بنا بر اسناد و اطلاعات محرمانهای که در اختیار «ایرانوایر» قرار گرفته است، روز شنبه سوم اسفند ۱۳۹۸، جمعی از پزشکان متخصص تهران با «ایرج حریرچی»، معاون وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی جلسهای داشتند و طی آن، گزارشهای خود را از شیوع ویروس «کرونا» در تهران و شهرهای مختلف ایران ارایه کردند. اما پس از پایان این جلسه، سپاه پاسداران جمهوری اسلامی توسط حراست وزارت بهداشت وارد عمل شد و تمامی پزشکان حاضر در این جلسه را تهدید کرد که اگر محتوای مذاکرات انجام شده منتشر شود، مسوولیت هرچه پیش آید، برعهده همین پزشکان است.
با وجود این تهدیدات، اطلاعاتی که به «ایرانوایر» رسیده، حاکی از وخامت اوضاع شیوع ویروس کرونا، به ویژه در تهران است. پزشکان حاضر در این جلسه ضمن ارزیابی اخبار منتشر شده توسط نهادهای رسمی جمهوری اسلامی، گزارشهای خود را به حریرچی ارایه دادند که آمار و تخمینهای دولت با واقعیتی که در ایران با شیوع این ویروس پیش آمده است، مغایرت دارد.
یکی از این پزشکان میگوید: «آمار منتشر شده توسط دولت مطلقا واقعی نیست و شمار مبتلایان بسیار بالاتر از آن چیزی است که در رسانهها عنوان میشود. اگر اوضاع به همین شکل پیش برود و جمهوری اسلامی با سازمان بهداشت جهانی همکاری نکند و به لوازم آن ملتزم نباشد، در ماههای آینده فاجعهای بزرگ در پیش خواهیم داشت و دهها هزار نفر صرفا در تهران به ویروس کرونا مبتلا خواهند شد. این تخمین علمی، جدا از آن واقعیتی است که در کانونهای دیگر شیوع این ویروس مثل قم در جریان است. اگر ما به برنامهای مشخص در همکاری با سازمان بهداشت جهانی نرسیم، وضعیتمان به مراتب از چین بدتر خواهد شد.»
این پزشک تصریح کرد که در حال حاضر برخی از درمانگاههای تهران در قرنطینه هستند و رویکرد جمهوری اسلامی در پنهانکاری، در تعریف حقوقی، «جرم» محسوب میشود: «ارایه نکردن اطلاعات واقعی به جامعه ایران و همچنین جامعه بینالمللی، رسما جرم است. چراکه هم جان انسانها در داخل ایران در خطر است و هم بر دیگر کشورها تاثیر میگذارد.»
در حال حاضر اولین موارد ابتلا به ویروس کرونا که در کشورهای بسیاری، از جمله امارات، عمان، کانادا، عراق، ترکیه و لبنان پدیدار شده، شهروندان ایرانی یا مسافرانی بوده که از ایران به این کشورها رفتهاند؛ مسالهای که باعث بسته شدن مرزهای زمینی و هوایی بسیاری از کشورها با ایران شده است.
بنا به گفته این پزشک، شیوع ویروس کرونا در ایران، همزمان با چین اتفاق افتاده است: «اما مشکل از جایی شروع شد که ما متوجه نشدیم این ویروس، همان ویروس کرونا چین است. ما اشتباه کردیم و آن را ویروسی مثل آنفولانزا تشخیص دادیم و معرفی کردیم. حتی تکذیبیههای رییس علوم پزشکی قم هم به خاطر همین گزارشهای اشتباه بود. اما مسوولان بعد از علم به این اشتباه، همان مسیری را ادامه دادند که در آن قرار داشتند و حاضر به ارایه و انتشار واقعیتها نشدند.»
او همچنین تاکید دارد که دولت هیچ برنامهای برای مهار این بحران نداشته و انگار که چارهای جز پنهانکاری ندارد: «از لحاظ سیاسی، برای جمهوری اسلامی آبروریزی است که اینچنین بیبرنامهگی آن افشا شود. اما از نظر انسانی، یک فاجعه میتواند در پیش باشد.»
پس از پایان این جلسه و ارایه تمامی ارزیابیهای علمی و پزشکی اما سپاه پاسداران جمهوری اسلامی از طریق حراست وزارت بهداشت برای تهدید پزشکان وارد عمل شد. به گفته این پزشک، با تکتک متخصصان حاضر در آن جلسه تماس برقرار شده است: «به همه ما گفتند اگر کوچکترین مسالهای از این جلسه بیرون برود، ما مسوول آن خواهیم بود. اما من بیشتر از این نتوانستم سکوت کنم.»
دو روز بعد از این جلسه و تهدید پزشکان، یعنی پنجم اسفند ۱۳۹۸ بود که «حسین سلامی»، فرمانده کل سپاه پاسداران در تماس تلفنی با «سعید نمکی»، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اعلام کرد سپاه برای هرگونه کمک به دستگاهها و سازمانهای متولی، در مقابله با ویروس کرونا و جلوگیری از شیوع گسترده این بیماری آماده است.
اما دوم اسفند ۱۳۹۸، پلیس فتا خبر داد که چندین نفر را به دلیل «شایعهپراکنی» درباره ویروس کرونا بازداشت کردهاند. ششم اسفند، «حسن روحانی» در سخنانی که از تلویزیون جمهوری اسلامی پخش شد، از مردم خواست برای کسب اطلاعات درباره ویروس کرونا، فقط به اطلاعیههای وزارت بهداشت استناد کنند.
همان روز، سردار «حسین رحیمی»، فرمانده ناجا تهران ضمن اعلام بازداشت سه نفر در خصوص خبررسانی از این ویروس، گفت: «افرادی که از طریق شایعه پراکنی و دروغگویی در فضای مجازی بخواهند برای مردم مشکل ایجاد کنند، باید بدانند که پلیس رفتار آنان را رصد کرده و برخورد قاطعی با آنان خواهد داشت.»
همان روز و پیش از این اظهارات، «غلامرضا جلالی»، رییس سازمان پدافند غیرعامل ایران رسانههای خارجی را متهم کرده بود که با انتشار آمار غلط از مبتلایان به ویروس کرونا، باعث «هراسافکنی» در جامعه شدهاند.
او همچنین تاکید داشت که کرونا را نباید به «بحرانی سیاسی» تبدیل کرد. البته جلالی همان کسی است که پیشتر، در دوازدهم تیر ماه ۱۳۹۸، اظهارات عجیبی درباره «ابر دزدی» توسط اسراییل بیان کرده و گفته بود: «تیمهای مشترکی از اسراییل و یکی از کشورهای همسایه، ابرهای در حال ورود به ایران را غیربارور میکنند. علاوه بر این، ما با بحث ابر دزدی و برف دزدی نیز مواجه هستیم.»
با چنین رویکردی که جمهوری اسلامی و سپاه پاسداران در امنیتی کردن مساله کرونا در ایران در پیش گرفتهاند و همچنین بازداشتها، سکوت و پنهانکاری و حالا تهدید پزشکانی که سعی در عدم پنهانکاری و ارایه واقعیت دارند، به نظر میرسد پیشبینی این متخصصان به واقعیت نزدیک میشود.
در صورتی که این روند ادامه داشته باشد، باید منتظر فاجعهای انسانی و بسیار بزرگتر از آن چیزی باشیم که در چین رخ داد؛ نه فقط برای ایرانیها بلکه تهدیدی امنیتی برای کل جهان.ایران وایر