روبيو از «پيشرفت فوق‌العاده» در مذاکرات صلح اوکراين خبر داد اما اروپا و مسکو «رضایت ندارند»

مارکو روبيو، وزير امور خارجه آمريکا، روز یکشنبه اعلام کرد که در گفتگوها برای نهايی کردن طرح صلح پيشنهادی آمريکا برای پايان جن روسيه و اوکراين، «پیشرفت فوق‌العاده‌» حاصل شده است.

با اين حال آقای روبيو پس از ديدار با مذاکره‌کنندگان اوکراينی و اروپايی در ژنو، سوييس، گفت که «هنوز کارهايی باقی مانده است».

ولوديمير زلنسکی، رئيس‌جمهور اوکراين، هم عصر یکشنبه گفت «نشانه‌هايی وجود دارد که تيم رئيس‌جمهور [دونالد] ترامپ صدای ما را می‌شنود».

اوکراين و متحدان اروپايی آن پيش‌تر نسبت به مفاد طرح درزکرده، که آن را به سود روسيه می‌دانستند و ولاديمير پوتين نيز آن را «مبنای» يک توافق می‌ناميد، ابراز نگرانی کرده بودند.

زلنسکی گفته است اوکراين ممکن است «با انتخابی بسيار دشوار روبه‌رو شود: يا از دست دادن کرامت، يا خطر از دست دادن يک شريک کليدی».

عصر يکشنبه – ۲۳ نوامبر/۲آذر- در گفتگو با خبرنگاران مارکو روبيو گفت که تيم‌های مذاکره‌کننده در ژنو يک «روز بسيار خوب» داشته‌اند.

او گفت هدف اصلی اين بوده است که تلاش کنند «موارد باز» از طرح ۲۸ بندی آمريکا را محدود کنند – و طرف‌های درگير اين کار را به شکلی «قابل توجه» انجام داده‌اند.

با اين حال، ارشدترين ديپلمات آمريکا افزود که هر توافق نهايی بايد توسط رؤسای‌جمهور اوکراين و آمريکا تأييد شود – پيش از آنکه بسته به روسيه ارسال شود – و اينکه هنوز چند مورد وجود دارد که آنها نياز دارند به کار روی آنها ادامه دهند.

چند رسانه گزارش دادند که آنها يک طرح جايگزين از سوی متحدان اروپايی کی‌يف به رهبری بريتانيا، فرانسه و آلمان ديده‌اند.

بی‌بی‌سی اين سند را نديده است و روبيو هم عصر یکشنبه از آن و محتوایش اظهار بی‌اطلاعی کرد.

با این حال، رسانه‌های روسی مدعی شدند که اصلاحات پیشنهادی اروپا از طرف مسکو رد خواهد شد و گفتگوها را به بن‌بست خواهد کشاند.

ساعاتی پيشتر در روز يکشنبه، دونالد ترامپ رهبران اوکراين را متهم کرد که برای تلاش‌های آمريکا جهت پايان دادن به جنگ روسيه و اوکراين «هيچ قدردانی» نشان نداده‌اند و «نمک نشناس‌اند».

رئيس‌جمهور آمريکا همچنين اشاره کرد که اروپا – جايی که کی‌يف برخی از سرسخت‌ترين متحدان خود را دارد – همچنان در حال خريد نفت از روسيه است.مسکو برای ادامه تامين مالی جنگ در اوکراين به صادرات نفت و گاز خود شدیدا وابسته است.

گفتگوهای ژنو «اصلا معمولی يا مطابق برنامه نبودند»

مارکو روبیو تلاش می‌کند گفتگوهای امروز را بخشی از برنامه از پيش‌تعيين‌شده آمريکا جلوه دهد و اصرار دارد که مذاکره با اوکراين حدود ۹۶ ساعت است که در جريان است.

اما در واقع، گفتگوهای امروز در ژنو نه معمولی هستند و نه بخشی از یک برنامه قبلی.

رهبران اروپايی، همچنين مقامات ژاپن و کانادا، به‌روشنی اعلام کرده بودند که از ميزان خواسته‌های مطرح‌شده از اوکراين ناراضی هستند.

با اين حال، اين گفتگوها نوعی تحرک تازه ايجاد کرده و اوکراين اکنون در هر توافقی يک طرف بسيار قابل مشاهده و فعال است.

تا شب گذشته، زمانی که دونالد ترامپ به خبرنگاران گفت طرح آمريکا «پيشنهاد نهايی» نيست، بسياری اين طرح را يک اولتيماتوم «يا بپذير يا رها کن» برای اوکراين تلقی می‌کردند.دونالد ترامپ صبح امروز به‌وضوح خشمگين بود و اوکراين را به «نمک‌نشناسی» متهم کرد.

اما اکنون مارکو روبیو می‌گويد رئيس‌اش – فرمانده کل – از پيشرفت‌ها «کاملا راضی» است؛ پيشرفتی که آقای روبیو آن را شايد بهترين نتيجه مذاکرات تاکنون توصيف کرد.

کار همچنان ادامه دارد و آقای زلنسکی بار ديگر از آمريکا تشکر کرده و بر نياز به رسيدن به توافق صلحی که «کرامت اوکراين» را حفظ کند، تاکيد کرده است.

بازتاب اصلاحات پیشنهادی اروپا به طرح صلح آمریکا در رسانه‌های روسيه

رسانه‌های روسيه با لحنی تيز و انتقادی به تغييرات اعمال‌شده در طرح صلح ۲۸ ماده‌ای که از سوی متحدان اروپايی اوکراين مطرح شده، واکنش نشان داده‌اند.

الکساندر کوتس، خبرنگار جنگی کمسومولسکايا پراودا، در شبکه ایکس نوشت: «اتحاديه اروپا در برابر آمريکا. اتحاديه اروپا با طرح صلح خودش دارد مذاکرات را خراب می‌کند. در برابر ۲۸ ماده ترامپ، اروپايی‌ها ۲۴ مورد از خودشان آوردند. نيازی نيست همه را فهرست کنم؛ کافی است چند مورد را ببينيد تا متوجه شويد که طرح از همان ابتدا مرده است… آنها شرايطی می‌گذارند که از همان ابتدا غيرقابل قبول است و طبيعتا ما ردش خواهيم کرد. بعد ما را متهم می‌کنند که صلح نمی‌خواهيم.»

کامرسانت، روزنامه اقتصادی، در تيتر اصلی خود نوشت که متحدان اروپايی اوکراين «در تلاشند طرح ترامپ برای اوکراين را طوری تغيير دهند که برای مسکو پذيرفتنی نباشد».

روزنامه مسکوفسکی کامسامولتس هم نوشته است طرح ترامپ در اروپا با «خصومت کامل» مواجه شده است.

در مطلب اين روزنامه آمده است: «طرح ترامپ تهديدی برای نظم جهانی آنها بود. معلوم شد که روسيه هم می‌تواند از منافع خود دفاع کند.»

رئیس کمیسیون اروپا: مرزهای اوکراین را نمی‌توان به زور تغییر داد

اورزولا فون درلاین، رئیس کمیسیون اروپا، می‌گوید که هر طرح صلح معتبری باید «کشتار را متوقف کند» اما همزمان نباید طوری باشد که «بذر درگیری‌های آینده را بکارد.»

او در بیانیه‌ای، سه نکته مهم مورد نظر کمیسیون اروپا را مطرح کرد:

مرزهای اوکراین را نمی‌توان به زور تغییر داد

هیچ محدودیتی بر نیروهای مسلح اوکراین نباید اعمال شود که این کشور را در برابر حملات در آینده آسیب‌پذیر کند

نقش «محوری» اتحادیه اروپا برای تضمین صلح در اوکراین «باید به طور کامل منعکس شود» و اوکراین در نهایت باید به اتحادیه اروپا بپیوندد

او همچنین خواستار آن شد که «تک‌تک کودکان اوکراینی که روسیه ربوده است، بازگردانده شوند» و گفت: «ده‌ها هزار پسر و دختر همچنان (در روسیه) گرفتار هستند.»بی بی سی

اینرا هم بخوانید

خامنه ای:رسانه‌های داخلی، نباید حرف غربی‌ها درباره حجاب و پوشش زنان را تکرار کنند

خامنه ای امروز در دیدار با جمعی از هوادارن حکومتی گفته است:”رسانه‌های داخلی، نباید حرف …