بالا گرفتن بحران ریزگردها، قطع شدن مداوم آب و برق، موضوع مناقشهبرانگیز انتقال آب کارون و سوءمدیریت در رابطه با آلودگی هوا که اعتراضات گسترده مردمی را در پی داشت، رئیس جمهوری اسلامی ایران را به خوزستان کشاندند.
حسن روحانی، رئیس جمهوری اسلامی ایران، برای بررسی بحران ریزگردها و قطع شدن مداوم آب و برق در خوزستان که باعث اعتراضات گستردهی مردمی در این استان شده بود، امروز پنجشنبه (۵ اسفند/ ۲۳ فوریه) وارد اهواز شد.
پیشتر اعلام شده بود که روحانی به منظور “بررسی میدانی آخرین وضعیت استان و ارزیابی اقدامات انجامشده توسط دولت” و نیز بررسی “بحرانهای اخیر پیش آمده در خوزستان” به این استان سفر خواهد کرد. علی حسین حسینزاده، معاون سیاسی اجتماعی استانداری خوزستان، روز چهارشنبه یکی از اهداف دیگر سفر روحانی به خوزستان را “دلجویی” از مردم این استان برشمرده بود.
برای نمونه تنها در یکی از موارد، گرد و غبارها در خوزستان به غلظتی ۶۶ برابر حد مجاز رسیده و باعث قطع سراسری شبکه برق و در پی آن آب، تلفن و اینترنت در این استان شده بود.
علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی نیز در رابطه با شرایط به وجود آمده در خوزستان تذکر داده بود و وزیران نیرو و کشاورزی نیز هر دو کدام در دو نوبت، به خوزستان سفر کرده و شرایط این استان را از نزدیک بررسی کرده بودند.
اعلام “پایان قطعی آب”
حسن روحانی در بدو ورود خود به فرودگاه اهواز با اشاره به تلاش دولت برای رفع مشکلات خوزستان و جلوگیری از تکرار آن، هدف از سفرش به این استان را “برنامهریزی برای کاهش گرد و غبار و مشکلات ناشی از آن” عنوان کرد و گفت: «امروز به مردم اهواز اعلام میکنیم بر اساس گزارش وزیر نیرو و شرایطی که پیشبینی شده، دیگر شاهد قطعی آب نخواهند بود و تلاشهای زیادی هم برای رفع مشکل قطعی برق در حال انجام است».
رئیس جمهوری ایران همچنین با اشاره به برنامهریزیها و رایزنیهای داخلی و بینالمللی دولت برای حل بحران ریزگردها، خطاب به مردم خوزستان وعده داد: «دولت در کنار شماست».
از دیگر وعدههای روحانی به مردم خوزستان “تصمیمات خوبی برای رفع مشکل استان خوزستان” بود که به گفتهی او، امروز گرفته خواهد شد. روحانی ادامه داد: «معاون اول رئیس جمهور، دو روز پیش گزارش پایان اتفاقات رخ داده را به من داد و من لازم دید که به خوزستان سفر کنم».
صد میلیون دلار با “مجوز رهبر”
همزمان با سفر روحانی به خوزستان، نماینده اهواز در مجلس یکی از دلایل سفر رئیس جمهوری ایران به این استان را “دستورات” رهبر جمهوری اسلامی، علی خامنهای عنوان کرد. جواد کاظمنسب همزمان گفت، “صحبت شده” که افزون بر بودجه خوزستان، ۱۰۰ میلیون دلار به این استان اختصاص داده شود.
سهشنبه گذشته (۳ اسفند) نیز فریدون حسنوند، رئیس کمیسیون انرژی و نماینده اندیمشک در مجلس، از پیشنهاد اختصاص صد میلیون دلار در بودجه ۹۶ از محل صندوق ذخیره ارزی برای توسعه زیرساختهای خوزستان خبر داده و گفته بود، چنانچه در رابطه با این موضوع “احتیاج به مجوز” رهبر جمهوری اسلامی باشد، علی لاریجانی، رئیس مجلس، آن را پیگیری خواهد کرد.
اعتراضات گسترده
مردم اهواز در پی بالا گرفتن بحران ریزگردها، قطع شدن مداوم آب و برق، طرحهای انتقال آب کارون و سوءمدیریت در رابطه با آلودگی هوا چندین بار در برابر استانداری خوزستان تجمع کرده بودند.
در پی همین تجمعهای اعتراضی بود که هاشم بالدی، مدیرکل مدیریت بحران استانداری و شهریار بذرکار، مدیرکل منابع طبیعی خوزستان، از سمتهای خود برکنار شدند.
تجمع ممنوع!
در نهایت روز شنبه (۳۰ بهمن) پس از چندین حرکت اعتراضی، نیروی انتظامی واکنش نشان داد و این تجمعها را ممنوع اعلام کرد. فرماندهی نیروی انتظامی خوزستان در اطلاعیه خود تهدید کرد: «هرگونه راهپیمایی و تجمع بدون اخذ مجوز، غیر قانونی بوده و بعنوان نقض قانون با مسببان و متولیان و برپا کنندگان برخورد قانونی میشود».
دولت روحانی نیز در رابطه با بحران ریزگردها با انتقادهای تند شماری از نمایندگان اصولگرای مجلس مواجه شد. مسئولان سازمان محیط زیست اما بارها اعلام کردهاند که حل معضل ریزگردها در کوتاهمدت امکانپذیر نیست.
“سؤال از روحانی و استیضاح وزیر“
اما رئیس مجمع نمایندگان خوزستان مجلس با انتقاد از عملکرد دولت در زمینه مقابله با “ریزگردها” و در واکنش به “جلسه فوقالعاده مدیریت بحران” دولت گفته بود: «مجمع نمایندگان خوزستان طرح سؤال از رئیس جمهور را در برنامه دارد و بر استیضاح وزیر نیرو نیز مصر است».
بحران ریزگردها در روزهای گذشته بارها به تعطیلی مدارس، دانشگاهها و ادارات خوزستان انجامید. غلظت گرد و غبار به حدی رسید که گذشته از مشکلات تنفسی برای شهروندان، منجر به قطع مکرر آب و برق در برخی مناطق استان شد و اعتراضات وسیع مردمی را به دنبال داشت. اکنون دولت یازدهم اعلام کرده که برای مهار ریزگردها در خوزستان ۳۰ میلیارد تومان اختصاص داده است.
پدیده ریزگردها در سالهای گذشته نیز بارها علاوه بر خوزستان، در برخی دیگر از استانهای غربی و شرقی ایران باعث تعطیلی مدارس و ادارهها، لغو پرواز هواپیماها و بستری شدن تعدادی از ساکنان این مناطق در بیمارستانها و دیگر مراکز درمانی شده است.