عربستان: حملات پهپادی نیمی از تولید نفت و گاز را متوقف کرده

وزیر نفت عربستان تایید کرده است که حملات پهپادی روز شنبه موجب توقف تولید ۵ میلیون ۷۰۰ هزار بشکه در روز می‌شود هر چند عبدالعزیر بن سلمان گفته این کشور قادر خواهد بود بخشی از کسری تولید را از محل ذخایر نفتی خود تامین کند.

حوثی‌های یمن مدعی‌اند با ۱۰ پهپاد حملات سنگینی را علیه تاسیسات نفتی اصلی عربستان صورت داده‌اند.

پیش از بیانیه رسانه‌های آمریکایی گزارش کرده بودند که حملات پهپادی سنگین به تاسیسات بزرگ نفتی عربستان توانسته به حدود نیمی از تولید روزانه این کشور آسیب وارد کند؛ یعنی حدود ۵ میلیون بشکه در روز که معادل ۵ درصد از کل نفت عرضه شده به بازارهای جهان در روز است.

همزمان برخی پیش‌بینی‌ها از افزایش ناگهانی بهای نفت تا حدود ۱۰ دلار در هر بشکه خبر داده‌اند.

صبح شنبه حوثی‌های یمن مدعی شدند که با ۱۰ پهپاد حملات سنگینی را علیه تاسیسات نفتی اصلی عربستان سعودی صورت داده‌اند.این حملات بامداد روز شنبه، ۱۴ سپتامبر، به دو مرکز مهم نفتی عربستان یعنی پالایشگاه بقیق و میدان نفتی حقل خریص صورت گرفت.

مجموعه پالایشگاهی بقیق و میدان نفتی حقل خریص در شرق عربستان سعودی واقع شده‌اند.بقیق در ۶۰ کیلومتری جنوب غربی ظهران قرار دارد. ظهران بزرگترین مجموعه پالایشگاهی دنیاست که بیشترین صادرات نفت عربستان در خلیج فارس را نیز انجام می‌دهد.پالایشگاه بقیق و میدان نفتی حقل خریص متعلق به شرکت نفتی آرامکو عربستان است. آرامکو، شرکت ملی نفت عربستان و تحت مالکیت دولت این کشور است.

مایک پومپئو، وزیرخارجه آمریکا ایران را مسئول این حملات دانسته و گفته نشانی از این که این حملات از خاک یمن روی داده باشند در دست نیست.همزمان رسانه‌های عربستان می‌گویند آتش‌سوزی ناشی از این حملات مهار شده و تلفات جانی هم در پی نداشته است.

در همین حال مایک پومپئو، وزیرخارجه آمریکا، عصر شنبه ۱۴ سپتامبر با متهم کردن ایران در توییتر نوشت: “در حالی که روحانی و ظریف مدعی‌اند در حال دیپلماسی هستند ایران پشت ۱۰۰ حمله به عربستان است. و اکنون در میانه تلاش‌ها برای کاهش تنش، حملات بی‌سابقه‌ای به منابع تامین انرژی جهان صورت گرفته است. نشانه ای از این که این حملات از یمن شکل گرفته در دست نیست.”

وزیرخارجه آمریکا در ادامه این توییت نوشته: “ما از همه ملل می‌خواهیم که یک صدا رفتار ایران را محکوم کنند. همزمان آمریکا به کمک متحدانش تلاش خواهد کرد که عرضه انرژی در جهان صدمه نبیند و ایران را به پاسخگویی در برابر پرخاشگری‌هایش وادارد.”

گفتگوی تلفنی ترامپ و محمد بن سلمان

هنوز از میزان دقیق خسارات این حملات گزارش دقیقی منتشر نشده اما خبرگزاری فرانسه به نقل از منصور الترکی، سخنگوی وزارت کشور عربستان گزارش کرده که این حملات تلفات جانی در پی نداشته است.

شنبه شب هم خبرگزاری دولتی اس‌پی‌ای عربستان خبر داد که محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان در گفتگوی تلفنی با دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا تاکید کرده که ریاض “هم مصمم و هم قادر به مقابله با این حملات تروریستی” است.کاخ‌سفید هم اعلام کرده که آقای ترامپ در این گفتگوی تلفنی آمادگی کشورش برای کمک به عربستان را اعلام کرده است.نماینده ویژه سازمان ملل متحد در امور جنگ یمن، مارتین گریفیتیس هم این حملات را “عمیقا نگران‌کننده” خوانده و در بیانیه‌ای از همه طرف‌های درگیر در جنگ یمن خواسته که خویشتن‌داری کنند.

سخنگوی شبه نظامیان جنبش انصارالله(حوثی‌ها) یمن اعلام کرد که این گروه مسئول این حملات بوده و با ۱۰ پهپاد این حملات را انجام داده‌اند.سخنگوی نظامی حوثی‌ها در گفت‌گو با شبکه تلویزیونی المسیره که متعلق به این شبه نظامیان بوده و از بیروت پخش می‌شود این خبر را داده است.وی همچنین اذعان داشته که در آینده نیز ممکن است چنین حملاتی تکرار شود.

به گفته سخنگوی نیروهای حوثی این حملات با “همکاری برخی در داخل خاک عربستان” انجام گرفته است.شبه نظامیان حوثی یمن مورد حمایت ایران بوده و اخیرا سخنگوی این گروه به ایران سفر کرده بود و با آیت‌الله خامنه‌ای رهبر جمهوری اسلامی دیدار کرده و پیام رهبر حوثی‌ها را به وی منتقل نمود.در سال‌های اخیر و پس از ورود ائتلاف عربی به رهبری عربستان در جنگ یمن، نیروهای حوثی حملات مختلفی به عربستان سعودی کرده‌اند که در برخی از آنها از پهپاد استفاده شده است.بی بی سی



اینرا هم بخوانید

گاردین: “پرویز ثابتی” و همسرش با نام‌های مستعار در فلوریدا؛ انتقال “بیش از ۲۰ میلیون دلار” از ایران

روزنامه بریتانیایی گاردین در گزارشی اختصاصی نوشت که پرویز ثابتی، مقام ارشد پیشین ساواک، پس از …