دفاع اشتاین مایر از پیام تبریک به مناسبت سالگرد انقلاب ایران
شورای مرکزی یهودیان از ارسال پیام تبریک رئیس جمهور آلمان به حسن روحانی به مناسبت پیروزی انقلاب اسلامی، انتقاد کرده است. اشتاین مایر پس از گفتگوی تلفنی با رئیس این شورا، این پیام را بخشی از اقدامات دیپلماتیک نامید.
چندی پیش فرانک والتر اشتاین مایر، رئیس جمهور آلمان، به مناسبت سالگرد انقلاب اسلامی در ایران، پیام تبریکی خطاب به حسن روحانی، رئیسجمهور ایران فرستاد که انتقادهای فراوانی را در پی داشت. برخی رسانههای آلمان در واکنش به این پیام تهنیت که به نوشته روزنامه “بیلد” در تاریخ۱۱ فوریه (۲۲ بهمن) از سوی اشتاین مایر خطاب به حسن روحانی نوشته شده، به این مسئله که در این پیام صحبتی از وضعیت حقوق بشر ایران به میان نیامده، به شدت انتقاد کردند.
در پی انتقادها دفتر رئیسجمهوری آلمان توضیح داد که ارسال پیام تبریک به مناسبت سالگردها، عرف رایج در آلمان است. تازهترین انتقاد به ارسال این پیام از سوی یوزف شوستر، رئیس شورای یهودیان آلمان بود. شوستر میگوید: «حتی اگر ارسال پیام تبریک به این مناسبت ضروری به نظر میرسید، رئیس جمهور میباید دست کم کلام روشنی در انتقاد از رژیم به کار میبرد.»
نبود حساسیت؟
در این نامه آمده است، این مسئله که ظاهرا دردفتر رئیسجمهوری آلمان در مورد موضوع ایران حساسیت لازم وجود نداشته، قابل فهم نیست. شوستر ادامه میدهد، انتظار او از رئیس جمهور این است که “از موقعیت بعدی استفاده کند تا در برابر ایران به صراحت موضع انتقادی آلمان را که به نمایندگی از آن سخن میگوید، نشان دهد.”
بر پایه توضیح دفتر رئیس جمهور آلمان، اشتاینمایر در گفتگوی تلفنی بر حفظ و ادامه گفتوگوها با تهران تاکید کرده است. در این توضیح آمده است، پیام تبریک به مناسب یک جشن ملی، بخشی از اقدامات دیپلماتیک است که زمینه را برای گفتوگوهای عمیق و انتقادی آماده میکنند.
نقض حقوق بشر در ایران
اشتاین مایر همزمان با تاکید بر نقض حقوق بشر در ایران، به نقش تنشآفرین ایران در منطقه اشاره میکند و ادامه میدهد: «این مسئله خطری را که شکلگیری یک ایران مجهز به سلاح اتمی میتواند داشته باشد، بزرگتر میکند.» به اعتقاد اشتاین مایر مذاکرات گسترده به همراه فشار ناشی از تحریمها در سال ۲۰۱۵ منجر به امضای برجام و جلوگیری از خطر “ایران اتمی” شدند.
رئیس جمهور آلمان ادامه میدهد: «در آن زمان هم همه موافق این توافق نبودند. برای من هم [نظرشان] قابل احترام بود.» به گفتهی اشتاین مایر اما آلمان و همپیمانان اروپایی این کشور، همواره هدف بالاتری را در نظر داشتهاند و آن جلوگیری از یک مسابقه تسلیحات هستهای و افزایش غیرقابل کنترل خشونت در خاورمیانه بوده است. رئیس جمهور آلمان با اشاره به اینکه این اهداف دقیقا در راستای تامین امنیت اسراییل هم هستند، میافزاید، حمایت و تلاش پیوستهاش برای موجودیت اسراییل شاخصهی مشی سیاسی او در دهههای گذشته بوده است. اشتاین مایر در پایان تلاش دولت آلمان و همپیمانان اروپاییاش را در حفظ برجام تلاشی صحیح میداند.
اتهامهای سنگین از سوی ایالات متحده
کشورهایی از جمله آمریکا ایران را به تلاش برای نابودی اسراییل متهم میکنند. در همین رابطه، مایک پنس معاون رئیس جمهور آمریکا در کنفرانس امنیتی مونیخ نسبت به حمله ایران به اسرائیل هشدار داد: «رژیم ایران خواهان [برپایی] یک هولوکاست است و برای رسیدن به این هدف تلاش میکند.»