ایسنه،دکتر مراد کاویانی کارشناس مسائل ژئوپلیتیک: دریافت مجوز برای حفر چاه عمیق در دشتهای ممنوعه ایران توسط برخی افراد صاحبنفوذ انجام میشود. در ایران حدود ۶۰۹ دشت داریم که ۳۸۰ دشت ممنوعه هستند که برخی از آنها به دلیل اضافه برداشتها نشست کردهاند و به هیچ وجه نباید از آنها برداشت آب انجام شود مانند دشت قم، اما برخی افراد صاحب نفوذ با دریافت مجوزهای قانونی اقدام به حفر چاههای عمیق در مناطق و دشتها کردهاند.
آمار مراکزی مانند، سازمان محیط زیست، جهاد کشاورزی و وزارت نیرو از تعداد چاههای عمیق حفر شده با یکدیگر تفاوتهای فاحشی دارند.
برای مثال در سال ۱۳۹۳ تعداد این چاههای عمیق یک میلیون حلقه اعلام شد اما در حال حاضر تعداد این چاهها را ۸۵۰ هزار حلقه اعلام میکنند، در حالی که اگر در مدت این چند سال بر این آمار افزوده نشده باشد در حداقلترین حالت تعداد آن ثابت است نه اینکه کاهش داشته باشیم چون به لحاظ تغییر اقلیم امری غیر ممکن است.
تعداد چاههای عمیق در دولت احمدینژاد از ۳۰۰ هزار حلقه به ۷۵۰ هزار حلقه رسید
تعداد چاهها از سال ۱۳۵۷ تا سال ۱۳۸۴، ۳۰۰ هزار حلقه بود اما از سال ۱۳۸۴ تا سال ۱۳۹۲ این تعداد به ۷۵۰ هزار چاه افزایش یافت، مشکل اساسی در این بخش وجود چاههای عمیق غیر مجاز است؛ متأسفانه تعداد چاههای عمیق مجاز و غیر مجاز در کشور ما برابر است البته چاههای غیر مجاز بخشی از این مشکل و تعدد چاههایی که با مجوزهای قانونی حفر شدهاند هم مشکل دیگری است.
کاویانی در خصوص چاههایی که با مجوزهای غیر کارشناسی حفر شده است، عنوان کرد: در بدترین حالت تنها ۱۰ درصد از منابع آب زیر زمینی توسط چاههای غیر قانونی و الباقی توسط چاههای مجوز دار برداشت میشود، چاههایی که بدون هیچ نظارت کارشناسی مجوز حفر میگیرند که البته بعد از تمام شدن آب چاه اقدام به کف شکنی و افزایش عمق چاه برای برداشت بیشتر میکنند.
ما حداکثر ۱۰ سال برای بازسازی این مناطق و پایان چپاول از آبهای زیرزمینی فرصت داریم، این ثروت و حق خدادادی نسلهای آینده هم هست.
نشست و فرونشست زمین، به اتمام رسیدن آبهای زیر زمینی، آرسینیک دار شدن آبها، شور شدن آبها، مختل شدن کشاورزی در نتیجه مهاجرت کشاورزان، نشست زمین، افزایش سیلهای ویرانگر، تهدید زندگی جانوری و گیاهی، خشک شدن تالابها، چالشهای بین استانی بر سر آب و از همه مهمتر نبود جایگزینی برای آب، پیامد رفتارهای نابخردانه ما نسبت به آب ا ست.
یکی از بزرگترین مشکلاتی که ممکن است در آینده دامن کرج و تهران را بگیرد همین موضوع آب عنوان و اعلام کرد: در آینده نه چندان دور استان البرز با مرکزیت شهر کرج که شهری مهاجرپذیر است و توان تأمین آب برای فصل تابستان خود را ندارد با استان تهران با مرکزیت شهر تهران و جمعیت میلیونی آن چالشهای سخت و بزرگی بر سر استفاده از سد امیرکبیر خواهند داشت، چون هر دو شهر به شدت نیازمند آب و خواهان استفاده از ذخایر سد امیرکبیر هستند و در این خصوص مسئولین ما باید پاسخگو باشند.