محبوبیت “کیک محبوب من” و “دانه انجیر معابد”- شهاب بهرامی

مندرج در ژورنال شماره ۹۸۱ (لینک به فایل پی دی اف نشریه ژورنال برای پیاده کردن روی تلفن همراه)

“دانهٔ انجیر معابد” و “کیک محبوب من” پرفروش‌ترین فیلم‌های ایرانی در جهان شدند. آمار وب‌سایت‌های ناظر بر فروش جهانی فیلم‌ها نشان می‌دهد دو فیلم نامبرده، تبدیل به پرفروش‌ترین فیلم‌های ایرانی چند سال اخیر در سطح دنیا شده‌اند، چرا؟

“کیک محبوب من” درامی فوق‌العاده جذاب از جرأت در نزدیک شدن است، نوعی نزدیکی ممنوعه توسط شرع و عرف و قانون. داستان زن و مردی هفتاد‌ساله و تنها، داستان دو انسان شورشگرِ راستین که برای با هم بودن، شرع وعرف و قوانین مردسالار را زیر پا نهاده و در جستجوی معنای زندگی، آن‌هم در غروب اندوهبارش، لحظاتی از تعامل همدلانه را در دل یک زندگی تراژیک به تصویر می‌کشند تا احساس عمیق زنده‌بودن را.

“دانهٔ انجیر معابد” همچنان که در سیر و بطن فیلم می‌بینیم حول محور انقلاب زن، زندگی، آزادی و حوادث و اتفاقات آن دوره می‌گذرد. به قول ناشری فرانسوی، “این فیلم بذری را در خود دارد که بشریت برای آینده بهتر خود باید آن را گرامی بدارد”. تحمل ناآگاهانه عمیق‌ترین درد و رنج اجتماعی و نه الزاماً فردیِ کل تاریخ بشری و انعکاس مفهومی آن در آزادی و کرامت انسانی که روزی در کف خیابان‌ها سرریز می‌شود.

تحمیل ظلم و ستمی که بوسیله ستمگران با هنجارهای اجتماعی و زدودن هویت فردی و اجتماعی از ستمدیدگان، جبراً شیپور رهایی از وضعیت موجود را برای گسترش فضای اجتماعی  برای آزادی فرد و آزادی‌های اجتماعی، علیه ظلم و ستم، هم در گستره اجتماع و هم در سلول‌های کوچک‌تر آن، یعنی خانواده، به صدا در می‌آورد. تقابل نسل جوان امروز، نسل نیکاها و آرمیتاها، نسل دوران “انقلاب زن، زندگی، آزادی”  نسلی که هیچ خدایی را بنده نیست، نسلی آزاداندیش عمیقاً اومانیست که علیه هر ستم و خرافه و جهالتی قد برافراشته تا دنیای بهتری را بسازد.

انقلاب مهسا همه چیز را شخم زد. آغازگر رنسانس و عصر نوینی در تاریخ آزادی و برابری در جهان ناآزاد و نابرابر امروز شد. این آن بستری است که در متنش هنر و شعر و ادبیات شکفتن آغاز کرد و تأثیر شگرفش در سینمای ایران به ساخت و تولد چنین فیلم‌هایی انجامید. آری، این فیلم‌ها انعکاس انقلابی‌اند که بشریت برای آینده بهتر خود لازم است آن را گرامی بدارد انقلابی که با پیروزی‌اش می‌تواند این جهان وارونه را از نو بسازد.

اینرا هم بخوانید

بی‌هویت و بی‌شناسنامه کردن کودکان – سیامک بهاری

مندرج در ژورنال شماره ۹۸۳ (لینک به فایل پی دی اف نشریه ژورنال برای پیاده …