فاکس‌نیوز: وضعیت سپاه پس از تحمل شکست‌های بزرگ، بحرانی است

فاکس‌نیوز با انتشار گزارشی درباره وضعیت کنونی سپاه پاسداران پس از حملات سهمگین و مرگبار اسرائیل به فرماندهان ارشد و به تحلیل رفتن توان نظامی آن می‌نویسد که سپاه اکنون با بحرانی عمیق و آینده‌ای نامشخص مواجه شده است.”سپاه پس از شکست در منطقه اکنون به سرکوب داخلی روی خواهد آورد”

شبکه تلویزیونی فاکس‌نیوز با انتشار گزارشی درباره وضعیت کنونی سپاه پاسداران پس از حملات سهمگین و مرگبار اسرائیل به فرماندهان ارشد آن و همچنین مجموعه‌ای از شکست‌های نظامی سنگین که سپاه در جریان جنگ ۱۲ روزه متحمل شد، می‌نویسد که سپاه اکنون با بحرانی عمیق و آینده‌ای نامشخص مواجه شده است.

در گزارش فاکس‌نیوز به نقل از افشون استوار، کارشناس مسائل ایران و نویسنده کتاب “نیروی خط مقدم امام: دین، سیاست و سپاه پاسداران” آمده است: «آن چه که سپاه طی ۲۵ سال گذشته برای رسیدن به آن تلاش کرده بود، اساسا دیگر از دست رفته است. کارزار سپاه برای ایجاد بازدارندگی داخلی با موشک‌ها و غنی‌سازی اتمی و گسترش نفوذ منطقه‌ای از طریق نیروهای نیابتی، در عمل فروپاشیده است.»

استوار در ادامه با اشاره به شکست‌های یک سال گذشته سپاه از جمله از دست رفتن توان نظامی حزب‌الله در لبنان، زمین‌گیر شدن حماس در غزه، از دست دادن نفوذ در سوریه و همچنین نابود شدن زیرساخت‌های نظامی و اتمی جمهوری اسلامی در اثر حملات اسرائیل و ایالات متحده آمریکا، می‌نویسد که این رخدادهای پیاپی سبب شده که “جای پای سپاه در منطقه به شدت محدود شود و رژیم برای بازبینی در راهبرد خود زیر فشار قرار گیرد.”

بهنام ‌بن‌طالب‌لو، مدیر ارشد برنامه ایران در بنیاد دفاع از دموکراسی‌ها نیز با اشاره به وضعیت شکننده سپاه پس از حملات اسرائیل به فاکس نیوز می‌گوید: «سپاه به خاطر بی‌اعتمادی روحانیون به ارتش ملی وفادار به شاه ایجاد شده بود. وظیفه اصلی سپاه از آغاز، حفظ و دفاع از انقلاب [اسلامی] تعیین شده بود. از این رو، افراط‌گرایی رژیم تا کنون دوام پیدا کرده و گروگان‌گیری و تروریسم نیز هرگز متوقف نشده است.»

بسیاری بر این باورند که اصرار ایدئولوژیک حکومت ایران بر “مبارزه دائمی با آمریکا و اسرائیل”، در حال حاضر برای اکثریت مردم ایران هیچ جذابیتی ندارد و جامعه ایران مشتاق عادی‌سازی روابط کشور با دنیای غرب است.

استوار با اشاره به این موضوع می‌گوید: «اغلب ایرانی‌ها از مواضع انزواطلبانه رژیم دلزده شده‌اند و خواستار ایجاد روابطی بهتر با دنیا‌ هستند.»

با وجود این، سپاه همچنان در پیوند با روحانیت حاکم، از قدرت گسترده‌ای برخوردار است. به گفته بن‌طالب‌لو، “سپاه و روحانیون در قدرت با هم شریک‌اند و ایران را به منزله یک سکوی پرتاب برای صدور انقلاب می‌بینند.”

“سپاه پس از شکست در منطقه اکنون به سرکوب داخلی روی خواهد آورد”

گزارش فاکس‌نیوز در ادامه با اشاره به شکست‌های اخیر سپاه در جنگ ۱۲ روزه با اسرائیل می‌نویسد که این حملات، طرح‌های اقتصادی و همچنین نفوذ سپاه را نیز با بحران مواجه کرده است.

از دیگر سو، تحریم‌های کمرشکن و نیز حملات سایبری، دسترسی سپاه پاسداران به منابع و شبکه‌های بین‌المللی پولی و مالی را سخت کرده و بانک‌های خارجی نیز به دلیل هراس از تحریم‌ها، از هرگونه همکاری با طرف ایرانی پرهیز می‌کنند.

استوار می‌گوید: «سپاه چیزهای بسیاری را از دست داده و اینک مجبور است منابع محدود خود را صرف بازسازی چیزهای از دست رفته کند و این امر، فشاری مضاعف بر آن‌ها وارد می‌کند.»

تحلیلگران بر این باورند که سپاه به رغم وجود این بحران‌ها، احتمالا به دلیل انگیزه‌های ایدئولوژیک و منافع مادی خود همچنان به رژیم وفادار باقی خواهد ماند.

طالب‌لو می‌گوید که سپاه با وجود آن که “بخش زیادی از مغز متفکر راهبردی‌ خود را از دست داده، اما تا وقتی که وضع موجود تغییری نکند، به رژیم وفادار می‌ماند.»

استوار اما هشدار می‌دهد که کوتاه شدن دست سپاه از انجام عملیات برون‌مرزی در منطقه ممکن است آن‌ها را به “سرکوب داخلی بیشتر سوق دهد.”

او می‌گوید: «سپاه در حال حاضر نمی‌تواند به غزه تسلیحات ارسال کند یا لبنان را کنترل کند. چه بسا ترور را امتحان کنند اما آن‌ها بارها در این زمینه شکست خورده‌اند. در عوض، سرکوب مردم خودشان چیزی است که آن‌ها می‌توانند به‌راحتی انجام دهند.»

استوار با تشبیه آینده ایران به کره شمالی در صورت ادامه چنین سناریویی می‌گوید: «احتمالا ایران بیشتر منزوی و استبدادی می‌شود. مانند کره شمالی. هرچند همیشه احتمال سقوط رژیم وجود دارد، اما دیکتاتوری‌ها غالبا زیاد دوام می‌آورند.»

او در عین حال این ادعا را طرح می‌کند که “نسل جدید اعضای سپاه که کمتر مذهبی اما همچنان سخت‌گیرند، ممکن است مسیر ایران را مشخص کند.”

به گفته استوار، برخی از نیروهای موسوم به اصلاح‌طلب هم تلاش می‌کنند “رژیم را نه از مسیر تقابل، بلکه از طریق گشایش با جهان حفظ کنند و الگوی آ‌ن‌ها‌ اغلب ویتنام و چین است تا کره شمالی.” فاکس نیوز در پایان گزارش خود می‌نویسد که سپاه، با وجود شکست‌های پیاپی خود، همچنان بازیگری کلیدی است و مسیر آینده‌ آن، تاثیر بسیاری بر روی سرنوشت جمهوری اسلامی خواهد داشت. دویچه وله

اینرا هم بخوانید

یک گروه از بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ایران را ترک کردند

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی می‌گوید گروهی از بازرسانش امروز ایران را ترک کرده‌اند و به …