دستیاران نمایندگان کنگره و کارشناسان مهاجرت می گویند انتظار می رود پرزیدنت دونالد ترامپ روز چهارشنبه چندین «فرمان اجرایی» صادر کند که بر اساس آن صدور ویزا برای شهروندان سوریه و شش کشور دیگر خاورمیانه و آفریقا از جمله ایران بطور موقت محدود شود.
رویترز سه شنبه شب ۵ بهمن اولین خبرگزاری بود که خبر داد آقای ترامپ روز چهارشنبه این فرمانهای اجرایی را صادر می کند.
به نوشته واشنگتن پست نیز، نام ایران در میان کشورهایی است که شهروندان آنها برای مهاجرت و دریافت ویزای ورود به آمریکا با محدودیت مواجه خواهند شد.
ساعتی بعد از گزارش رویترز، آقای ترامپ در توئیتی نوشت چهارشنبه یک «روز بزرگ» برای امنیت ملی آمریکا خواهد بود. به نوشته این خبرگزاری، انتظار می رود برای چند ماه اجازه ورود پناهجویان به ایالات متحده و همچنین صدور ویزا برای شهروندان کشورهای سوریه، عراق، ایران، لیبی، سومالی، سودان و یمن متوقف شود.
روزنامه واشنگتن پست نیز روز سه شنبه در گزارشی تایید کرد که این تصمیمات آقای ترامپ بعد از دیدار با کارکنان وزارت امنیت داخلی در روز چهارشنبه اعلام خواهد شد.
محدودیت دوباره ویزا برای شهروندان ایران
در صورت صدور فرمان اجرایی ترامپ برای محدودیت ویزای کشورهای خاورمیانه و از جمله ایران، این چندمین بار است که شهروندان ایران با چنین محدودیت هایی مواجه می شوند.
دی ماه سال گذشته کنگره آمریکا قانونی را وضع کرد که شهروندان ۳۸ کشور عمدتا اروپایی اگر در پنج سال اخیر به ایران و کشورهایی موسوم به «حمایت از تروریسم» سفر کرده باشند، باید برای ورود به آمریکا ویزا کسب کند. از سوی دیگر شهروندان این کشورها که تابعیت ایران نیز داشتند، باید ویزا کسب کنند این در حالی است که پیش از این قانون، آنها به صرف داشتن شهروندی کشوری مثل بریتانیا قادر بودند بدون ویزا به آمریکا سفر کنند.
پیش از این در زمان ریاست جمهوری جرج دبلیو بوش و بعد از حوادث تروریستی یازده سپتامبر، ایران از سوی او در کنار سوریه، عراق، کره شمالی و سودان محور شرارت معرفی شد و پس از آن تا مدتها سختگیری هایی برای امور ویزا و مهاجرتی ایرانیان اعمال شد.
پیشتر هم در زمان دولت جیمی کارتر و بعد از گروگانگیری دیپلمات های آمریکا در تهران، روند صدور ویزا و مهاجرت خیلی از ایرانیان به تاخیر افتاد.
نگرانی از ورود «تروریست ها»
در صورت دستور آقای ترامپ ورود پناهجویان از دیگر کشورها به برخی شهرهای آمریکا که «پایگاه پناهندگان» نامیده می شود، توقف خواهد شد.
از مدتها پیش جمهوریخواهان مخالف دولت اوباما با اجازه ورود به پناهجویان بخصوص از کشورهایی چون سوریه بودند اما آقای اوباما و دموکرات ها با دفاع از روند مهاجر پذیری ایالات متحده، دهها هزار سوری را در ماههای اخیر به کشور راه داده بودند.
دونالد ترامپ در زمان کارزار انتخاباتی و بعد از حملات تروریستی در اروپا که داعش مسئول آنها بود، اعلام کرده بود که باید جلوی ورود مسلمانان به آمریکا به طور موقت گرفته شود. بعد از انتقادات گروه های مسلمان وی گفت که او ضد مسلمانان نیست بلکه طرح او برای ممانعت از ورود تروریست ها به آمریکا است.
دولت اوباما مخالف این سیاست بود و اعلام کرده بود هر پناهجو قبل از ورود به آمریکا از سوی نهادهای امنیتی و اطلاعاتی مورد بررسی و تحقیق قرار می گیرد.رادیو آمریکا