خبرگزاریهای بینالمللی عصر دوشنبه ۲۰ اردیبهشت به نقل از شاهدان عینی گزارش دادند که صدای چندین انفجار در شهر اورشلیم (بیتالمقدس) شنیده شد و آژیر خطر حمله راکتی به صدا در آمده است.
خبرگزاری رویترز به نقل از کانال ۱۳ اسرائیل گزارش داد که چندین راکت به سمت این شهر شلیک شده است.
گروه حماس مسئولیت این راکت پراکنی را برعهده گرفته است.
حماس ساعاتی پیش اخطار داده بود که اگر تا ساعت شش شامگاه به وقت محلی تمامی نیروهای امنیتی و شهرکنشینهای اسرائیل از مناطق حساس مساجد الاقصی و عمر و همچنین از محله «شیخ جراح» بیرون نروند، مسئولیت عقوبت تمامی رویدادهای آتی با این کشور خواهد بود.
هنوز هیچ گزارشی از تلفات یا خسارات احتمالی منتشر نشده است.
اسرائیل میگوید که در چهار ساعت نخست حملات فلسطینیان، حداقل ۶۰ فروند راکت به سوی این کشور شلیک شده است.
گزارشها همچنین حاکی از شلیک راکت به سوی شهرهای دیگر از جمله بندر اشکلون است.
«یگانهای عزالدین قسام»، شاخه نظامی حماس، در گزارش اولیه خود اعلام کرد که اقدام این جنبش «پیامی به دشمن بوده که باید هشدار فلسطینیان را کاملا جدی تلقی کند».
این در حالی است که قرار بود نشست ویژه کابینه امنیتی- سیاسی اسرائیل درست در همین ساعت در خصوص بحران روزهای گذشته در اورشلیم، در ساختمان نخستوزیری در این شهر، برگزار شود.
رسانههای اسرائیل گزارش میدهند که نمایندگان مجلس این کشور همزمان با صدای آژیر حمله راکتی، نشست کنست را ترک کرده و به محلهای امن برده شدند.
هزاران اسرائیلی روز دوشنبه در خیابانهای اورشلیم گرد آمده بودند تا آیین «یکپارچگی پایتخت» خود را، که سالروز تسلط اسرائیل بر شرق بیتالمقدس در جنگ ۵۴ سال پیش است، «جشن بگیرند».
بنیامین نتانیاهو و مقامات دیگر اسرائیل از بیم گسترش ناآرامیها، به مسئولان راهپیمایی دستور داده بودند که از کنار محلههای حساس شرق اورشلیم عبور نکنند.
در حالی که ارتش اسرائیل به نیروهای پلیس و سازمان امنیت داخلی این کشور پیوسته تا در برخوردهای احتمالی بیشتر در برابر فلسطینیان مشارکت کند، حرکت قطارهای اسرائیلی به سوی جنوب کشور متوقف شده است زیرا خطر حملات راکتی و یا شلیک گلوله از غزه مطرح شده است.
احتمال سرایت ناآرامی به شهرهای عربنشین شمال اسرائیل، شمار زیادی از نیروهای امنیتی اسرائیل را نیز به این بخشها کشانده است.
اعراب در بندر حیفا و شهر ناصره یکشنبه شب با پلیس اسرائیل درگیر شده بودند تا از «حرم شریف» و فلسطینیان محله «شیخ جراح» حمایت کنند.
حمله هوایی به شمال نوار غزه
در همین حال، اسرائیل در واکنش به حملات راکتی گروه حماس دست به حملات هوایی گسترده به شمال نوار غزه زد.
وزارت بهداشت فلسطینی در غزه میگوید که در سه ساعت نخست حملات هوایی اسرائیل به این باریکه، شمار کشتهها به دستکم ۲۰ تن افزایش یافته و شمار بیشتری زخمی شدهاند.
دولت اسرائیل گفته است که دست ارتش این کشور را برای تداوم حملات هوایی «باز گذاشته ولی در این مرحله نیروی زمینی وارد کارزار نخواهد شد».
با وجود این، ارتش اسرائیل گفته که برای یک «عملیات گسترده» نیز «آمادگی دارد».
ارتش اسرائیل رزمایش یک ماههای را که از مدتها پیش برای آن برنامهریزی کرده و قرار بود از روز دوشنبه آغاز شود، تا موعد نامعلومی متوقف کرده است.
از سوی دیگر، گروه جهاد اسلامی فلسطین خبر داده که حملات راکتی شبهنظامیان این سازمان علیه اسرائیل نیز از ساعتی دیگر آغاز خواهد شد.
اسرائیل گفته است که نظر به سابقه، این هشدار را جدی میداند. اسرائیل گروه جهاد اسلامی فلسطین را بیشتر از حماس، بازوی جمهوری اسلامی ایران میداند.
درگیریهای شدید چند روز گذشته
درگیریهای شدید روزهای اخیر میان فلسطینیان با نیروهای امنیتی و پلیس اسرائیل در صحن «حرم شریف» در شرق بیتالمقدس، ناشی از شعلهور شدن خشم فلسطینیان از اقدام پلیس اسرائیل برای اخراج و تخلیه شماری از ساکنین خانههای فلسطینینشین محله «شیخ جراح» است.
درگیریها در «حرم شریف» بر سر خانههای محله یادشده، به یک معضل منطقهای و جهانی برای اسرائیل مبدل شده و شمار زیادی از دولتهای خاورمیانه به آن واکنش شدید نشان دادهاند.
آمریکا، دولتهای اروپایی و سازمان ملل نیز از اسرائیل خواستهاند تا از تخلیه خانههای مورد اختلاف که فلسطینیان در طول چند نسل ساکن آن بودهاند، خودداری کند.
در حالیکه یهودیان میگویند اجداد آنها شماری از خانههای محله «شیخ جراح» را در دهه ۱۹۵۰ میلادی، و اندکی پس از تاسیس اسرائیل، «خریداری» کردهاند، دولت اردن هاشمی با حمایت از طرف فلسطینی میگوید که این زمینها متعلق به اردن بوده است.
مقامات اردنی تاکید کردهاند که این زمینها به خانهسازی برای آوارگان فلسطینی اختصاص یافته و زندگی آنها و نسلهای بعدیشان در این مکان را «تضمین کرده است».
نشست شورای امنیت سازمان ملل
همزمان با وخامت اوضاع در اسرائیل و سرزمینهای فلسطینی، شورای امنیت سازمان ملل متحد روز دوشنبه نشست اضطراری خود را برای بررسی اوضاع در این منطقه برگزار کرد.
سفیر فلسطین در سازمان ملل به دستور محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان، خواهان تشکیل این نشست فوری شده بود.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، در پی مخالفت آمریکا با صدور بیانیه از سوی شورای امنیت، که آن را در مقطع کنونی «غیرسازنده» دانسته، فعلا این نشست از اظهار نظر خودداری کرده است.
یک دیپلمات آمریکایی در سازمان ملل گفته است که واشینگتن در «پشت صحنه» در تلاش است تا موجب آرامش اوضاع شود.
از سوی دیگر، رایزنی میان ۱۵ عضو دائم و غیردائم شورای امنیت در باره تنظیم یک بیانیه در خصوص رویدادها در جریان است.
تونس و نروژ که دو عضو غیردائم شورای امنیت هستند، با حمایت چین، عضو دائم شورا، خواهان ابراز نگرانی از وخیم شدن رویدادها و گسترش درگیریها در شرق اورشلیم و کرانه باختری شدهاند.این بیانیه در صورت صدور نیز توان اجرایی ندارد و اهمیت آن کمتر از یک قطعنامه است.رادیو فردا