بی بی سی:
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل، خواستار پایان محاصره اقتصادی غزه شده است.
آقای گوترش که در سفر به منطقه از نوار غزه دیدار میکرد، گفت که “امروز مشاهده شرایط غزه مرا به شدت متاثر کرده و متاسفانه شاهد یکی از شدیدترین بحرانهای انسانی هستم که طی سالها خدمت به عنوان یکی از کارکنان سازمان ملل در امر امدادرسانی با آن مواجه شدهام.”
آقای گوترش که از یک مدرسه تاسیس شده توسط سازمان ملل برای بیجاشدگان فلسطینی دیدن میکرد، دراشاره غیرمستقیم به محاصره اقتصادی غزه توسط اسرائیل و مسدود بودن گذرگاه مرزی این سرزمین با مصر، گفت که “مهم است که محدودیتها برداشته شود.”
دبیرکل سازمان ملل قبل از سفر به غزه با مقامات اسرائیلی و تشکیلات خودگردان فلسطین ملاقات کرده و قبل از پایان دادن به سفر سه روزه به منطقه، در تل آویو سخنرانی خواهد کرد. در جریان دیدار از اسرائیل، ارتش اسرائیل آقای گوترش را برای بازدید به مرز با غزه برد و یکی از تونلهای مرزی را که به گفته نظامیان اسرائیلی مورد استفاده تندروهای فلسطینی برای نفوذ به داخل اسرائیل بود به او نشان دادند
هنگام ورود آقایی گوترش برای دیدار از غزه، گروهی از ساکنان این سرزمین در اعتراض به ناکارآیی و بیتوجهی جامعه جهانی در لغو محاصره اقتصادی آنان تجمع کرده و در چند نقطه در صدد برآمدند مانع از حرکت خودرو حامل دبیرکل شوند.
در سال ۲۰۰۵، دولت وقت اسرائیل با برچیدن شهرک های یهودی نشین در غزه، نیروهای خود را از این بخش از سرزمینهای فلسطینی خارج کرد و در توافقی با تشکیلات خودگردان فلسطینی، حفظ امنیت این سرزمین را به این تشکیلات واگذار کرد و این تشکیلات متعهد شد که از اقدامات خشونت آمیز علیه اسرائیل از این منطقه جلوگیری کند. همچنین، در توافق دیگری با مصر، قرار شد رفت و آمد مرزی از غزه تحت نظر ناظران اعزامی اتحادیه اروپا صورت گیرد. اسرائیل همچنان حریم هوایی و آبهای مرزی غزه را زیر کنترل دارد.
در سال ۲۰۰۷، پس از چند ماه درگیری، شبه نظامیان جنبش اسلامگرای حماس موفق شدند ماموران امنیتی تشکیلات خودگردان را از غزه اخراج کنند و اداره امور این منطقه را مستقل از تشکیلات خودگردان در دست بگیرند. با خارج شدن غزه از کنترل تشکیلات خودگردان و همچنین خروج ناظران اتحادیه اروپا از مرز با مصر و در پی یک رشته عملیات مسلحانه توسط گروههای فلسطینی مستقر در غزه، اسرائیل مرز خود با این سرزمین را بست در حالیکه گذرگاه مرزی با مصر نیز جز موارد معدود، بسته بوده است.
طی ۱۰ سال گذشته، اسرائیل رفت و آمد و مبادله کالا از غزه را به شدت محدود کرده و عملا این بخش از سرزمینهای فلسطینی را در محاصره اقتصادی قرار داده است. مقامات اسرائیلی با تاکید بر اینکه این محدودیتها شامل ارسال مواد اساسی نمیشود، گفتهاند که هدف آنان جلوگیری از دسترسی تندروهای فلسطینی به کالاهایی است که میتواند برای فراهم کردن امکانات انجام عملیات مسلحانه در خاک این کشور به کار رود. در مقابل، مقامات حماس گفتهاند که هدف اسرائیل وارد کردن حداکثر فشار بر اهالی غزه است.
در طول این ۱۰ سال، سه بار بین ارتش اسرائیل و شبهنظامیان فلسطینی مستقر در غزه درگیری گسترده روی داده است. آخرین جنگ غزه در سال ۲۰۱۴ تلفات و خسارات گستردهای را در این سرزمین به بار آورد. شمار کشتهشدگان فلسطینی این جنگ تا بیش از ۲۰۰۰ نفر نیز گزارش شده که بسیاری از آنان غیرنظامی بودند. در این جنگ، بخش قابل توجهی از اماکن مسکونی و تاسیسات شهری غزه نیز نابود شد که محدودیت دسترسی به مصالح ساختمانی بازسازی آنها را با تاخیر مواجه کرده است.
در این جنگ، ۶ غیرنظامی و ۶۷ نظامی اسرائیلی نیز کشته شدند و اصابت موشکهای پرتاب شده از غزه خساراتی را هم به بار آورد.