاد در سوریه، نظیر اسرائیل، آمریکا، ترکیه، و وجود تفاوت‌های مذهبی و قومی وسیع در این کشور، و گرایش قوی مردم به صلح و آزادی و آرامش باعث شود که دولت جدید سوریه در یک حالت توازن سیاسی و اجتماعی، به‌ناچار بر توافقات مبتنی بر حقوق شهروندی گردن بگذارد و بتوان شاهد فضایی بدون جنگ و درگیری و بدون سرکوب و پاک‌سازی‌های قومی نظیر فاجعه روزهای اخیر در لاذقیه و حمص بود. در شرایط حساس سوریه اگر توافقات محکمی برای تضمین فضای مدنی و صلح‌آمیز صورت نگیرد، می‌تواند جنگ‌ها و کشاکش‌های فاجعه باری را در پی داشته باشد و دولت جدید سوریه نخواهد توانست به موجودیت خود ادامه دهد. باتوجه‌به این باید امیدوار بود که با توافق اخیر و تحولات بعدی، حقوق مردم کردستان به رسمیت شناخته شود و فضایی بدون جنگ‌ها و درگیری‌ها در کردستان و در کل سوریه حاکم گردد.

اینرا هم بخوانید

تحصن اجاره‌ای در حمایت از حجاب اجباری – میلاد رابعی

مندرج در ژورنال شماره ۹۸۴ (لینک به فایل پی دی اف نشریه ژورنال برای پیاده …