دو سیاستمدار نزدیک به کردها در زندانی در ترکیه با عبدالله اوجالان، رهبر پیکارجوی کرد، دیدار کردهاند. این اولین بار در ده سال گذشته است که ترکیه اجازه چنین گفتگوهایی را میدهد، اما جزئیاتی از این ملاقات علنی نشده است.
گزارش شده که سری ثریا اوندر، نائب رئیس پارلمان ترکیه، و پروین بولدان که هر دو اعضای حزب «برابری و دمکراسی خلقها» هستند به دیدار اوجالان رفتهاند.
در هفتههای اخیر نشانههایی ظاهر شده که دولت ترکیه و «حزب کارگران کردستان» آقای اوجالان (پکک) ممکن است درحال حرکت به سوی حل چند دهه مناقشه میان خود باشند.
به گزارش خبرگزاری رویترز درخواست این دیدار ماه پیش از سوی حزب «برابری و دمکراسی خلقها» که در پارلمان نماینده دارد مطرح شد.این درخواست دیدار پس از آن بود که یک متحد نزدیک رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه جزئیات تازهای از پیشنهاد برای حل این مناقشه ۴۰ ساله را ارائه کرد.
دِولت باحچلی، رهبر حزب حرکت ملی، پیشتر پیشنهاده کرد بود که اوجالان پایان شورش پکک را در مقابل امکان آزادی، اعلام کند.
آقای اردوغان از پیشنهاد «شجاعانه» متحد ملیگرای خود حمایت کامل کرد و آن را «فرصتی طلایی» خواند و دولت باحچلی را به عنوان رهبری آیندهنگر ستود.
او در سخنانی در پارلمان گفت: «راستش، تصویری که پیش روی ماست مایه امیدواری زیادی نیست. علیرغم همه این مشکلات، درحال بررسی چشم اندازی بلندمدت هستیم… که چه میتوانیم بکنیم.»
باحچلی اغلب سیاستمداران طرفدار کردها را ابزار پکک توصیف میکند، اتهامی که آنها رد میکنند.
دولت باحچلی همیشه با دادن هر امتیازی به اقلیت کرد ترکیه مخالفت کرده است. او حتی یک بار در یک تجمع، طنابی را به نشانه درخواست بازگشت مجازات اعدام پرتاب کرد تا رهبر پکک اعدام شود.این اقدام غیرمنتظره، گمانهزنیهایی را در مورد تلاشهای پنهانی برای دستیابی به توافق بر سر پایان فعالیتهای پکک بهوجود آورد.
سوال مهم این بوده که چه عاملی باعث پیشنهاد غیرمنتظره آنکارا به اوجالان شده است. یکی از دلایل اصلی آن، تغییر در موازنه قدرت در خاورمیانه و آسیبپذیری اخیر ایران و نیروهای نیابتیاش در برابر اسرائیل تصور میشود.
به عقیده برخی کارشناسان کاهش نفوذ ایران در سوریه و عراق به تقویت پکک و گروههای وابسته به آن در منطقه منجر میشود و ترکیه احتمالاً قصد دارد اقدامی پیشگیرانه انجام دهد.
دولت ترکیه پیش از این در سال ۲۰۱۲ مذاکرات صلح را با عبدالله اوجالان و پکک شروع کرده بود.
این فرآیند و آتشبس سه سال ادامه یافت، اما در ژوئیه ۲۰۱۵ فروپاشید و به دورهای از درگیریهای شدید میان پکک و نیروهای دولتی در جنوب شرق ترکیه منجر شد.
پکک (حزب کارگران کردستان) سازمانی شبهنظامی است که در سال ۱۹۷۸ تأسیس شد. این گروه شش سال پس از ایجاد، شورشی جداییطلبانه را در جنوب شرق ترکیه آغاز کرد.
مبارزات مسلحانه این گروه شامل حملات انتحاری و عملیات چریکی علیه اهداف نظامی، تأسیسات دولتی و نمایندگیهای دیپلماتیک ترکیه در خارج از این کشور بوده است. برآورد شده تا حالا در این درگیریها بیش از ۴۰ هزار نفر کشته شده باشند.
ترکیه، ایالات متحده و اتحادیه اروپا، پکک را گروهی تروریستی اعلام کردهاند.
عبدالله اوجالان، رهبر ۷۵ ساله پکک، شخصیتی تأثیرگذار در سیاست کردها بوده است. او در سال ۱۹۹۹ به دست نیروهای ویژه ترکیه در کنیا دستگیر شد و از آن زمان در حال گذراندن حکم حبس ابد در زندانی جزیره ایمرالی در جنوب استانبول است.
کردها بزرگترین اقلیت قومی در ترکیه هستند و حدود یک پنجم از جمعیت ۸۵ میلیونی این کشور را تشکیل میدهند.کشورهای همسایه ترکیه، یعنی عراق، ایران و سوریه هم اقلیت کرد دارند. بی بی سی