دولت نظامی میانمار میگوید حدود ۷۰۰ نفر در زلزله قدرتمند روز جمعه کشته و بیش از ۱۷۰۰ نفر مجروح شدهاند.
نیروهای امداد در میانمار در پی دو زمینلرزه مهیب، صحنههایی از ویرانی کامل در ماندالی نزدیکترین شهر به کانون زلزله روز جمعه را توصیف کردند.
بسیاری از ساختمانها فرو ریخته و عملیات حفاری برای رسیدن به افراد زیر آوار ادامه دارد. تصور میشود که صدها یا حتی هزاران نفر در سراسر کشور کشته شدهاند. بیمارستانها مملو از کشته و مجروح است.
مین آنگ هلائینگ، حاکم نظامی میانمار، درخواست کمک بینالمللی کرده است. رسانههای دولتی چین میگویند که یک تیم نجات با تجهیزات اضطراری به محل اعزام شده است.آژانسهای سازمان ملل در حال بسیج منابع هستند اما گفته میشود که تلاشهای امدادی به دلیل ادامه جنگ داخلی میانمار با مشکل مواجه خواهد شد.
همچنین امدادگران در تایلند در طول شب با استفاده از نورافکن و هواپیماهای بدون سرنشین تلاش میکنند تا دهها نفر را پیدا کنند که زیر آوار یک ساختمان بلند در بانکوک گیر افتادهاند.
آسمانخراشی که در بانکوک در حال ساخت بود، با رسیدن لرزشهای زمینلرزه میانمار فروریخت.
مقامها میگویند بیش از دو هزار ساختمان دیگر تخلیه شدهاند و قرار است روز شنبه این بناها بازرسی شود.
پیشتر مقامهای میانمار اعلام کردند بیش از ۱۵۰ نفر در شهرهای مختلف جانشان را از دست دادهاند. براساس تازهترین گزارشها هفت نفر هم در بانکوک، پایتخت تایلند بر اثر ریزش یک ساختمان در حال ساخت جان باختهاند.
صبح روز جمعه ۸ فروردین دو زلزله شدید به بزرگی ۷/۷ و ۶/۴ به فاصله ۱۲ دقیقه مرکز میانمار را لرزاند که لرزش آن در بانکوک، پایتخت تایلند با فاصله ۱۰۰۰ کیلومتر از مرکز زلزله هم قربانی گرفت و لرزش آن در جنوب غرب چین هم احساس شد.
براساس گزارش تیم برمه بیبیسی، رهبر نظامی میانمار اعلام کرده است ۹۶ نفر در ناپیتاو، ۱۸ نفر در ساگاینگ و ۳۰ نفر در ماندالی جانشان را از دست دادهاند و انتظار میرود آمار تلفات افزایش یابد.
پیشتر یکی از اعضای یک تیم نجات مستقر در ماندالی به بیبیسی گفته «تعداد کشتهها بسیار زیاد است. این تنها چیزی است که می توانیم در حال حاضر بگوییم. خسارات وارده بسیار زیاد است».
بانکوک پایتخت تایلند با بیش از ۱۰۰۰ کیلومتر فاصله نیز بر اثر این زلزله لرزید و یک ساختمان بلند ۳۰ طبقه در حال ساخت فروریخت.
مقامهای تایلند پیشتر تایید کرده بودند که دستکم ۳ نفر از کارگرانی که در این ساختما مشغول کار بودند جان باختهاند و ۶۸ مجروح تاکنون به بیمارستان منتقل شدهاند. براساس این گزارش در زمان زلزله ۴۰۹ نفر در این ساختمان مشغول کار بودهاند که بعد از ریزش آن ۸۱ نفر ناپدید شدند.
کانون این زلزله نزدیک شهر ماندالی و ۱۶ کیلومتری شمال زاگاین اعلام شده است. در تصاویر منتشر شده دیده میشود که یک پل بزرگ به داخل رودخانه ایراوادی فرو میریزد.
گزارشها از راهبندان شدید در نایپیداو، پایتخت این کشور منتشر شده است.
صلیب سرخ جهانی اعلام کرده در تلاش برای دریافت میزان خسارتهای زلزله است، اما به دلیل کمبود نیروی انسانی در مناطق آسیبدیده با چالشهای جدی روبروست.
بوئی تو، خبرنگار بیبیسی در بانکوک میگوید هنگام وقوع زلزله در خانه مشغول آشپزی بوده و میگوید تکانهای شدید ساختمان را حس کرده و دیوارها و سقف آپارتمانش ترک خورده است.
دریافت اطلاعات و اخبار از میانمار باتوجه به شرایط سیاسی این کشور سخت است. میانمار از زمان کودتای سال ۲۰۲۱ تحت حاکمیت یک حکومت نظامی بوده است که دسترسی به اطلاعات را دشوار کرده است. دولت تقریباً تمام رسانههای محلی از جمله رادیو، تلویزیون، مطبوعات و رسانههای آنلاین را کنترل میکند. استفاده از اینترنت نیز محدود شده است.
بیبیسی نتوانسته است با سازمانهای امدادی در محل تماس برقرار کند و به نظر میرسد خطوط ارتباطی قطع شدهاند.
زلزله در میانمار پدیدهای نادر محسوب نمیشود. مرکز این کشور روی گسل زلزله قرار دارد و بین سالهای ۱۹۳۰ تا ۱۹۵۶ شش زلزله با قدرت بیش از ۷ در نزدیکی زاگاین اتفاق افتاد.
بنا به گزارش رسانههای محلی، مقامهای حکومت میانمار در مناطق ساگاینگ، ماندالی، ماگوی، باگو، ایسترشان و نایپیداو وضعیت فوق العاده اعلام کرده است.سازمان عفو بینالملل میگوید این زمین لرزه در بدترین زمان ممکن به وقوع پیوست. بر اساس تخمین سازمان ملل بیش از یک سوم جمعیت این کشور نیازمند کمکهای بشردوستانه هستند. در همین حال آمریکا با قطع کردن کمکها به میانمار شرایط را برای بسیاری دشوارتر کرده است.
در حال حاضر درگیری میان دولت حاکم و گروههای شبهنظامی ادامه دارد و بخشی از کشور زیر حملات هوایی قرار گرفته است.
با اینکه حکومت میانمار سابقه طولانی در نپذیرفتن کمکهای بینالمللی دارد اما پس از زلزله از جامعه جهانی درخواست کمک کرده است.بی بی سی