خوزستان رتبه اول آلودگی را در جهان دارد

احمدرضا لاهیجان زاده مدیرکل حفاظت محیط زیست خوزستان گفت:مشکلات محیط زیستی در خوزستان موجب شده که هم از لحاظ کلانشهرها در کشور و هم از لحاظ ریزگردها در جهان رتبه اول آلودگی هوا را داشته باشیم. همچنین رودخانه کارون به علت سرازیر شدن زهکش های کشاورزی، فاضلاب شهری و بعضا پساب های صنعتی بسیار آلوده شده است. اکنون به علت رعایت نشدن الزامات محیط زیستی در توسعه و حداکثر بهره برداری از منابع خوزستان، تمام پتانسیل هایی که خوزستان را به قطب کشور در بخش های مختلف تبدیل کرده است، به تبعات منفی دچار شده اند.

 در برنامه چهارم توسعه راه اندازی این صندوق تصویب شد اما با گذشت نزدیک به ده سال از راه اندازی آن، هیچ عایدی نداشته است زیرا قوانین به گونه ای است که نمی توان از این صندوق عایدی کسب کرد. هیچ چیز در خوزستان به اندازه عوارض آلایندگی صنایع به محیط زیست ضربه نزده است و در سال گذشته 220 میلیارد تومان بابت عوارض آلایندگی صنایع به حساب شهرداری اهواز ریخته شد یعنی پولی که باید صرف مشکلات و مسایل زیست محیطی می شد وارد بخشی شد که هیچ ارتباطی با محیط زیست ندارد.

 در خوزستان با 10 تا 15 مورد مساله محیط زیستی مواجه ایم که هر کدام این مسائل می تواند چالش ایجاد کند.

از سال 81 تا 95 جمع عوارض آلایندگی صنایع کشور 5 هزار میلیارد تومان بوده است، در حالی که امسال در سازمان حفاظت محیط زیست کشور 146 میلیارد تومان بود. یعنی عوارض آلایندگی صنایع از بخش صنعت به شهرداری می رود در این میان هیچ کدام از این دو بخش نمی توانند به مسایل زیست محیطی برسند. اگر همین عوارض سالانه آلایندگی صنایع را به ما بدهند دیگر هیچ چیزی نمی خواهیم. در سال 90 یک درصد عوارض آلایندگی نفت معادل 1800 میلیارد تومان بود یعنی در حالی که کل بودجه عمرانی استان 500 میلیارد تومان است، یعنی هر سال سه برابر بودجه عمرانی خوزستان را نفت بابت عوارض آلایندگی به ما پرداخت نمی کند.

به علت برداشت های بی رویه از تالاب ها چه از سرشاخه چه از پایین دست، بخش زیادی از تالاب های خوزستان خشک شده و به منشا ریزگرد و گرد و غبار تبدیل شده است.اقلیم خوزستان به گونه ای است که در شمال این استان رودخانه های زاگرس و در بخش میانی نیز جلگه و در بخش میانی رودخانه هایی روان است که در نهایت در پایین دست به تالاب ها منتهی می شوند که این تالاب ها رطوبت منطقه را ایجاد می کنند. اگر این تالاب ها را از دست بدهیم، بادهای گرم از عربستان و عراق به سمت منطقه می وزند و دمای هوا را در استان به شدت افزایش خواهند داد که این اتفاق در چند سال اخیر رخ داده است.

در چند سال اخیر به راحتی و به مدت طولانی دمای 52 و 53 و حتی 55 درجه را تجربه کردیم، در صورتی که حتی در بستان در بدترین حالت دمای هوا 45 درجه بود.

افزایش چشمگیر مشکلات ناشی از بیماری های تنفسی و آسم و افزایش مهاجرت از خوزستان بخشی از این مشکلات هستند. متاسفانه در استانی که زمانی مهاجرپذیر بود سال گذشته رتبه اول مهاجرت را در کشور داشت.ایسنا

 

 

اینرا هم بخوانید

افزایش قیمت ۱۴ درصدی برق نسبت به سال گذشته

در آبان ماه ۱۴۰۳، درصد تغییرات شاخص قیمت تولیدکننده کل بخش برق در دوازده ماه …