خبرگزاری رویترز به نقل از مقامهای دولت آمریکا میگوید از چند سازمان و نهاد آن کشور خواسته شده نظر و برآورد خود از طرحی احتمالی برای افزودن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران به فهرست «سازمانهای تروریستی» را ارائه کنند. رویترز تاکید کرده هنوز نسخهای از طرح پیشنهادی مربوطه را رویت نکردهاست.
شماری از مقامهای سپاه پاسداران و نیز سازمانها و شرکتهای وابسته به آن، و یا حتی شرکتهای خارجی طرف همکاری با این نیروی نظامی ایران، در حال حاضر در فهرست تحریمهای ایالات متحده قرار دارند. تحریمهایی که به تازگی، و در پی آزمایش موشکی ایران با آغاز کار دولت دونالد ترامپ، افزایش پیدا کرد.
↯برای دریافت تازهترین خبرها و گزارشها به تلگــــرام رادیو فردا بپیوندید
مقامهای دولتی گفتهاند طرح اولیهای که مطرح شده، ممکن است به صورت یک فرمان اجرایی به وزارت خارجه ارائه شود؛ برای سبکوسنگینکردن این گزینه، که در نهایت، احتمالا، به «تروریستی» نامیدن کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بیانجامد. اما رویترز تاکید کرد که نسخهای از این طرح پیشنهادی را رویت نکرده و روشن نیست دونالد ترامپ، رئیسجمهوری ایالات متحده چنین طرحی را در نهایت امضا خواهد کرد یا نه.
کاخ سفید آمریکا هنوز واکنشی به این گزارش نشان ندادهاست. مقامهای ایران و سپاه پاسداران هرگونه دخالت یا دستداشتن در فعالیتهای تروریستی را رد میکنند.
رویترز گزارش دیگری از خود این خبرگزاری را یادآوری کرده است، در مورد افزودن گروه «اخوانالمسلمین» به «فهرست سازمانهای تروریستی» که تصمیمگیری در مورد آن، نهایتا برای مدت نامعلومی عقب افتادهاست.
به گفته رویترز افزودن احتمالی سپاه پاسداران به «سازمانهای تروریستی» در فهرست دولت آمریکا، میتواند به پیامدهایی دنبالهدار در منطقه خاورمیانه بیانجامد. این خبرگزاری برای نمونه به شبهنظامیان شیعه عراقی اشاره کرده که از حمایت سپاه برخوردار هستند، و در کنار ارتش عراق که خود از حمایت ائتلاف به رهبری آمریکا برخوردار است، مشغول مبارزره با گروه موسوم به حکومت اسلامی هستند.
رویترز در عین حال به نفوذ زیاد سپاه در اقتصاد، بازرگانی و نیز سیاست اشاره کردهاست و میگوید این طرح احتمالی اگر به مرحله اجرایی برسد، میتواند شرکای خارجی ایران را از سرمایهگذاری در آن کشور منصرف کند. البته در بسیاری از موارد -به گفته رویترز- حضور سپاه در اقتصاد تحت پوششی چندلایه قرار دارد و بهصورت مستقیم انجام نمیشود.
یک مقام ارشد ایالات متحده گفته، دولت آن کشور در حال گام برداشتن در مسیریست که احتمالا، بهجای کنار گذاشتن توافق اتمی، به سوی «تنبیه» حکومت تهران، به دلیل حمایتهایش از گروههایی مانند حزبالله لبنان، حوثیها در یمن یا شماری از گروههای شیعه در عراق برود.
خبرگزاری رویترز به این موضوع نیز اشاره کرده که فشار احتمالی بر سپاه ممکن است در نهایت به قدرت گرفتن جناح تندروی حکومت ایران و از قدرت انداختن میانهروهایی مانند حسن روحانی و حامیان او بیانجامد. یا گروههای مورد حمایت ایران را در کشورهایی مانند عراق و سوریه از ادامه مبارزه علیه «داعش» بازدارد و یا حتی آنها را به سوی اقدام احتمالی علیه گروههای مورد حمایت آمریکا یا نیروهای آمریکایی بکشاند.
مقامهای ایران یا سپاه پاسداران، هنوز واکنشی به گزارش رویترز و احتمالات مطرحشده در آن ندادهاند.رادیو فردا