سد مارون ۲ با لابیهای نماینده کهگیلویه انجام میشود.
رویداد ٢٤: این روزها هم ساخت سد مارون ۲ باعث اعتراضات فراوانی از سوی فعالان محیطزیست بهویژه در استان خوزستان شده است؛ تا جاییکه کارزاری برای توقف اجرای این پروژه نیز راهاندازی شده است. این سد قرار است در بالادست سد مارون ۱ و روی رود مارون احداث شود درحالیکه در حال حاضر که هنوز این سد ساخته نشده، «دبی» آب ورودی به تالاب شادگان بسیار پایین بوده و این تالاب در شرایط مناسبی قرار ندارد.
این اعتراضات که از طرف مردم شهرستانهای مختلف اطراف تالاب شادگان و متنفع از آن صورت گرفته تا جایی ادامه یافته که مجتبی یوسفی عضو کمیسیون عمران مجلس نیز مجلس شورای اسلامی درباره آن گفته است: «اتفاقی که اکنون برای خشک شدن نخلها و عدم تامین آب کشاورزی در پایین دست خوزستان رقم خورده، به واسطه احداث سد مارون یک و مشکلات آن است و حال تصور کنید احداث سد مارون ۲ چه وضعیت بدتری را رقم خواهد زد.» او همچنین بر غیرقانونی بودن احداث این سد به دلیل عدم اخذ مجوزهای زیست محیطی تاکید کرده بود.
تبعات خشک شدن نخیلات تالاب شادگان چیست؟
محمد داسمه وکیل فعال در حوزه محیط زیست به رویداد۲۴ میگوید: شادگان اقیانوسی از نخیلات است با این حال شرایط آن چنان ناگوار شده که در سال ۹۱ فرجالهی فرماندار وقت شادگان طی مصاحبه اعلام کرد با فاجعه خشک شدن ۵۰۰ هزار نخل مواجهیم. اما امروز طبق آمار رسمی یک میلیون و ۸۰۰ هزار نخل در شادگان خشک شدهاند. حقابه کشاورزی باغات نخیلات هم از تالاب شادگان تامین میشود.
داسمه همچنین عنوان میکند که آب بخشی از تالاب شور و بخش دیگر آن شیرین است، اما عدم تامین حقابه محیط زیستی تالاب نه تنها به زیستگاه جانوری آن آسیب زد بلکه نخیلات خشک و معیشت مردم به خطر افتاد. این درحالی است که شهرستان شادگان یکی از محرومترین نقاط ایران است. از طرف دیگر با توجه به اینکه بخشی از تالاب در آبادان واقع شده شاهد خشک شدن نخلهای در آبادان هم بودهایم.
او میافزاید: سالها سازمان آب و برق تلاش میکردند که در سال چندین بار حقابه تالاب تامین شود به همین دلیل هم چند بار درسال رودخانه مارون باز میشود و آب به تالاب میریزد. اگر سد مارون ۲ تاسیس شود دیگر آب به بهبهان نمیرسد و از آنجا به سمت تالاب نمیرود. یعنی با این اقدام حقابه تالاب که امروز به ناکافی بودن آن معرتضیم، کاملا از بین میرود. نتیجه این اقدام از بین رفتن تمام نخیلات در شادگان و بخشی از آن در آبادان است. این مساله نه تنها منجر به فقر و آسیب بیشتر میشود که تالاب را تبدیل به یکی ازبزرگترین کانونهای ریزگرد داخلی میکند.
این فعال محیط زیست تاکید میکند که وسعت تالاب شادگان غیرقابل تصور است، سال گذشته در غرب خوزستان تنش آبی داشتیم که به دلیل عدم تامین حقابه تالاب هورالعظیم اتفاق افتاد این تالاب بیش از ۱۰۰ هزار هکتار مساحت دارد، اما تالاب شادگان ۴۸۶ هزار هکتار است و خشک شدن آن میتوان تا شهر شیراز را هم تحت تاثیر گرد و خاک قرار دهد. ما گزارش رسمی از سازمان زمینشناسی داریم که اعلام کرده ریشه ریزگردهای داخلی تالابها هستند. یعنی هرجا تالابی خشک شده ایجاد ریزگرد شده است.
داسمه در پاسخ به این سوال که از ساخت این سد به جز وزارت نیرو چه سازمانهای دیگری حمایت میکنند، میگوید: سد مارون ۲ با لابیهای نماینده کهگیلویه انجام میشود.
داسمه با اشاره به ایرادات اساسی وارده بر سد مارون ۲ میگوید: ما طرح آبرسانی و هیدرولیکی سد مارون ۲ را در اختیار داریم، متولیان ساخت این سد میگویند در فاز اول سد مارون ۲ حدود ۳۵ هزار هکتار اراضی را تحت پوشش خود قرار میدهد، اما با خواندن طرح متوجه میشویم که ۴۲ درصد از اراضی هدف این سد به دلیل کوهستانی بودن قابلیت کشاورزی ندارد که نشان میدهد مطالعات لازم روی این طرح صورت نگرفته است.
وی پیرامون اعتراض مردم و برخی نهادها به ساخت این شد می گوید انجمنهای صنفی کشاورزی شادگان، فعالان محیط زیست بهبهان، جایگاه، امیدیه، رامشیر، شادگان و آبادان طی نامهای خطاب به رئیسی خواستار لغو اجرای سد مارون ۲ شدند که این نامه در سایت کارزار ثبت و به امضای ۱۳ هزار نفر رسید. اجرای این سد برابر است با نابودی تالاب شادگان