حکومت ایالتی خیبرپختونخوا در پاکستان برای بررسی وضعیت امنیتی این ایالت یک نشست فوری برگزار کرده است.
مقامات و فرمانده پلیس ایالت خیبرپختونخوا پس از آن به مجلس ایالتی فراخوانده شدند که بر اساس گزارشها ۱۵ پاسگاه نیروهای امنیتی این ایالت به تصرف شورشیان مسلح در آمده است.
انور زیبخان، نماینده منطقه باجور در مجلس ایالتی گفت: «دستکم چهارصد نفر تروریست از افغاننستان وارد منطقه خیبر پختونخوا شده، این پاسگاهها را تصرف کرده و پرچم طالبان را در آنها بر افراشتهاند.»
مقامات این ایالت گفتهاند که ویدیوهای حمله افراد مسلح به این پاسگاهها که از سوی خود آنها ضبط شده، در شبکههای اجتماعی در حال پخش است. این پاسگاهها در نزدیکی مرز افغانستان قرار دارند.آقای خان در مجلس ایالتی اذعان کرده است که «ساکنان محلی روز سهشنبه زودهنگام با او تماس گرفتند تا برای ترک خانههایشان اجازه بگیرند. آنها گفتهاند که ازعملیات نظامی قریبالوقوع در این منطقه هراس دارند.»
او گفت به مردم توصیه کرده است که «خانوادههایشان را به مکانهای امن منتقل کنند. آنها گزینهای جز جابهجایی ندارند.»
انور زیبخان گفته است: «تروریستها در این پاسگاهها سنگرهایی حفر کردهاند تا موقعیت خود را تقویت کنند.»
منابع نظامی به رسانههای پاکستانی گفتهاند که مقامات ایالتی این نشست را نیمهتمام گذاشته و گفتهاند که در مورد تصمیمها و اقدامات بعدی دوباره تشکیل جلسه میدهند.
نخستین روز سال ۲۰۲۵ با ادامه حملات و تلفات
همزمان با نخستین روز سال ۲۰۲۵، گزارشها حاکی از چندین حمله انتحاری و انفجاری در برخی از مناطق ایالت خیبرپختونخواه بود است.
رسانههای پاکستانی گزارش کردهاند که دو انفجار در منطقه وزیرستان جنوبی پایینی، انفجار دیگری در بنو در یک پاسگاه پلیس در دیره اسماعیل خان و انفجار یک بمب هم در بازار اعظم ورسک در تحصیل برما، رخ داده است.
آصف باهدر، افسر پلیس منطقه جنوبی وزیرستان پایینی، گفته است که در یکی از انفجارها یک غیرنظامی کشته و ۹ نفر دیگر زخمی شدهاند.
او گفته است که انفجار یک بمب شماری از مغازهها و خودروها را در این ایالت منهدم کرده است.
در منطقه «دازه گوندی» در «وانا» نیز انفجارهایی صورت گرفته است که به گفته مقامات محلی، هدف آن خودرویی از نیروهای مرزی بوده است. به گفته مقامات محلی، سه نفر از نیروهای ویژه مرزی پاکستان در این رویداد زخمی شدهاند.
در منطقه «بنو» نیز شش پلیس هدف یک بمب دستساز قرار گرفته و زخمی شدهاند.
به گفته مقامات محلی در همین حال افراد مسلح ناشناس دوشنبه شب به یک پاسگاه پلیس در منطقه «دارابان» در دیره اسماعیل خان حمله کرده و یک پلیس و یک کارمند گمرک را کشتهاند.
آنها گفتهاند که «برخی از تروریستهای ناشناس با استفاده از سلاحهای پیشرفته در این حملات دست داشتهاند.»
سال ۲۰۲۴ مرگبارترین سال برای نیروهای امنیتی پاکستان
نیروهای ارتش پاکستان در مراسم تشییع جنازه یک سرباز که در حملهای در منطقه مکیان در استان خیبرپختونخوا در کوهات در تاریخ ۲۲ دسامبر ۲۰۲۴ کشته شد، شرکت کردند.
طالبان پاکستانی مسئولیت حمله شبانه به یک پایگاه ارتش نزدیک مرز افغانستان را در تاریخ ۲۱ دسامبر بر عهده گرفته است.
مقامات اطلاعاتی اعلام کردند که این حمله باعث کشته شدن ۱۶ سرباز و زخمی شدن پنج نفر دیگر به شدت شد.
در گزارش یک سال گذشته از تلفات نیروهای امنیتی پاکستان آمده است که حداقل ۶۸۵ نفر از نیروهای امنیتی این کشور در پی حملات تروریستی کشته شدهاند.
حکومت پاکستان سال گذشته را «مرگبارترین» سال برای نیروهای امنیتی خود در یک دهه گذشته عنوان کرده است.
دادههای رسمی از منابع نظامی پاکستان نشان میدهد که ایالتهای خیبرپختونخوا و بلوچستان در یک سال گذشته، بدترین آسیبها را از این نوع خشونتها متحمل شدهاند.
ژنرال احمد شریف چودری رئیس روابط عمومی خدمات بینالمللی نیروهای امنیتی پاکستان گفته است که در یک سال گذشته مجموعا ۵۹ هزار ۷۷۵ عملیات انجام یافته که در طی آن «۹۲۵ تروریست» کشته شدهاند.
تعداد تلفات عمومی ثبتشده به گفته مقامات پاکستانی، بالاترین آمار در ۹ سال گذشته بوده و بیش از ۶۶ درصد از سال ۲۰۲۳ است که به طور متوسط، روزانه نزدیک به ۷ نفر جان خود را از دست دادند.
خیبرپختونخوا و بلوچستان ۹۴ درصد از تمامی تلفات و ۸۹ درصد از تمامی حوادث در سراسر کشور را در این گزارش به خود اختصاص دادهاند.
تشدید تنشهای نظامی و آغاز مجدد بازداشت افغانها در پاکستان
همزمان با تشدید تنشهای نظامی در نوار مرزی افغانستان و پاکستان نیروهای امنیتی پاکستان گفتهاند دهها تن از مهاجران «بدون مدرک» افغان را بازداشت و رد مرز کردهاند.
منابع در ایالت بلوچستان میگویند که امروز نیروهای پلیس پاکستان ۷۲ نفر از اتباع افغان را که به آنها، به طور «غیرقانونی» از افغانستان وارد پاکستان شده بودند، در منطقه چاغی بازداشت کرده و به مرز پاکستان و افغانستان بازگرداندهاند.
گزارشهای تائید نشده دیگری نیز از عملیات جستجوی نیروهای پلیس پاکستان در سایر شهرهای این کشور منتشر شده است.
افزایش حملات انتحاری و انفجاری و بازداشت شهروندان مهاجر افغان در پاکستان در پی آن بازتاب مییابد که هفته گذشته وزارت دفاع طالبان از انجام حملات هوایی پاکستان به نقاطی در ولایت پکتیکا در افغانستان خبر داد. حملاتی که شماری غیرنظامی، از جمله زنان و کودکان در اثر آن کشته شدند.
وزارت دفاع طالبان اعلام کرده بود که بیشتر قربانیان «پناهندگان اهل منطقه وزیرستان» پاکستان هستند.
مقامات حکومت طالبان در کابل این حملات را محکوم کرده و تاکید کرده بودند که در واکنش به آن ساکت نخواهند ماند.
پنج روز پیش سخنگوی وزارت دفاع طالبان به بیبیسی گفت: «چندین نقطه در آن سوی خط فرضی از مراکز و مخفیگاههای عناصر شریر و حامیان آنها مورد حمله قرار گرفته است.»
آقای مجاهد افزوده بود که در این مراکز، برنامه حملات علیه افغانستان تنظیم و سازماندهی میشد.
مقامات نظامی پاکستان با تائید این خبر گفتند که شماری از «خوارج در تبانی با طالبان افغان» تلاش کردند از پاسگاههای سرحدی وارد پاکستان شوند که عقب زده شدند.
به گفته آنها نیروهای نظامی پاکستان در مرز «*طالبان افغان را از شش پاسگاه مرزی شان مجبور به عقبنشینی کرده بودند.»
اسلامآباد مدعی است که حکومت طالبان در افغانستان میزبان هزاران طالبان پاکستانی است که حملات خود را در داخل خاک افغانستان از زمان تسلط دوباره طالبان افزایش دادهاند.
حکومت طالبان تا کنون در مورد تحولات جدید نظامی در منطقه خیبرپختونخوا واکنشی نداشته است اما بارها گفته است که به هیچ گروهی اجازه نمیدهد که از داخل افغانستان علیه کشورهای دیگر فعالیتهای نظامی انجام دهند.بی بی سی