نشریه ژورنال شماره ۱۰۱۰ – فایل پی دی اف – ویژه تلفن همراه
بر طبق آمار سازمان عفو بینالملل، تعداد اعدامیها در جهان در سال گذشته ۱۵۱۸ نفر بود و از این تعداد ۹۷۲ نفر مربوط به جمهوری اسلامی است که ۶۴ درصد کل اعدامشدگان جهان است. این تعداد ۱۱۹ نفر بیشتر از سال ۲۰۲۳ است که ۸۵۳ نفر اعدام شده بودند.
۹۱ درصد این اعدامها فقط در سه کشور ایران، عربستان سعودی و عراق بوده است. عفو بینالملل هشدار داده است که “در برخی کشورها، از جمله ایران و عربستان سعودی، مجازات اعدام به ابزاری برای سرکوب مخالفان سیاسی، معترضان، مدافعان حقوق بشر و اقلیتهای قومی تبدیل شده است، بهویژه در ایران”.
اعدام قتل عمد دولتی و جنایتی سازمانیافته است که توسط دولتها اجرا میشود و باید در همه جهان با آن به مقابله برخاست. خوشبختانه روزبهروز بر تعداد کشورهایی که مجازات اعدام را از قانون قضائی خود لغو میکنند افزوده میشود. در سال گذشته تنها در ۱۵ کشور مجازات اعدام برقرار بوده است. در زیمبابوه سال گذشته مجازات اعدام برای جرائم عادی لغو شد. در ژاپن “هاکامادا ایوائو” که ۵ دهه زیر حکم اعدام در زندان بود تبرئه شد. در مالزی اصلاحات قضائی در دستور قرار گرفت. در آمریکا در اثر فعالیت فعالین مخالف اعدام “راکی مایزر” فعال سیاهپوست زیر اعدام نجات پیدا کرد و…
در ایران مجازات اعدام یکی از پایههای اساسی نگهداشتن رژیم اسلامی در قدرت بوده و هست. انقلاب زن زندگی آزادی با اینکه در نیمهراه هست و هنوز پیروز نشده، عقبنشینیهای جدی و مهم را به رژیم اسلامی تحمیل کرده است. سنگر حجاب اجباری که یکی از ستونهای مهم رژیم بوده را زنان مبارز ایران فتح کرده و این ستون را عملاً فروریختهاند. جنبش علیه اعدام هم گامهای اساسی و مهمی برداشته است. سهشنبههای اعتراضی علیه اعدام در سی و هشت زندان هر هفته اعتراض و اعتصاب سازمان داده و داخل و خارج از آن حمایت میکنند.
همین امروز همبستگی جهانی با جنبش علیه اعدام در ایران را باید گسترش داد. اما با موج بعدی انقلاب زن زندگی آزادی و پیروزی آن و پایاندادن به این جنایت شنیع علیه مردم، جنبش علیه اعدام در جهان هم گامهای بلندی به جلو برخواهد داشت.