رادیو آلمان:سازمان ملل دیدهبانهای غیرنظامی به یمن میفرستد
شورای امنیت سازمان ملل به اتفاق آرا موافقت خود را با ارسال دیدهبانهای غیرنظامی به شهر حدیده در یمن اعلام کرد. این شهر بندری محل درگیریهای مسلحانهی طرفهای درگیر در جنگ یمن است.
روز جمعه، ۳۰ آذر (۲۱ دسامبر) خبرگزاری فرانسه ضمن گزارش تصویب قطعنامه سازمان ملل برای ایجاد صلح در یمن به نقل از “برخی دیپلماتهای سازمان ملل” گزارش داد که بین ۳۰ تا ۴۰ “غیرنظامی که در زمینه نظامی تجربه دارند” برای مدت ۳۰ روز در حدیده حضور خواهند داست. وظیفهی آنها نظارت بر اجرای آتشبس و خروج نیروهای شیعی حوثی از این شهر خواهد بود.
سرپرستی این گروه را ژنرال بازنشسته هلندی پاتریک کامرت به عهده خواهد داشت. او بین سالهای ۲۰۰۰ تا ۲۰۰۲ رهبری نیروهای محافظ صلح سازمان ملل در اتیوپی و اریتره را به عهده داشت و در سال ۲۰۰۵ نیز نیروهای سازمان ملل در “جمهوری دموکراتیک کنگو” را سرپرستی میکرد.
آتشبس در حدیده قرار بود از نیمهشب دوشنبه ۲۶ آذر آغاز شود اما روز سهشنبه درگیریهای مسلحانه ادامه داشت، به همین دلیل اجرای آتشبس ۲۴ ساعت به تعویق افتاد.
توافق بر سر آتشبس روز پنجشنبه ۲۲ آذر در جریان مذاکرات طرفهای درگیر یمنی در سوئد با میانجیگری سازمان ملل متحد بهدست آمد.
کشمکش بر سر مفاد قطعنامه
پیشنویس قطعنامهای را که شورای امنیت تصویب کرد بریتانیا تهیه دیده بود، اما کشورهای پشتیبان طرفهای درگیر در جنگ یمن با بندهایی از آن مخالفت کردند به همین دلیل تصویب آن به تعویق افتاد.
به عنوان مثال بندی که به مسببان فاجعه انسانی و کشتار غیرنظامیان میپرداخت و میتوانست به زیان عربستان سعودی باشد، مورد انتقاد کشورهای پشتیبان عربستان از جمله ایالات متحده بود.
دولت آمریکا همچنین خواهان اضافهکردن این توضیح به قطعنامه شده بود که شورشیان حوثی از جانب ایران حمایت میشوند، اما روسیه تهدید کرده بود که در این صورت قطعنامه را وتو خواهد کرد. به همین دلیل از بردن نام ایران به عنوان حامیان شیعیان حوثی در قطعنامه خودداری شد.
در این قطعنامه از دبیرکل سازمان ملل خواسته شده است که تا آخر ماه جاری میلادی که مصادف با پایان سال میلادی هم هست، برای به اجراگذاشتن تصمیمهای شرکتکنندگان در مذاکرات صلح سوئد اقدام کند.
وزارت خارجه آلمان تصویب قطعنامه شورای امنیت را گام مهمی برای حل بحران یمن دانست. در بیانیه این وزارتخانه آمده است که اتفاق آرا شورای امنیت نشان میدهد که این شورا هنوز میتواند در این گونه موارد به توافق برسد.
سازمان دیدهبان حقوق بشر نیز ضمن ابراز خرسندی از تصویب این قطعنامه گفت، چنین تصمیمی به مردم یمن نشان میدهد که جامعهی جهانی آنها را فراموش نکرده است.
بر اساس آمار و اطلاعاتی که از سوی سازمان ملل متحد منتشر شده است، در یمن بیش از هشت میلیون نفر در معرض خطر مرگ بر اثر گرسنگی هستند و سوء تغذیه ۱۴ میلیون نفر دیگر از شهروندان این کشور را تهدید میکند.
در جنگ یمن که در سال ۲۰۱۴ آغاز شد تاکنون بیش از ۱۰ هزار نفر کشته شدهاند. بخش قابل توجهی از قربانیان غیرنظامی هستند.