توتال: در صورت عدم معافیت، نمی‌توانیم پارس جنوبی را ادامه دهیم

بی بی سی:شرکت فرانسوی توتال اعلام کرده است که با توجه به خروج آمریکا از توافق هسته‌ای ایران، ناگزیر به توقف فعالیت‌هایش در ایران است.

شرکت نفتکش مرسک هم می‌گوید به تحریم‌های آمریکا، که از چند ماه دیگر مجددا اعمال می‌شوند، پایبند خواهد بود.

این دو شرکت عمده یک روز پس از آن از احتمال توقف همکاری‌ها با ایران می‌گویند که محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران، با همتایان اروپایی خود برای ضمانت اجرای توافق هسته‌ای مذاکره کرد.

اروپایی‌‌ها می‌گویند با وجود خروج دونالد ترامپ از برجام مصمم به حفظ آن هستند. دونالد توسک، رئیس شورای اروپا از “قدرت‌نمایی دمدمی” آمریکا انتقاد کرده و آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان هم بر تلاش برای حفظ توافق با ایران تاکید کرده است.

شرکت نفتی توتال می‌گوید با بازگشت تحریم‌های آمریکا علیه ایران، این شرکت نمی‌تواند فعالیت در فاز ۱۱ پارس جنوبی را ادامه دهد، مگر آن که آمریکا برای این شرکت معافیت از تحریم‌ قایل شود.

این شرکت در اطلاعیه‌ای با اشاره به اینکه ۹۰ درصد تبادلات مالی‌اش از طریق بانک‌های آمریکایی است و سهامداران آمریکا ۳۰ درصد سهامش را در اختیار دارند، گفته است: “توتال همیشه روشن بوده است که نمی‌تواند در معرض تحریم‌های ثانویه قرار بگیرد.”

توتال می‌گوید تاکنون در پارس جنوبی کمتر از ۴۰ میلیون یورو هزینه کرده است.

شرکت دانمارکی مرسک هم اعلام کرده است که تا موعد بازگشت تحریم‌ها، قراردادهایی را که تا قبل از اعلام خروج آمریکا بسته، خاتمه می‌دهد. این شرکت گفته تحولات مرتبط با ایران و تغییرات احتمالی وضعیت را دنبال می‌کند.

شرکت حمل و نقل دریایی ام‌اس‌سی نیز حمل محموله با مقصد یا مبداء ایران را متوقف می‌کند. ام‌اس‌سی دومین شرکت بزرگ حمل و نقل دریایی جهان است.

امیر پایور خبرنگار اقتصادی بی بی سی فارسی می‌گوید داستان واکنش به برگشت تحریمهای آمریکا، داستان دو شهر است: یکی پایتختهای اروپایی که علم مقابله با آمریکا را برداشته‌اند و دیگری هیات مدیره شرکتهای بزرگ که راه خروج کم خطر از بازار ایران را انتخاب کرده‌اند.

‘قدرت‌نمایی دمدمی’

دونالد توسک، رئیس شورای اروپا، گفته است دونالد ترامپ با جنگ‌های تجاری و خروج از برجام، “هر خیال باطلی را در اروپا از بین برده” و اتحادیه اروپا را با “پدیده قدرت‌نمایی دمدمی دولت آمریکا” مواجه کرده است.

آقای توسک در جمع خبرنگاران گفت: “با نگاهی به رئیس جمهور ترامپ از خودمان می‌پرسیم: با چنین دوستانی، چه نیازی به دشمن داریم؟”

“اما واقعیت این است که باید ممنون آقای ترامپ باشیم. او هر خیال باطلی را در اروپا از بین برده و ما را متوجه این کرده است که تنها دست خودمان به یاری ما دراز می‌شود.”

آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان هم از برجام دفاع کرده است.

او گفته است: “مساله این است که آیا شما با نابودی یک توافق بهتر می‌توانید مذاکره کنید، یا با ماندن در آن… ما می‌گوییم با ماندن در توافق بهتر می‌شود مذاکره کرد.”

صدراعظم آلمان روز جمعه در مسکو درباره موضوعاتی از جمله توافق ایران با ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، مذاکره خواهد کرد. خانم مرکل گفته برجام توافق ایده‌آلی نیست، اما همه شواهد، و تاییدیه‌های آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، حاکی از پایبندی ایران به تعهداتش است.

یک معاون وزیر تجارت بریتانیا نیز گفته است که بریتانیا با همکاری اتحادیه اروپا به دنبال آن است که آمریکا را متقاعد کند که اجازه دهد روابط اقتصادی با ایران ادامه داشته باشد.

اینرا هم بخوانید

شورای حکام آژانس علیه برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی قطعنامه صادر کرد

شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی با اکثریت بزرگی قطعنامه پیشنهادی چهار قدرت غربی که …