استفان جی. رپ، حقوقدان و از دادستانهای پیشین دادگاه بینالمللی کیفری، با انتشار مقالهای در روزنامهٔ واشینگتنپست در مورد تشدید نقض حقوق بشر در ایران و افزایش موارد اعدام شهروندان در پی جنگ اخیر ایران و اسرائیل هشدار داد.

او که سمت سفیر ویژه ایالات متحده در امور جنایتهای جنگی را هم در سالهای ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۵ در کارنامهاش دارد، در مقالهاش نوشت کشتار تازهٔ مردم ایران بهدست حکومت حاکم بر تهران «در برابر چشم همگان در حال رخ دادن است».
استفان جی. رپ در این مقاله که روز جمعه سوم مرداد منتشر شد، همچنین نوشت حکومت ایران «در حال احیای سیاهترین تاکتیکهای خود است و جهان را نیز با این کار محک میزند».
به نوشتهٔ آقای این حقوقدان بینالمللی، این خطر وجود دارد که حکومت تهران به کشتارهایی مانند اعدامهای شتابزدهٔ هزاران نفر در تابستان پس از جنگ ایران و عراق دست بزند.
هزاران زندانی سیاسی در دهه شصت به ویژه در تابستان ۱۳۶۷ به دلیل حمایت یا عضویت در گروهها و سازمانهایی مانند سازمان مجاهدین خلق ایران و احزاب دیگر اعدام شدند. سال گذشته گزارشگر ویژه سازمان ملل این اعدامها را «جنایت علیه بشریت» توصیف کرد.
استفان جی. رپ در مقالهاش یادآوری کرده است که رژیم ایران «برای ارعاب مردم و سرکوب مخالفان» به اعدام بهعنوان اصلیترین ابزار متوسل شده است.
بهنوشتهٔ این حقوقدان، اعدامهای اخیر در ایران رویدادهای اتفاقی نیست بلکه «بخشی از یک سیاست حسابشدهٔ حکومتی است تا از نظر خود اقتداری را که بهخاطر شکست اخیرش در منطقه از اسرائیل متحمل شده، جبران کرده باشد».
قوه قضاییه جمهوری اسلامی در جریان جنگ ۱۲ روزه ایران و اسرائیل سه نفر و پس از اعلام آتشبس نیز سه نفر دیگر را به اتهام «جاسوسی» و «همکاری» با اسرائیل اعدام کرد.
آقای رپ در مقالهٔ خود به انتشار یادداشتی در خبرگزاری فارس، نزدیک به سپاه پاسداران، نیز اشاره کرده و آن را زمینهسازی برای اعدامهای دیگر خوانده است.
خبرگزاری فارس در این یادداشت که ۱۷ تیرماه منتشر کرد، اعدامهای دستهجمعی زندانیان در تابستان ۱۳۶۷ را «یکی از کارنامههای درخشان جمهوری اسلامی» خواند و افزود: «امروز زمان تکرار این تجربهٔ موفق تاریخی است».
آقای رپ از کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل خواست مأموریت تازهای برای یک کمیتهٔ حقیقتیاب در مورد ایران تعیین کند و حکومتهای دموکراتیک دنیا نیز روابط خود با ایران را کاهش دهند تا هزینهٔ سرکوبگری و اعدامها را برای جمهوری اسلامی افزایش دهند.
این حقوقدان بینالمللی همچنین با بیان اینکه بیاعتنایی رژیم ایران به درخواستهای جهانی برای رعایت حقوق بشر نباید بهانهای برای بیعملی جامعهٔ جهانی باشد، افزود: «بهعنوان کسی که تجربهٔ سپردن جنایتکاران به دست عدالت را دارم، میدانم که پاسخگویی (این نوع حکومتها) کند است اما غیرممکن نیست».
استفان جی. رپ همچنین نوشته است: «حاکمان تهران شاید امروز خود را مصون از مجازات بدانند، اما در نتیجهٔ یک تلاش پایدار بینالمللی ممکن است در آینده به دست عدالت سپرده شوند.»
مقامات و رسانههای جمهوری اسلامی ایران در طول جنگ ۱۲ روزهٔ ایران و اسرائیل گزارشهای متعددی از بازداشت شمار بسیاری زیادی از شهروندان به ظن جاسوسی و یا همکاری با اسرائیل منتشر کردند.
غلامحسین محسنی اژهای، رئیس قوه قضاییه، ۳۱ تیرماه شمار بازداشتیها را «بیش از دو هزار نفر» اعلام کرد و گفت شمار بسیاری از آنها با وثیقه یا محدودیتهای قانونی آزاد شدند اما برخی بازداشتشدگان به «همکاری تشکیلاتی با دشمن» متهماند و ممکن است با حبس سنگین یا اعدام روبهرو شوند.
سازمان دیدهبان حقوق بشر، روز هفتم خرداد، پیش از شروع جنگ ایران و اسرائیل، شمار کل اعدامها در سال جاری میلادی در ایران را تا آن زمان ۴۷۸ مورد اعلام کرده بود. رادیو فردا