خسارت 37 هزار میلیارد تومانی پسماندها

ایرنا: مسعود احمدیمدیرکل دفتر هماهنگی عمرانی و خدمات شهری سازمان شهرداری ها و دهیاری ها گفت: به علت مدیریت غیر اصولی پسماندها و بر اساس برآوردهای اقتصادی صورت گرفته از وضعیت موجود پسماندها در کشور، مشخص شد که پسماندها سالانه بدون احتساب خسارت بخش سلامت، 37 هزار میلیارد تومان زیان به کشور وارد می کنند.

 وی روز شنبه در مراسم روز جهانی زمین پاک در سازمان حفاظت محیط زیست افزود: سال گذشته برنامه پنج ساله مدیریت پسماندهای عادی در کشور تهیه و ارائه شد که بر اساس آن مدیریت پسماند به دستگاه های مختلف واگذار شد.
وی به آمار پسماندها در کشور در سال 94 اشاره کرد و گفت: روزانه 50 هزار تن پسماند در شهرها و روستاهای کشور تولید می شود و سرانه تولید آن در شهرها 710 گرم ، روستاها 470 گرم و کلانشهرها 800 گرم است.
وی با اشاره به بازیافت 22 درصد پسماندهای تر و خشک اظهار کرد: 19 واحد تاسیسات پردازش و تولید کود کمپوست در کشور فعالیت دارند، یک واحد زباله سوز 200 تنی در تهران فعال است و احداث سه زباله سوز دیگر نیز در دستور کار قرار دارد.
احمدی افزود: بر اساس برنامه پنج ساله مدیریت پسماندهای عادی در کشور، باید تولید پسماند از مبدا به میزان 10 درصد کاهش یابد، همچنین به طور متوسط هفت درصد پسماندها در کشور به صورت تفکیک شده جمع آوری می شوند که قرار است بر این اساس تا پایان این برنامه به 30 درصد افزایش یابد و 20 درصد دفن بهداشتی صورت گیرد.
وی به عملکرد وزارت کشور در سال 95 در زمینه مدیریت پسماندهای عادی اشاره کرد و گفت: با توجه به تاکیدات صورت گرفته در فرایند پسماند، در سال 95 تفکیک از مبدا به طور ویژه مورد توجه وزارت کشور، شهرداری ها و دهیاری ها قرار گرفت، اولویت دوم ساماندهی محل دفن و اولویت سوم پردازش به آن قرار گرفت که بر این اساس 10 هزار شهر و روستا تحت پوشش قرار گرفت.
احمدی افزود: 76 پروژه ساماندهی محل دفن پسماند اجرا شد که بر اساس آن 6 هزار و 663 روستا و 246 شهر تحت پوشش این پروژه ها قرار گرفتند، همچنین قرار شد از تجمع بیش از حد محل دفن پسماندها جلوگیری شود و در شعاع 30 تا 40 کیلومتری هر شهر یک محل دفن ایجاد شود.
به گفته وی، همچنین 101 شهر و 126 روستا تحت پوشش پروژه های تفکیک از مبدا از قرار گرفتند.
وی ادامه داد: بر این اساس 19 پروژه تاسیسات پردازش و تولید کود کمپوست در دستور کار قرار گرفته که بناست هزار و 120 شهر و روستا را تحت پوشش قرار دهد.
این اقدامات با اعتباری حدود هزار میلیارد ریال انجام شد که 800 میلیارد ریال آن توسط وزارت کشور و 200 میلیارد ریال توسط شهرداری ها و دهیاری ها تامین شد.
وی با بیان اینکه در سال 95 بیشترین تعامل را با سازمان حفاظت محیط زیست داشتیم، افزود: دستور الزامات فنی کمپوست نیز ابلاغ شد که بر این اساس شهرداری ها را در حوزه تفکیک پسماند از مبدا هدفمند کرد به ویژه در جاهایی که قرار است کمپوست تولید شود، تفکیک الزامی شده است.
احمدی تاکید کرد: همچنین تمام شهرداری ها ملزم به رعایت ضوابط زیست محیطی محل دفن پسماندها شدند و مدیریت شیرابه باید در مدت 6 ماه انجام شود.
وی گفت: البته در مدیریت پسماند چند چالش وجود دارد که عدم تامین منابع مالی پایدار، خرید تضمینی برق تجدید پذیر که محقق نشد، عدم اختصاص یارانه به کمپوست ، راه اندازی صندوق ملی محیط زیست، عدم تحقق بهای خدمات مدیریت پسماند، چالش های متعدد بخش خصوصی برای سرمایه گذاری در بخش مدیریت پسماند و کمبود نیروی انسانی برخی از این چالش ها بوده است.
به گفته وی اکنون حدود 400 هزار تن کود کمپوست به علت عدم تخصیص اعتبار در کرمانشاه دپو شده است.
به واسطه گستردگی و جهانی بودن معضل زباله ها و درک اهمیت حفظ زمین پاک، سالروز جهانی زمین در سال 1969 کلید خورد. روز جهانی زمین هر ساله در 22 آوریل مصادف با 2 اردیبهشت در تمام دنیا گرامی داشته می شود و به همگان یادآوری می ‌کند که باید در حفظ زمین کوشا بود.

اینرا هم بخوانید

گزارش ایرنا از نشست شورای امنیت درباره موضوع هسته‌ای جمهوری اسلامی

ایرنا:نشست دوره ای شورای امنیت سازمان ملل درباره قطعنامه ۲۲۳۱ (۲۰۱۵) این شورا در خصوص …