رنسانس ضداسلامی در ایران! سؤال از مصطفی صابر

مندرج در ژورنال شماره ۸۰۶ (لینک به فایل پی دی اف نشریه ژورنال برای پیاده کردن روی تلفن همراه)

کیوان جاوید: مردم ایران از حکومت اسلامی و دخالت اسلام در زندگی‌شان عاصی شده‌اند. وضعیت جنبش سکولاریستی و ضد دینی در ایران را چگونه می‌بینید؟

مصطفی صابر: به دلیل حاکمیت اسلام سیاسی در ایران، مبارزه سیاسی و برای تغییر اوضاع درعین‌حال جنبه قوی ضد مذهبی و سکولاریستی دارد. برای مثال به جنبش عظیم علیه حجاب اجباری توجه کنید. بی‌حجابی طبق گفته خامنه‌ای “حرام شرعی و حرام سیاسی” است! اما فقط زنان نیستند که هر روز باید “حرام شرعی و سیاسی” بکنند، معلمان، دانشجویان، دانش‌آموزان، پرستاران، بازنشستگان نیز هر روز و به انحای گوناگون در نبرد با اسلام و قوانین اسلامی هستند.

اما مهم‌تر اینکه همه اینها در متن یک انقلاب‌فرهنگیِ ضداسلامی مردم ایران دارد صورت می‌گیرد. فرهنگ مدرن و انسانی و سکولار مردم ایران در همه ابعاد علیه فرهنگ پوسیده، ارتجاعی و اسلامی حکومت در نبرد هر روزه در خیابان و محیط کار و تحصیل است. می‌توان حدس زد که رشد بی خدایی و رویگردانی از مذهب در بین ایرانیان از هر کجای دیگر دنیا سریع‌تر باشد. به شعارها، ترانه‌ها، آرمان‌ها، بیانیه‌ها و سخنرانی‌های فعالین انقلاب زن زندگی آزادی نگاهی بکنید تا ببینید که این حرکت درعین‌حال یک انقلاب خلاصی فرهنگی از شر اسلام و ارتجاع و خرافه مذهبی است. به فضای مجازی و سوشیال مدیا دقت کنید تا با انواع و اقسام شخصیت‌ها، جلسات و سمینارها و تشکل‌ها و انجمن‌های ضد مذهبی و لائیک و سکولار مواجه شوید.

کیوان جاوید: آینده این جنبش ضد مذهبی و ضداسلامی در ایران را چگونه می‌بینید؟

مصطفی صابر: اینرا هر ناظری دارد می‌بیند که جمهوری اسلامی به‌شدت در محاصره مردم سرنگونی خواه و جنبش انقلابی زن زندگی آزادی است. این رژیم تنها به‌زور چماق و گلوله و ارعاب و ترور و زندان خود را نگاه داشته است و هر روز هم در حال ریزش و ضعیف شدن است. مردم با انقلاب خودشان دیر یا زود این رژیم و کل بساط حکومت مذهبی و اسلامی را به زیر می‌کشند و به موزه تاریخ می‌فرستند. مردم ایران با این کار نه فقط خود را آزاد می‌کنند بلکه ضربه‌ای اساسی و تاریخی به اسلام سیاسی و ارتجاع ناشی از آن در کل منطقه وارد می‌ آورند. به نظر من در ایران تحت اختیار و حاکمیت مردم، حکومت کاملاً غیرمذهبی خواهد بود، مذهب رسمی ملغی خواهد شد، دست مذهب از آموزش و پرورش کوتاه خواهد شد، کودکان مذهب نخواهند داشت، همه قوانین و مقرارت مذهبی و امتیازاتی که مذهب در طول تاریخ بدست آورده لغو خواهد شد، آزادی مذهب و لامذهبی برقرار خواهد شد، آزادی بی‌قید و شرط بیان و عقیده و نقد هر عقیده و هر مذهبی حاکم خواهد شد. همه مؤسسات مذهبی شامل حسابرسی و پرداخت مالیات و علنیت و شفافیت و نظارت جامعه خواهند بود. در یک‌کلام بنظر من آینده‌ای امیدبخش در انتظار جنبش ضد مذهبی و سکولاریستی در ایران است.

کیوان جاوید: چطور می‌شود این جنبش ضد مذهبی و سکولاریستی را متحدتر و پرقدرت‌تر کرد؟

مصطفی صابر: بنظرم قبل از هر چیز باید افق، اهداف و مطالبات سیاسی این جنبش را هرچه دقیق‌تر و عمیق‌تر تعریف کرد. واقعیت این است که جنبش‌های بورژوایی و راست می‌خواهند تا آنجا که ممکن است مذهب و ارزش‌های مذهبی و مردسالار و ارتجاعی را حفظ کنند. برای مثال می‌کوشند مبارزه مردم علیه ارتجاع اسلامی و مذهبی را در چهارچوبه‌های ملی‌گرایی و نژادپرستی ضد عرب مهار زنند و تقلیل دهند. یا گرایشاتی هستند که می‌خواهند یک سکولاریسم نیم‌بند و حداقلی را به جنش رادیکال مردم و جوانان ایران برای رهایی از شر دخالت مذهب در زندگی‌شان قالب بزنند. طبعاً حزب ما در تبیین افق و اهداف این جنبش و یا مبارزه با این گرایشات ارتجاعی یا تقلیل دهنده فعال بوده است. برای مثال به برنامه یک‌دنیای بهتر و ادبیات حزب بویژه نوشته‌های منصور حکمت رجوع کنید. اما هنوز وظایف زیادی از این جنس بر عهده ماست.

جنبه دیگر، مساله سازمانگری و شکل‌دادن به فعالیت‌های عملی و متحد کننده است. در این زمینه هم گرچه در تلاش‌های خوبی نظیر مقابله با اسلام سیاسی و قوانین شریعه در اروپا و علیه مراکز و مراسم اسلامی رژیم  و یا در شکل‌گیری سازمان اکس مسلم فعال بوده‌ایم، اما بنظرم کارهای بسیار بیشتری بر عهده ماست. ما باید تلاش کنیم تا فعالین مختلف مبارزه با دخالت‌های مذهب و حکومت اسلامی در زندگی مردم، از آموزش و پرورش و حقوق کودکان گرفته تا اعمال قوانین ارتجاعی مثل قصاص و غیره و تا فعالیت‌ها در خارج کشور هرچه متحدتر و متشکل‌تر شوند.

بالاخره یک جنبه هم، جنبه نظری و روشنگری در زمینه مقابله با مذهب و خرافه و باورهای مذهبی است. در این زمینه نیز تلاش‌هایی داشته‌ایم، اما باید بسیار بیشتر کار کرد.

اینرا هم بخوانید

انتخابات رژیم اسیر در گرداب انقلاب -سؤال از مصطفی صابر

مندرج در ژورنال شماره ۷۵۳ (لینک به فایل پی دی اف نشریه ژورنال برای پیاده …