بی بی سی:دفتر سازمان ملل در افغانستان به دنبال تحقیق درباره کشتار میرزا اولنگ، تایید کرده که ۳۶ غیرنظامی و افراد خارج از میدان نبرد از سوی طالبان و گروه موسوم به دولت اسلامی (داعش) کشته شدهاند.
هیئت کمک سازمان ملل در افغانستان (یوناما) روز یکشنبه (۲۹ اسد/مرداد) گزارش “اولیه” از یافتههای هیئت حقیقتیاب بخش حقوق بشر خود را منتشر کرد.
در این گزارش آمده که این هیئت با “شاهدان عینی و مقامهای رسمی” در ولایت شمالی سرپل مصاحبه کرده و دریافته که گروه طالبان و گروه دولت اسلامی موسوم به “داعش” مرتکب قتل افراد “غیرنظامی” و “خارج از جنگ” شدهاند.
قربانیان کشتار در میرزااولنگ همه از هزارههای شیعه هستند.
براساس قوانین جنگ و حقوق بینالملل، افراد “خارج از جنگ” (hors de combat) به کسانی گفته میشود که در جنگ دخیل یا در میدان نبرد نیستند.
در گزارش یوناما آمده که این افراد در روزهای ۳ تا ۵ آگوست (۱۲ تا ۱۴ اسد/مرداد) کشته شدند. دستکم نیمی از آنها روز ۱۴ اسد/مرداد زمانی کشته شدند که “عناصر ضددولت”، خانوادههای در حال فرار را متوقف و زنان و کودکان را جدا کردند.
براساس این گزارش، طالبان و داعش در آن روز حداقل ۱۸ نفر غیرنظامی و شبهنظامیان طرفدار دولت را که “افراد خارج از جنگ” محسوب میشدند، کشتند. سایر افراد از جمله زنان و کودکان هنگام فرار به ضرب گلوله کشته شدند.
اما ذبیحالله امانی، سخنگوی والی سرپل، در واکنش به انتشار این گزارش به بیبیسی گفت که آمار سازمان ملل تنها شامل قربانیانی میشود که هیئت حقیقتیاب این سازمان ملل اجساد آنها را دیدند یا توانستند هویت آنها را تشخیص دهند.
آقای امانی افزود که آمار ارائه شده در گزارش سازمان ملل شامل قربانیانی نمیشود که در “گورهای دستهجمعی” در میرزا اولنگ دفن شدهاند و هنوز هویت آنها بهدرستی شناسایی نشده است.
مقامهای محلی گفتهاند که شورشیان برخی از آنها را سربریده، شماری را از کوه به زیرانداخته و عدهای دیگر را به ضرب گوله از پادرآوردهاند؛ اما سازمان ملل گفته شواهدی به دست نیاورده که در میرزا اولنگ کسی سربریده شده باشد.
گروه طالبان گفته که در پی حمله به میرزا اولنگ، تنها ۲۸ نفر از شبهنظامیان طرفدار دولت موسوم به “خیزش مردمی” را کشته است.
از سوی دیگر، گروه داعش نیز مسئولیت حمله به میرزا اولنگ را به عهده گرفته و گفته که ۵۴ نفر را در این منطقه کشته است.
تادامیچی یاماموتو، فرستاده ویژه دبیرکل سازمان ملل در افغانستان “کشتار بیرحمانه غیرنظامیان و افراد خارج از میدان نبرد” را محکوم کرده و آن را “نقض قوانین بینالمللی” دانسته است.
دفتر یوناما در گزارش خود افزوده که شواهدی درباره سربریدن افراد در میرزا اولنگ به دست نیامده و همچنین ادعاها در مورد گروگانگیری و تجاوز جنسی به زنان تایید نشده است.
سازمان ملل حمایت خود را از تحقیقات فوری، بیطرفانه و شفاف کشتار میرزا اولنگ اعلام کرده و گفته که عاملان این کشتار باید در مقام پاسخگویی قرار گیرند.
بازگشت دوباره طالبان به میرزا اولنگ
منطقه استراتژیک میرزا اولنگ در ساعات نخست روز ۱۳ اسد به کنترل گروه طالبان درآمد و منابع محلی گفتند که طالبان اهالی در حال فرار این منطقه را گرفتند و کشتند و صدها نفر دیگر را “گروگان” گرفتند.
به دنبال تصرف این منطقه به دست گروه طالبان، دولت روز ۲۰ اسد با اعزام نیروهای نظامی به منطقه، عملیات پسگیری میرزا اولنگ را آغاز کرد.
منابع محلی میگویند نیروهای ویژه ارتش گروههای داعش و طالبان را از میرزا اولنگ بیرون راندند، اما با خروج آنها از منطقه، عناصر مخالف دولت دوباره بر این منطقه مسلط شدند.
سخنگوی والی سرپل تایید کرد که در حال حاضر “بخشهایی از میرزا اولنگ” در اختیار طالبان است، اما برنامههایی ریخته شده تا این منطقه دوباره به کنترل دولت درآید و زمینه بازگشت آوارگان به خانههای خود فراهم شود.