جولیان آسانژ،‌ بنیان‌گذار ویکی‌لیکس در لندن بازداشت شد

لیس بریتانیا اعلام کرده است که جولیان آسانژ، بنیان‌گذار سایت افشاگر ویکی لیکس را در لندن بازداشت کرده است.

پلیس اعلام کرده است که بازداشت او به دلیل خودداری از حضور در دادگاه و نقض مقررات است.

لنین مورنو،‌رئیس جمهوری اکوادور می‌گوید که به دنبال نقض مکرر مقررات بین‌المللی بوسیله آقای آسانژ،‌ دولت اکوادور پناهندگی او را لغو کرده است.

سایت ویکی‌لیکس در توییتی اقدام دولت اکوادور در پایان دادن به پناهندگی آقای آسانژ را “نقض قوانین بین‌المللی” خواند.

حق نشر عکسWIKILEAKS
Image captionسایت ویکی لیکس در واکنش به بازداشت آسانژ توییت کرد: “این مرد یک پسر، ‌یک پدر و یک برادر است. او ده‌ها جایزه روزنامه نگاری گرفته است. از سال ۲۰۱۰ هر سال نامزد دریافت جایزه صلح نوبل بوده است. بازیگران قدرتمندی از جمله سازمان سیا در یک تلاش ماهرانه میخواهند هویت انسانی و حقوق قانونی او بگیرند و به زندان بیاندازند.”

جولیان آسانژ در سال ۲۰۱۲ به سفارت اکوادور پناه برد. در آن زمان او به آزار جنسی دو زن در سوئد متهم شده بود و کشور سوئد نیز از بریتانیا درخواست کرده بود که آقای آسانژ را بازداشت کند و به سوئد استرداد کند.

آقای آسانژ،‌۴۷ ساله که اسناد محرمانه دولت آمریکا را در وب‌سایتش منتشر کرده است،‌ از ترس استرداد به آمریکا به سفارت اکوادور در لندن پناه برده بود و حاضر به ترک سفارت اکوادور نبود.

ساجد جاوید، وزیر کشور بریتانیا توییت کرده است: “تایید می‌کنم که جولین آسانژ در بازداشت پلیس است و محاکمه عادلانه می‌شود.”

او همچنین از همکاری سفارت اکوادور در لندن و “عملکرد حرفه‌ای” پلیس لندن قدردانی کرد و نوشت: “هیچکس فراتر از قانون نیست.”

اسکاتلندیارد اعلام کرده است که به دنبال لغو پناهندگی جولیان آسانژ،‌ سفیر اکوادور از پلیس خواسته که برای بازداشت او به داخل سفارت بروند.

بر اساس بیانیه پلیس بریتانیا، آقای آسانژ تا زمانی که دادگاهش در لندن برگزار شود در مرکز لندن در بازداشت پلیس خواهد بود.


ژیار گل، گزارشگر بی بی سی، مقابل سفارت اکوادور در لندن:

برای طرفدارانش و بسیاری از فعالان حقوق بشری جولیان آسانژ، قهرمانی است که اسرار محرمانه قدرت‌های بزرگ را برملا کرد. اما برای بسیاری از دولت‌ها او و سایت افشارگر ویکی‌لیکس خطری برای امنیت ملی‌شان محسوب می‌شود.

مقامات لندن به مدت سه سال ٢٤ ساعته مقابل سفارت اکوادور نگهبان گذاشته بود تا اگر آقای آساژ خارج شود او را دستگیر کند. اما در سال ٢٠١٥ به آن خاتمه داد. امروز صبح پس از هفت سال انتظار جولیان آسانژ دستگیر شد. تنها اتهامی که علیه او مطرح است نقض قرار وثیقه سال ٢٠١٠ است. اما در ساعت‌ها و روزهای آینده ممکن است سوئد و آمریکا هم تقاضای استرداد او را مطرح کنند.

هنوز آمریکا رسما خواهان استرداد او نشده، اما وکلای او می‌گویند احتمالا حکم جلب او به اتهام انتشار اسناد محرمانه آمریکا صادر شده باشد.


اکوادور ‘تحملش تمام شد’

لنین مورنو،‌رئیس جمهوری اکوادور گفت که پس از آنکه مشخص شد که جولیان آسانژ در مسائل داخلی کشورهای دیگر مداخله می‌کند، “اکوادور تحملش درباره رفتارهای تمام شد.”

به گفته آقای مورنو: “آخرین مورد مربوط به ژآنویه امسال (۲۰۱۹) بود که ویکی‌لیکس اسناد واتیکان را فاش کرد.”

“این مورد و موارد دیگری از این نوع تاییدی بود بر نگرانی جهانی درباره اینکه آقای آسانژ همچنان با ویکی‌لیکس ارتباط داشته و در حال دخالت در امور داخلی کشورها بوده است.”


جیمز لندل، گزارش‌گر دیپلماتیک بی‌بی‌سی می‌گوید که مسئولان سفارت اکوادور در طول سالهای گذشته دسترسی آسانژ به اینترنت را قطع کرده بود و او را به انجام فعالیت‌های سیاسی متهم کرده اند. از زمانی که به او پناهندگی داده بودند، او از انجام هر فعالیت سیاسی منع شده بود.

او می‌گوید: “مشخص نیست که دقیقا چه اتفاقی در داخل سفارت اکوادور افتاده است. ادعاهای ضد و نقیضی وجود دارد.”


پیش‌تر یک گروه کارشناسی سازمان ملل از دولت بریتانیا خواست تا اجازه بدهد که جولیان آسانژ، بنیانگذار ویکی‌لیکس، بدون ترس از بازداشت، از سفارت اکوادور در لندن خارج شود.

بریتانیا گفته بود که آقای آسانژ به محض خروج از سفارت اکوادور به اتهام نقض مقررات بازداشت خواهد شد.

گاهشمار پناهندگی و بازداشت جولیان آسانژ

  • اوت ۲۰۱۰، مرداد ۱۳۸۹ مقامات سوئد از صدور حکم دستگیری جولین آسانژ، موسس سایت اینترنتی ویکی لیکس به اتهام ارتکاب تجاوز جنسی در این کشور، خبرد دادند. آقای آسانژ گفت که این ادعاها بی اساس است.
  • دسامبر ۲۰۱۰ ، آذر ۱۳۸۹ جولیان آسانژ در لندن بازداشت شد و ده روز دادگاهی در لندن حکم داد که با پرداخت ۳۱۵ هزار دلار وثیقه آزاد شود. تصمیم این دادگاه مغایر درخواست دادستان‌هایی بود که برای دومین بار تلاش کردند از آزادی آقای آسانژ جلوگیری کنند.
  • نوامبر ۲۰۱۱،‌ آبان ۱۳۹۰ دادگاه عالی بریتانیا رای استرداد جولین آسانژ به سوئد را تائید کرد.
  • ژوئن ۲۰۱۲، خرداد ۱۳۹۱ جولیان آسانژ به سفارت اکوادور در لندن پناه برد و خواهان پناهندگی سیاسی از این کشور شد.
  • اوت ۲۰۱۲ – مرداد ۱۳۹۱ دولت اکوادور اعلام کرد که به جولین آسانژ، پناهندگی سیاسی می‌دهد.
  • نوامبر ۲۰۱۱،‌ آبان ۱۳۹۰ دادگاه عالی بریتانیا رای استرداد جولین آسانژ به سوئد را تائید کرد.
  • ژوئن ۲۰۱۲ – خرداد ۱۳۹۱ جولیان آسانژ به سفارت اکوادور در لندن پناه برد و خواهان پناهندگی سیاسی از این کشور شد.
  • مهٔ ۲۰۱۵، اردیبهشت ۱۳۹۴ دادگاه عالی سوئد درخواست جولیان آسانژ، موسس سایت جنجالی ویکی‌لیکس را در مورد لغو حکم بازداشتش رد کرده است.
  • اوت ۲۰۱۵، مرداد ۱۳۹۴ دادستانی سوئد اعلام کرد رسیدگی به پرونده تعرض جنسی جولیان آسانژ، را به خاطر اینکه مشمول مرور زمان شده، رها می‌کند. مطابق قانون سوئد بدون بازپرسی از متهم نمی‌توان اتهامات را به طور رسمی پیگیری کرد. آسانژ با یک اتهام تجاوز جنسی نیز روبرو شده که بنا به اعلام دادستانی سوئد این اتهام تجاوز جنسی در اوت ٢٠٢٠ مشمول مرور زمان می‌شود.
  • اکتبر ۲۰۱۵،‌ مهر ۱۳۹۴ پلیس لندن اعلام کرد که مامورانش دیگر در مقابل سفارت اکوادور در لندن نگهبانی نخواهند داد.
  • فوریه ۲۰۱۶،‌ بهمن ۱۳۹۴ “کارگروه بازداشت‌های خودسرانه” سازمان ملل با انتشار سندی اعلام کرد به این نتیجه رسیده که آقای آسانژ به شکل خودسرانه بوسیله مقامات بریتانیا و سوئد از حقوق اولیه‌اش محروم شده است.
  • مهٔ ۲۰۱۷، اردیبهشت ۱۳۹۶ سوئد تحقیقات درباره ادعای تجاوز جولیان آسانژ را متوقف کرد.
  • ژوئیه ۲۰۱۸، تیر ۱۳۹۷‌ بریتانیا و اکوادور تایید کردند که درباره سرنوشت آقای آسانژ در حال مذاکره هستند.
  • اکتبر ۲۰۱۸، مهر ۱۳۹۷‌ اکوادور با صدور حکمی برای جولیان آسانژ مقرراتی تعیین کرد. مثلا او را مجبور کرد که به طور مرتب توسط پزشکان معاینه شود. بر اساس این حکم او باید هزینه‌های پزشکی و پول تلفنش را نیز بپردازد و ظرف خاک گربه‌اش را هم تمیز کند. آقای آسانژ از دولت اکوادور شکایت کرد.
  • دسامبر ۲۰۱۸،‌ دی ۱۳۹۷‌وکیل آقای آسانژ درباره توافق با رئیس جمهوری اکوادور برای ترک سفارت اکوادور را رد کرد.
  • فوریه ۲۰۱۹،‌ بهمن ۱۳۹۷ دولت استرالیا در واکنش به نگرانی برای لغو پناهندگی اکوادور،‌ پاسپورت جدیدی برای آقای آسانژ صادر کرد.
  • آوریل ۲۰۱۹، فروردین ۱۳۹۸ پلیس بریتانیا او را به جرم “حاضر نشدن در جلسه دادگاه” او را بازداشت کرد. حکم بازداشت هفت سال پیش صادر شده بود.بی بی سی

اینرا هم بخوانید

کشورهای عضو بریکس حملات نظامی آمریکا و اسرائیل به ایران را محکوم کردند

کشورهای عضو بریکس در بیانیه‌ای حملات هوایی اخیر اسرائیل و آمریکا به تاسیسات نظامی، هسته‌ای …