رویترز:پنج بانک عراقی از معامله دلاری «منع می‌شوند»؛ افزایش فشار بر شبکه مالی جمهوری اسلامی

دو منبع «آگاه» در عراق رز یکشنبه ۲۸ بهمن اعلام کردند که بانک مرکزی این کشور در نظر دارد پنج بانک دیگر عراق را از انجام معاملات با دلار منع کند.

به گزارش خبرگزاری رویترز، این در حالی است که بانک‌های عراقی برای اقتصاد جمهوری اسلامی ایران مانند «ریه برای تنفس» محسوب شده و تهران دست‌کم در یک دههٔ اخیر در مظان اتهام سوءاستفاده از شبکه بانکی عراق برای دور زدن تحریم‌های آمریکا بوده است.

یکی از این دو منبع به رویترز گفته که تصمیم به جلوگیری از منع دادوستد دلاری در پنج بانک عراقی پس از دیدار اخیر میان مقامات وزارت خزانه‌داری آمریکا با مقامات بانک مرکزی عراق گرفته شده است.

دیدار هفته گذشته بین مقامات مالی آمریکایی و بانکی عراقی در دوبی با هدف مبارزه با پول‌شویی، جلوگیری از قاچاق دلار و سایر تخلفات انجام شده بود.

به گزارش رویترز، نام این پنج بانک عراقی عبارت است: «بانک اسلامی المشرق العربی»، «بانک متحد سرمایه‌گذاری»، «بانک اسلامی الصنم»، «بانک اسلامی مِسک» و گروه بانکی «امین عراق برای سرمایه‌گذاری اسلامی»..

بنابر این گزارش، تصمیم به منع معاملات دلاری شامل سه شرکت خدمات پرداخت پولی «اموال»، «الساقی» و «الاقصی» نیز شده است.

بانک مرکزی عراق و وزارت خزانه‌داری آمریکا هنوز به این گزارش واکنش نشان نداده‌اند.

عراق، دومین تولیدکننده بزرگ نفت در مجموعه کشورهای عضو اوپک، یکی از معدود کشورهایی است که هم با جمهوری اسلامی ایران و هم با آمریکا روابط حسنه دارد.

با این حال، عراق با داشتن بیش از یکصد میلیارد دلار ذخایر ارزی که در آمریکا نگهداری می‌شود، برای اطمینان از ادامهٔ دسترسی خود به درآمدهای نفتی و منابع مالی‌اش، شدیداً به حسن نیت آمریکا وابسته است.

تصمیم آمریکا پس از بازگشت دونالد ترامپ به قدرت در مورد بازگرداندن سیاست فشار حداکثری علیه جمهوری اسلامی، ممکن است عراق را نیز در تیررس آمریکا قرار دهد.

رویترز دو ماه پیش فاش کرد که از زمان روی کار آمدن محمد شیاع السودانی، نخست‌وزیر عراق، یعنی از سال ۲۰۲۲، یک شبکهٔ پیچیدهٔ قاچاق نفت کوره که سالانه دست‌کم یک میلیارد دلار برای ایران و گروه‌های نیابتی‌اش درآمد ایجاد کرده، در عراق شکل گرفته و شکوفا شده بود.

تهران با تکیه به نفوذ نظامی، سیاسی و اقتصادی خود به‌ویژه در میان گروه‌های متحد شیعه‌اش در عراق، این کشور همسایه را به چشم منبعی برای تأمین ارز از طریق صادرات و دور زدن تحریم‌های آمریکا تلقی کرده است.

بانک مرکزی عراق گفته است بانک‌های منع‌شده از تراکنش‌های دلاری مجاز به ادامهٔ فعالیت و انجام معامله با سایر ارزها هستند. اما به نوشته رویترز، این محدودیت بخش بزرگ عملیات بانکی مرتبط با خارج را با مشکل روبه‌رو خواهد کرد. رادیو فردا

اینرا هم بخوانید

مذاکرات برای پایان جنگ اوکراین؛ ترامپ: همه کارت‌ها دست روسیه است

ترامپ در مذاکرات برای پایان دادن به جنگ در اوکراین، «روسیه همه کارت‌ها را در …