فارس:دادگاهی در لوگزامبورگ 1.6 میلیارد دلار از داراییهای بانک مرکزی ایران را توقیف کرد/برجام دروازهای برای تصرف داراییهای ایران در اروپا
روزنامه نیویورکتایمز گزارش داده دادگاهی در لوگزامبورگ، بدون سر و صدا 1.6 میلیارد دلار از داراییهای بانک مرکزی ایران را توقیف کرده است.
این روزنامه در گزارشی با عنوان «برجام میتواند دروازهای برای دعاوی حقوقی تروریسم باشد»، مینویسد: در دو دهه گذشته از زمانی که کنگره آمریکا با اضافه کردن یک بند استثنا به قوانین آمریکا مبنی بر اینکه افراد نمیتوانند از دادگاههای آمریکایی برای تعقیب کیفری دولتهای خارجی استفاده کنند قربانیان حملات اصطلاحاً تروریستی بیش از 50 میلیارد دلار در حکمهای غیابی دادگاه علیه ایران برنده شدهاند.
نیویورکتایمز نوشته این حکمهای قضایی، در واقع تنها معانی نمادین داشتند، چرا که انتظار نمیرفت که ایران، غیر از داراییهای توقیفشده محدودی که در آمریکا داشت رقمهای مندرج در این محاکم را پرداخت کند.
به نوشته رسانه آمریکایی، اما، این پروندهها اکون با یک رویداد مهم قانونی و امنیت ملی دیگر همزمان شدهاند: توافق هستهای ایران.
گروهی از قربانیان حملات ادعایی تروریسم که توانستهاند در دادگاههای غیابی علیه ایران برنده شوند، در یکی از مواردی که در نوع خود بینظیر بوده برای اجرای آن به دادگاهی در اروپا رجوع کردهاند.
منابع آگاه به نیویورکتایمز گفتهاند یک قاضی در لوگزامبورگ بی سر و صدا 1.6 میلیارد دلار از داراییهای ایران را توقیف کرده است.
تلاشهای این افراد، بخشی از مواردی است که در آنها شکایتنامههای داخلی علیه نهادهای خارجی بر سر حملات ادعایی تروریسم باعث ایجاد تعارضهای دیپلماتیک و امنیتی شده است.
کارشناسان مسائل دیپلماتیک و امنیتی میگویند این دعویها از اهمیتی گستردهتر برخوردار هستند. نیویورکتایمز اشاره کرده که ایران انتظار داشته بعد از برجام به جامعه اقتصاد جهانی بپیوندد.
نیویورکتایمز نوشته است: «در صورتی که داراییهای مرتبط با ایران در نقاطی مانند اروپا با حکمهای غیابی دادگاههای آمریکایی در معرض توقیف قرار داشته باشند این هدف (پیوستن ایران به اقتصاد جهانی) تضعیف خواهد شد.»
پیام محسنی، از کارشناسان مسائل ایران به نیویورکتایمز گفته موافقت این افراد در توقیف داراییهای ایران، دست مخالفان برجام در ایران را برای انتقاد از این توافق هستهای باز خواهد کرد. وی خاطرنشان کرد همین حالا هم بخش اندکی از سرمایهگذاریهای وعدهداده شده به ایران محقق شدهاند.
محسنی گفت: «حکمهایی مانند ایران داراییهای ایران در اروپا را در معرض آسیب قرار خواهد داد و این اگر نقض نص صریح برجام نباشد، نقض روح آن است.»
نیویورکتایمز نوشته مانورهای انجام شده در لوکزامبورگ مورد توجه قرار نگرفتهاند زیرا این دعوی تا اندازه زیادی محرمانه بوده است. اما نامهای که در آن جزئیات این پرونده تشریح شده اکنون در واشنگتن در حال دست به دست شدن است.
وکلای قربانیان ادعایی تروریسم روز پنجشنبه این نامه که رونوشتی از آن هم برای مقامهای کاخ سفید ارسال شده را برای نخستوزیر لوکزامبورگ ارسال کرده و از وی خواستهاند با تلاشهای ایران برای رفع توقیف از داراییهاش مخالفت کند.
نیویورکتایمز نوشته موضوعی که مسئله را پیچیدهتر میکند این است که شکایتی که به صدور این حکم منجر شده توسط قربانیان حمله 11 سپتامبر سال 2001 تنظیم شده است که ارتباطی به ایران ندارد.
این قربانیان در سال 2011 یک دادگاه فدرال در نیویورک را متقاعد کردند که ایران در این حملات نقش داشته و به گروه القاعده در اجرای آن کمک کرده است. این قاضی در سال 2012، ایران را به پرداخت 2 میلیارد دلار به عنوان غرامت به خانوادههای قربانیان و 5 میلیارد دلار به عنوان تنبیه محکوم کرد.
این پرونده تا سالها پیشرفتی نداشت چرا که راهی برای اخذ پول از ایران وجود نداشت اما بعداً مشخص شد که شرکت «کلیراستریم» وابسته به «دویچه بورس»، در لوکزامبورگ ۱.۶ میلیارد دلار از داراییهای بانک مرکزی ایران که به موجب تحریمها مسدود شده بود را نگهداری میکند.
در نامهای که به آن اشاره شد تصریح شده که سال گذشته وکلای قربانیان ۱۱ سپتامبر یک قاضی در لوکزامبورگ را متقاعد کردند تا مصادره جدیدی علیه آن اموال وضع کند و در همان حال با تنظیم شکایتنامهای خواستار استفاده از این پول برای اجرای حکم غیابی دادگاه شدند.
به نوشته نیویورکتایمزُ هم بانک مرکزی ایران و هم کلیراستریم اکنون در تلاش هستند تا این مصادره اموال را رفع کنند.