آمریکا: برنامه‌ موشکی ایران همچنان یک تهدید است

رادیو فردا:ارزیابی تازه دستگاه‌های اطلاعاتی آمریکا که روز سه‌شنبه ۹ بهمن منتشر شد، می‌گوید ایران «در حال حاضر فعالیت کلیدی مرتبط با توسعه سلاح هسته‌ای» را دنبال نمی‌کند ولی در عین حال برنامه موشکی ایران در سال ۲۰۱۹ را همچنان تهدیدی برای خاورمیانه می‌دانند.

دن کوتس، مدیر اطلاعات ملی آمریکا، در نشست کمیته اطلاعاتی سنا گفت که ایران به حمایت از تروریسم در اروپا و خاورمیانه ادامه می‌دهد و از شبه‌نظامیان حوثی در یمن و شیعه در عراق حمایت می‌کند.

او همچنین گفت که معتقد است تندروهای ایرانی به مقابله با میانه‌روها در داخل کشور ادامه خواهند داد.

آقای کوتس در بخش دیگری از سخنانش به این ارزیابی دستگاه‌های اطلاعاتی آمریکا اشاره کرد که ایران «در حال حاضر فعالیت‌های کلیدی که برای ساخت بمب هسته‌ای ضروری است را دنبال نمی‌کند».

ولی وی تاکید کرد که مقام‌های جمهوری اسلامی ایران «علنا تهدید کرده‌اند» اگر تهران از منافع برجام منتفع نشود ممکن است برخی از تعهدات‌ این توافق را انجام ندهند و آن دسته از فعالیت‌های هسته‌ای را از سر بگیرند که در برجام محدود شده است.

ایران و شش قدرت جهانی در تیرماه سال ۹۴ برای حل‌وفصل برنامه هسته‌ای تهران به یک توافق جامع رسیدند که بر اساس آن، ایران پذیرفت بسیاری از فعالیت‌های هسته‌ایش را به حالت تعلیق در آورد و در عوض تحریم‌های بین‌المللی علیه آن لغو شود.

دولت دونالد ترامپ در آمریکا ۱۸ اردیبهشت امسال از این توافق خارج شد و تحریم‌های معلق شده بازگرداند. با این حال سه کشور اروپایی بریتانیا، فرانسه و آلمان همراه با روسیه و چین گفته‌اند مادامی که ایران به برجام پایبند باشد آنها نیز سعی خواهند کرد باب تجارت با ایران را باز نگهدارند.

«تهدیدهای» کره شمالی، روسیه، چین و ایران در گزارش «راهبرد امنیت ملی» آمریکا

دن کوتس با اشاره به پایبندی ایران به برجام گفته است ادامه این روند باعث شده که زمان لازم برای تولید مواد مورد نیاز به منظور ساخت یک سلاح هسته‌ای از چند ماه به حدود یک سال افزایش یابد.

ادامه تهدید موشکی ایران

سازمان‌های اطلاعاتی آمریکا در ارزیابی خود از تهدید تهران گفته‌اند که برنامه‌های موشکی بالستیک ایران که دارای بزرگترین ذخایر در منطقه است همچنان تهدیدی برای کشورهای سراسر خاورمیانه در سال ۲۰۱۹ باقی می‌ماند.

دن کوتس افزود: تهران دارای «بزرگترین نیروی موشکی بالستیک» در خاورمیانه بوده و قادر است به اهدافی تا دو هزار کیلومتری مرزهای ایران حمله کند.

آمریکا یکی از دلایل خروج خود از برجام را فعالیت موشکی ایران اعلام کرده و مقام‌های اروپایی از جمله ژان ایو لودریان، وزیر خارجه فرانسه نیز به تهران هشدار داد‌ه‌اند در صورت بی‌نتیجه بودن گفت‌وگوها بر سر برنامه موشک‌های بالستیک ایران، پاریس آماده است تا تحریم‌های تازه‌ای علیه تهران اعمال کند.

شورای امنیت سازمان ملل بر اساس قطعنامه ۲۲۳۱ از ایران خواسته است تا از توسعه موشک‌های بالستیک خود که قابلیت حمل کلاهک هسته‌ای دارند خودداری کند. ولی ایران ضمن رد درخواست گفت‌وگو درباره برنامه موشکی خود گفته که این موشک‌ها قابلیت حمل کلاهک هسته‌ای ندارند.

تندروهای داخلی رژیم [جمهوری اسلامی] بیشتر جسور خواهند شد تا میانه‌روهای رقیب خود را با به زیر کشیدن تلاش‌های اصلاح‌طلبانه داخلی آنها به چالش بکشانند و موضع مقابله‌جویانه‌‌تری را در ارتباط با ایالات متحده و متحدانش دنبال خواهند کرد.
گزارش سازمان‌های اطلاعاتی آمریکا

تهران در عین حال گفته که قصد ندارد تا برد موشک‌هایش را افزایش دهد.

علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران، روز سه‌شنبه در این زمینه گفت: جمهوری اسلامی ایران «هیچ‌ گونه تنگنای علمی و اجرایی» برای افزایش برد موشک‌های خود نداشته، اما «صرفاً بر اساس دکترین دفاعی خود اراده‌ای برای ارتقای برد» موشک‌هایش ندارد.

ادامه درگیری‌ جناح‌های سیاسی در ایران

بخش دیگری از گزارش دستگاه‌های اطلاعاتی آمریکا معطوف به درگیری میان جناح‌های سیاسی درون حکومت ایران است که بر اساس این گزارش، در سال ۲۰۱۹ ادامه خواهد یافت.

این گزارش می‌گوید: «تندروهای داخلی رژیم [جمهوری اسلامی] بیشتر جسور خواهند شد تا میانه‌روهای رقیب خود را با به زیر کشیدن تلاش‌های اصلاح‌طلبانه داخلی آنها به چالش بکشانند و موضع مقابله‌جویانه‌‌تری را در ارتباط با ایالات متحده و متحدانش دنبال خواهند کرد».

دستگاه‌های اطلاعاتی آمریکا می‌افزایند: «توانایی حسن روحانی برای اصلاح اقتصادی محدود باقی خواهد ماند، و با فساد عمیق‌‌، بخش بانکی ضعیف و فضای کسب‌وکار، سرمایه‌گذاری و تجارت خارجی گریزان می‌شود».

در ادامه این ارزیابی تاکید شده که با نوسازی نظامی، ایران به توسعه قابلیت‌های نظامی خود ادامه می‌دهد که نیروهای آمریکایی و متحدانش را در منطقه تهدید می‌کند. این وضعیت همچنین ممکن است که مزاحمت برای کشتی‌های نظامی و تجاری آمریکا و متحدانش در خلیج فارس، تنگه هرمز و خلیج عمان را افزایش دهد.

*****************

گزارش رادیوآمریکا در این باره:

ارزیابی جامعه اطلاعاتی آمریکا: نا آرامی‌ها در ایران بیشتر می‌شود

جامعه اطلاعاتی آمریکا در گزارش سالانه خود به کنگره ایالات متحده اعلام کرد که جمهوری اسلامی ایران یکی از چهار کشور اصلی تهدیدکننده منافع آمریکا و متحدان واشنگتن به شمار می‌رود. نهادهای اطلاعاتی همچنین می‌گویند که انتظار میرود در ماه‌های آینده نا آرامی‌ها در ایران بیشتر شود.

سران نهادهای اطلاعاتی ایالات متحده آمریکا روز سه شنبه ۹ بهمن در کمیته اطلاعات سنای آمریکا حاضر شدند.

دن کوتس، رئیس نهاد «اطلاعات ملی» آمریکا ارزیابی جامعه اطلاعاتی را به سناتورهای دو حزب اعلام کرد.

او در بخشی از گزارش خود به ایران اشاره کرد و گفت: «در زمانی که اقتصاد ایران روز به روز ضعیف‌تر می شود، رژیم ایران با بهبود توان نظامی به جاه طلبی‌های منطقه‌ای خود ادامه می‌دهد.»

دن کوتس گفت: «داخل ایران، تندروها در به چالش کشیدن رقبای میانه روی خود گستاخانه‌تر عمل می‌کنند و انتظار میرود در ماه‌های آینده ناآرامی‌ها بیشتر شود.»

دن کوتس همچنین گفت: «تهران به تامین مالی اقدامات ترویستی ادامه می‌دهد که نمونه آن دستگیری شماری از اتباع ایرانی در اروپا سر بزنگاه و در حال توطئه چینی بود. انتظار میرود ایران به حمایت از حوثی ها در یمن و شبه نظامیان شیعه در عراق ادامه دهد؛ در حالی که توان نظامی بومی خود را که تهدیدی برای آمریکا و متحدین‌مان در منطقه است، پی‌گیری می کند.»

به گفته او، ایران همچنین به تقویت استقرار نظامی اش در سوریه و ارائه سلاح به حزب الله لبنان، که منجر به حملات هوایی اسرائیل شده است، ادامه می دهد و «اینگونه اقدامات ایران نگرانی های ما را از مسیری که ایران در پیش گرفته افزایش می دهد، مسیری که شامل خطر درگیری و بسط نفوذ ایران است.»

وی همچنین گفت ایران دارای بزرگترین زرادخانه موشک های بالستیک در منطقه است.

برنامه هسته ای

دن کوتس درباره ارزیابی جامعه اطلاعاتی آمریکا در خصوص برنامه هسته ای ایران نیز گفت در حال حاضر این کشور به دنبال توسعه توانایی نظامی هسته ای خود نیست.

وی از جانب دیگر مقامات جامعه اطلاعاتی آمریکا گفت جامعه اطلاعاتی آمریکا به این نتیجه رسیده است که ایران در حال حاضر دنبال چنین توانایی هسته ای نیست.

او گفت همچنان ارزیابی جامعه اطلاعاتی آمریکا این است که ایران اقداماتی را که برای ساخت بمب هسته ای لازم است، انجام نمی دهد.

کوتس گفت اما مقامات ایران علنا تهدید کرده اند که اگر به منافع مالی ملموس در چارچوب برجام دست نیابند، توافق هسته ای را به چالش خواهند کشید.

گزارش سالانه جامعه اطلاعاتی به کنگره

جامعهٔ اطلاعاتی ایالات متحده آمریکا شامل ۱۶ سازمان و آژانس مجزای اطلاعاتی است که ریاست آن بر عهدهٔ اداره‌کننده نهاد اطلاعات ملی است.

رئیس جامعه اطلاعاتی وظیفه جمع‌آوری اطلاعات از آژانس‌های مختلف و ارائه آنان به رئیس‌جمهوری ایالات متحده آمریکا را دارد.

در جلسه کنگره، علاوه بر دن کوتس، جینا هاسپل رئیس «سیا»، کریستوفر ورای رئیس اف بی آی، ژنرال پل ناکازونه ردئیس سازمان امنیت ملی، رابرت کاردیلو رئیس سازمان آژانس ملی اطلاعات مکانی و ژنرال رابرت اشلی مدیر آژانس اطلاعات دفاعی آمریکا حضور داشتند و به سوالات سناتورها پاسخ دادند.

اینرا هم بخوانید

حملات هوایی اسرائیل علیه مواضع حوثی‌ها در غرب یمن و بمباران چندین بندر

ارتش اسرائیل شامگاه یکشنبه پانزدهم تیر، اعلام کرد به اهداف حوثی‌ها در بنادر حدیده، رأس …