BBC
هر روز ٩٣ درصد کودکان زیر پانزده سال یعنی یک میلیارد و هشتصد میلیون کودک در دنیا هوایی چنان آلوده تنفس میکنند که سلامت آنها را در معرض خطر جدی قرار میدهد. شمار زیادی از این کودکان میمیرند، ششصد هزار کودک در سال ٢٠١٦ به علت عفونت حاد دستگاه تنفسی تحتانی که ناشی از آلودگی هوا بوده است، جان خود را از دست دادهاند.
سازمان بهداشت جهانی در آخرین گزارش خود تاثیر آلودگی هوا بر سلامت کودکان را بررسی کرده و به این نتیجه رسیده که مادران بارداری که هوای آلوده تنفس میکنند احتمال اینکه نوزادشان زودرس و نارس و با وزن کم متولد شده بالا میرود. علاوه بر این آلودگی هوا بر رشد سیستم عصبی و تواناییهای شناختی تاثیر منفی دارد و میتواند به آسم یا سرطان کودکان منتهی شود.
در کودکانی که هوای آلوده تنفس می کنند احتمال ابتلا به بیماریهای مزمن مثل بیماریهای قلبی در بزرگسالی زیاد میشود.
کودکان سریعتر از بزرگسالان نفس میکشند بنابراین آلایندههای بیشتری را تنفس میکنند، قدشان هم کوتاهتر است بنابراین به سطح زمین نزدیکترند که غلظت آلایندهها بیشتر است.
نوزادان و خردسالان بخصوص در معرض خطر آلودگی هوای خانه هم هستند؛ بخصوص بر حسب اینکه پخت و پز و گرم کردن و روشنایی خانه چگونه انجام میشود.
ماریا نیرا مدیر سلامت عمومی و محیط زیست سازمان بهداشت جهانی گفت این سازمان از شیوههایی مثل پخت و پز و گرمایش پاک و فناوریهای مربوط به آن، از حمل و نقل پاکتر، خانههایی که مصرف انرژی آنها بهینه شده و برنامه ریزی شهری حمایت میکند: “ما زمینه را برای نیروگاههای کمتر آلاینده، فناوریهای پاکتر و کم ضررتر و مدیریت بهتر زباله های شهری آماده می کنیم.”
بر اساس آخرین آمار سازمان بهداشت جهانی، در ایران موارد مرگ به علت آلودگی هوای داخل یا خارج خانه ۵۰.۹ در صد هزار نفر، در افغانستان ٢١١.١ در صد هزار نفر و در تاجیکستان ١٢٩.٣ در صد هزار نفر است.

به گزارش نشریه لنست، آلودگی در سال ۲۰۱۵ در ایران جان نزدیک به پنجاه هزار نفر را گرفته که ۱۲.۵درصد موارد مرگ بوده است.
سازمان بهداشت جهانی در سال ٢٠١٤ آلودگی هوا را مهمترین عامل محیطی مرگ در دنیا دانست و اعلام کرد که از هر هشت مورد مرگ در دنیا یک مورد بر اثر آلودگی هواست. این سازمان آلودگی هوا را بویژه در ابتلا به بیماریهایی مثل بیماریهای عروقی قلب (ایسکمیک)، سکته مغزی، بیماریهای مزمن تنفسی و سرطان ریه مقصر میداند.
اولین کنفرانس جهانی آلودگی هوا و سلامت فردا (سه شنبه) در مقر سازمان بهداشت جهانی در ژنو آغاز میشود و پنج شنبه به پایان میرسد.
مهمترین نکات گزارش سازمان بهداشت جهانی:
- آلودگی هوا بر رشد سیستم عصبی کودکان تاثیر میگذارد و باعث میشود نتیجه تست مهارتهای شناختی ضعیف شود و بر رشد و تکامل ذهنی و حرکتی اثر منفی دارد.
- آلودگی هوا حتی در میزان کم به عملکرد ریه کودکان آسیب میزند.
- در کل دنیا، ٩٣ درصد کودکان زیر پانزده سال در بیرون خانه بیش از حد مجاز سازمان بهداشت جهانی در معرض ذرات معلق ریزتر از ۲.۵ میکرومتر قرار میگیرند، یعنی ٦٣٠ میلیون کودک زیر پنج سال و یک میلیارد و هشتصد میلیون کودک زیر پانزده سال.
- در کشورهای کم درآمد یا با درآمد متوسط ٩٣ درصد کودکان زیر پنج سال در بیرون خانه بیش از حد مجاز سازمان بهداشت جهانی در معرض ذرات معلق ریزتر از ۲.۵ میکرومتر هستند. در کشورهای پردرآمد این رقم ٥٢ درصد است.
- بیش از چهل درصد جمعیت دنیا از جمله یک میلیارد کودک زیر پانزده سال در معرض آلودگی هوای خانه هستند که عمدتا ناشی از پخت و پز یا استفاده از فناوریهای گوناگون است.
- ششصد هزار مورد مرگ کودکان در سال ٢٠١٦ را میتوان به آلودگی هوای داخل یا خارج خانه مربوط دانست.
- در کشورهای کم درآمد یا با درآمد متوسط، آلودگی ناشی از پخت و پز در داخل خانه و آلودگی هوای خارج خانه عامل نیمی از موارد عفونت حاد دستگاه تنفس تحتانی در کودکان زیر پنج سال است.
- آلودگی هوا یکی از مهمترین خطرات برای سلامت کودکان و عامل حدود ده درصد موارد مرگ کودکان زیر پنج سال است.